Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Subotička milja

»Putujući svijetom i gledajući kasačke utrke koje se trče na dužinu jedne milje (1609 m) pomislio sam – zašto ne bismo i mi imali jednu, našu, utrku na milju? Predložio sam mjerodavnima u Konjičkom klubu ‚Bačka‘ u Subotici i od te 1982. godine i mi imamo našu ‚Subotičku milju‘«, rekao je kratko Zvonko Bogdan, doajen subotičkog konjičkog sporta i rodonačelnik ove jedinstvene konjičke utrke konja kasača na našim prostorima. Nažalost, u prvoj polufinalnoj utrci njegov  konj je poskočio, zagalopirao i prema pravilima bio diskvalificiran, no takav je kasački sport. Bit će prilike dogodine na novoj »Subotičkoj milji«.
 
UTRKA NA MILJU
 
Prema kazivanju priznatih stručnjaka za konjički sport, među kojima je i Zvonko Bogdan, utrka na mernu dužinu od 1609 metara, karakterističnu za anglosaksonski način mjerenja dužina, predstavlja čistu sprintersku utrku tijekom koje nema previše kalkuliranja i gotovo sve vrijeme se mora »trčati« u sprintu. Upravo zbog toga je i »milja« zanimljiva za natjecanje i još više za gledanje, što je prepoznao i solidan broj posjetitelja na utrci nazvanoj »Subotička milja« organiziranoj prošle nedjelje, 14. lipnja, na subotičkom hipodromu. Prema programu trkačkog dana održano je 13 utrka koje su bile »puštane« na svakih 25 minuta, dok su jamačno najzanimljivije bile dvije polufinalne i finalna utrka glavnog programa u kojima je dobiven konačan poredak najboljih konja i njihovih vozača. Naslov ovogodišnjeg pobjednika »milje« osvojilo je grlo Saldahir s vremenom 1,17:08, kojeg je vozio Vladimir Bjelogrlić iz Beograda, drugo mjesto je zauzeo Her Own Child s vozačem Milanom Tišmom (Novi Sad), a treća je bila Bessie s vozačem Branislavom Mukićem iz Subotice, oboje u vremenu 1,18:01. 
Posljednjom utrkom završena je još jedna, 27. po redu »Subotička milja«. Slijede nove utrke, a ljubitelji kasačkih utrka imat će priliku već 27. lipnja uživati u novom susretu na subotičkom hipodromu, kada je zakazan sljedeći trkački dan.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika