Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Surduk festival

Baranja je prošloga tjedna širom otvorila svoje srce i svoja vrata svijetu, a od 9. do 12. lipnja, diljem Baranje – u Belom Manastiru, Kneževim Vinogradima, Suzi, Zmajevcu i Karancu – održan je I. Surduk festival. Bio je ovo još jedan lijep međunarodni događaj zamišljen kao spoj umjetnosti i vina, spoj tradicije, običaja i kulture s kulturom uživanja u vinu i gastronomiji, dakle Surduk-fest je pokušaj da se sve to sljubi i objedini.
Baranja je zbog svoga zemljopisnoga položaja oduvijek bila važno stjecište putova, a zbog svoje ljepote i prirodnih bogatstava uvijek poželjna destinacija istraživačima i putopiscima, putnicima namjernicima i u posljednje vrijeme ljubiteljima kontinentalnog turizma. Bogatstvo njezine gastronomije i vrhunska kvaliteta vina inspirirali su pjesnike i književnike, glazbenike i slikare, dakle umjetnike svih vrsta, zato je ideja koju je iznjedrio ovaj Surduk festival logičan ishod potrebe da se vino i umjetnost sljube i udruže i svima namjernicima ponude nezaboravan ugođaj.
Tim povodom u Muzeju Slavonije u Osijeku otvorena je izložba starih obiteljskih fotografija »Baranja – sjećanje na izgubljeno vrijeme«, autorice Ane Wild, koje bilježe najvažnije trenutke življenja u Baranji. U isto vrijeme, u predvorju Centra za kulturu u Belom Manastiru otvorena je ista takva izložba kustosice Betine Lehmann.
Tijekom četiri dana festivala bilo je pregršt događanja: Sajam baranjskih vina u Kneževim vinogradima uz sudjelovanje poznatih vinara iz Hrvatske i Mađarske s čak 83 uzorka vrhunskih vina, a proglašenje pobjednika obavljeno je na koncertu Zvonka Bogdana. Sutradan je bio Dan otvorenih podruma, uživanje u bogatoj gastronomskoj ponudi i kvalitetnim vinima, a želja je organizatora da u već obilježenim vinskim cestama od Karanca, Kamenca, Kotline preko Zmajevca i Suze do Kneževih Vinograda sačine i kolekciju predivnih umjetničkih staza i tako na najbolji način spoje vino i umjetnost. U tu svrhu otvara se i likovna kolonija »Land art«, gdje umjetnici, poštujući prirodu, stvaraju svoja umjetnička djela od drveta, gline, slame ne ugrožavajući prirodni okoliš.
Baranja će bez sumnje postati raj za umjetnike a posjetitelji će moći uživati u Galeriji na otvorenom.U poznatom etno-selu Karancu, održat će se Etno-sajam te etno-radionice.
Bit će tu, naravno, još puno toga. Koncert Andora Vegha i muške pjevačke grupe Ižipci iz Topolja, koncert grupe Zangö iz Pečuha i tamburaškog sastava »Šokačka grana« iz Duboševice, koncert poznatih legendi hrvatske etno-glazbe Elizabete Toplek, popularne Teta Lize i Andrije Maronića, čuvenog podravskog cimbalista, zatim koncert najpoznatijeg romskog glazbenika Kalmana Balogha sa svojim sastavom »The Gypsy Cimbal Band-om«, a tu je i nastup Akustične etno jazz grupe Paniks iz Subotice. Bože, nisam valj-da nekoga zaboravio, ali tu su i nastupi folklornih skupina: KUD »Pelmonostor«, HKUD »Beli Manastir« i srpsko KUD »Jovan Lazić« iz Belog Manastira, mađarsko KUD »Čardaš« iz Suze i tamburaški sastav Baranjski biseri.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika