Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

»Matoševa« duhovna oaza
 
PLAVNA – Odlukom Savjeta MZ Plavna, još u kolovozu prošle godine HKUPD-u »Matoš« ustupljena je prostorija za rad. Ona je djelomice korištena, ali zbog financijskih teškoća nije se moglo pristupiti adaptaciji i uređenju dobivenog prostora. Ova udruga, kao što je poznato, donosi realne planove i programe koje nastoji i realizirati. Ove godine se u Plavni održava sedmi susret »Lira naiva 2009« i planirano je da se toga dana svečano otvori dugo očekivana knjižnica i čitaonica. Ovih dana započeli su radovi koji će trajati nekoliko dana. Iako je knjižni fond »Matoša« za sada više nego skroman, bitno je započeti, a broj će se knjiga postupno povećavati.
Zgrada u kojoj će biti smještena »Matoševa« duhovna oaza nalazi se u samom središtu sela, u neposrednoj blizini škole, crkve i mjesta gdje je nekada živio Matošev djed »meštar Grgo«, a rodio mu se otac Antun. Ova prostorija bit će opremljena potrebnim namještajem i računalom, a pokraj knjiga i novina za čitanje u njoj će se održavati, sastanci, književne večeri i probe. Tu će se voditi i administrativni poslovi i ustrojiti arhiv društva.
Plavna već 40-ak godina nema seosku knjižnicu i čitaonicu i »Matoš« ovim činom pravi jedan iskorak u kulturi ovoga mjesta. Zato će subota, 20. lipnja 2009., postati značajan datum u kulturnoj povjesti Plavne, kada će se u njoj okupiti 50-ak ljubitelja poezije i književnosti, ljudi dobre volje i duše. To će biti blagdan knjige i povratak kulturnim vrijednostima u ovom mjestu.
Z. Pelajić
 
Likovnjaci »Bunjevačkog kola« 
na »Mikinim danima«
 
BAČKI BREG – Petnaest slikara Likovnog odjela HKC-a »Bunjevačko kolo« sudjelovali su na likovnoj koloniji, koju je organizirao HKPD »Silvije Strahimir Kranjčević« u subotu, 13. lipnja, u Bačkom Bregu. Nastale slike bit će izložene na manifestaciji Mikini dani 20. lipnja. Nastavak je to započete suradnje dviju hrvatskih udruga na čuvanju i njegovanju kulturne baštine. Rad slikara pratila su i djeca – članovi udruge domaćina, koja su se pridružila radu slikara. Prema riječima ravnatelja Likovnog odjela Josipa Horvata cilj organiziranja likovnih susreta je potaknuti likovno stvaralaštvo među članovima udruga u tim mjestima.
H. Horvat
 
Podijeljene nagrade 
najboljim društvima
 
RUMA – Festival glazbenih društava Vojvodine, 46. po redu, održan je u subotu i nedjelju 13. i 14. lipnja 2009. godine u Velikoj dvorani Kulturnog centra u Rumi.
Prve festivalske večeri nastupili su: Srpsko pjevačko društvo iz Rume, Mješoviti zbor Tilia SKUD »Janko Čmelik« iz Stare Pazove, Crkveni zbor »Sveti Teodor Vršački« iz Vršca, Srpski pravoslavni crkveni zbor »Sveti Konstantin i carica Jelena« iz Sombora,  Zbor glazbenog studija »As« iz Vršca, Mješoviti orkestar gimnazije »Jovan Jovanović Zmaj« iz Novog Sada i Ansambl »Arhaik« iz Kleka.
U nedjelju su nastupili: Kamerni zbor »Musica humana« iz Ade, Zbor »Rozanov« iz Đurđeva, Mješoviti zbor Doma kulture i katedralne crkve »Svetog oca Nikole« iz Ruskog Krstura, Gradski zbor iz Kule, Crkveni zbor »Sveti Georgije« iz Bečeja i Mješoviti zbor KUD-a »Svetozar Marković« iz Novog Sada.
Posljednje festivalske večeri podijeljene su i nagrade najboljim društvima i to zlatne plakete Ansamblu »Arhaik« iz Kleka, Mješovitom zbor gimnazije »Svetozar Marković« iz Novog Sada i Zboru glazbenog studija »As« iz Vršca, dok je srebrnu plaketu dobio Mješoviti zbor gimnazije »Jovan Jovanović Zmaj« iz Novog Sada.
N. Jurca
Druženje članova HKPD-a 
»Matija Gubec«
 
RUMA – U subotu, 13. lipnja 2009. godine, za sve članove i prijatelje HKPD-a »Matija Gubec« iz Rume organiziran je jednodnevni izlet na rumsko izletište Borkovac. Prijatno druženje uz tambure, srijemski gulaš i nogomet na obližnjoj livadi trajalo je cijeli dan.
N. Jurca
 
VIII. festival kuglofa – 
Gugelkupffest 
 
SRIJEMSKI KARLOVCI – VIII. po redu Festival kuglofa, bit će održan od 26. - 28. lipnja u S rijemskim Karlovcima. Na ovom Festivalu pravo sudjelovanja imaju proizvođači kuglofa, karlovačkog vina i bermeta, proizvoda starih zanata i domaće radinosti, umjetnina, antikviteta i rariteta, začinskog bilja i cvijeća.Osim natjecateljskog dijela Festivala, posjetitelje očekuje i zanimljiv program kao i razgledavanje i uživanje u ljepotama koje nude Srijemski Karlovci.
A. Jukić Mandić
Susret umirovljenika u 
Bačkom Monoštoru
 
 
BAČKI MONOŠTOR – Proteklog vikenda u Domu kulture u Bačkom Monoštoru održan je susret i druženje osoba treće životne dobi  somborske općine. U organizaciji umirovljeničkog društva selo je ugostilo goste iz Čonoplje, Kljajićeva, Sombora, Stapara.
Uz ugodnu atmosferu i tamburašku glazbu tijekom cijele večeri, dogovoren je nastavak druženja nekom novom prigodom.
A. Đipanov
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika