Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Strategija unapređenja kulture

Dva najznačajnija brenda Sombora su zelenilo i kultura. Što se tiče zelenila, trenutno je u izradi katastar zelenila i paralelno s tim se radi i revitalizacija, a posjetom Aleksandra Lazarevića Somboru učinjen je prvi korak prema revitalizaciji kulture grada Sombora. Ideja je napraviti presjek stanja u svim institucijama kulture s ciljem unapređenja, kako bi Sombor postao kulturni centar i da, po riječima gradonačelnika Dušana Jovića, »postane ono što mu već godinama neformalno pripada«.
»Stalno se ponosimo nečim, a uopće ne znamo u kakvom je stanju naša kultura i naše institucije i koje su naše realne potrebe. Ovaj projekt će nam biti od koristi pri pravljenju proračuna i za neku našu strategiju i planove za budućnost, ne samo za ove četiri godine, već i za ubuduće«, rekao je Jović.
 
Analiza stanja kulture
 
Zavod za proučavanje kulturnog razvitka Srbije je nacionalna ustanova kulture koja postoji 40 godina, proučava fenomene u kulturi, ali i probleme s kojima se kultura suočava kroz različite vremenske periode. Zavod će obići 20 gradova u Srbiji, a cilj je mapiranje stanja u kulturi. Prikupljeni će podaci biti dostavljeni lokalnim samoupravama i Ministarstvu kulture, čime bi se dobilo točno stanje u kulturi i što učiniti na poboljšanju kvalitete. Izrada Strategije razvoja kulture trebala bi biti završena do kraja godine.
»Utvrdit ćemo što je ono s čime se raspolaže, kakvi su potencijali, koje su prednosti, ali i koji su problemi s kojima se institucije i gradovi u širem smislu susreću. Nakon skeniranja stanja, Zavod će analizirane, precizne i točno obrađene podatke dostaviti u ovom slučaju Somboru, a s druge strane to će se proslijediti i Ministarstvu kulture, kako bi i država znala da se i u drugim gradovima, osim prijestolnice, nešto dešava i da se sazna koji su problemi, kako bi se ovim gradovima moglo pomoći na jedan utemeljen način. U kasnijoj fazi bi Sombor dobio Strategiju razvoja kulture, a to je danas apsolutni prioritet u svim europski razvijenim gradovima«, rekao je Aleksandar Lazarević.
Strategiju kulturnog razvoja bi, uz suglasnost svih relevantnih faktora grada, trebao usvojiti lokalni parlament, a potom bi se strategija trebala odgovorno provoditi. Za sada su rijetki gradovi koji su donijeli svoje lokalne kulturne strategije, te Zavod ima namjeru donijeti nešto konkretno i lako provodivo, što bi, po riječima Aleksandra Lazarevića, u budućem periodu trebalo dati evidentne rezultate. 
 
»Pozorišni maraton« – lokalna manifestacija?
 
Premda je istog dana kada je održan ovaj sastanak počela jedinstvena kulturna manifestacija »Pozorišni maraton« gradonačelnik se osvrnuo i na probleme s kojima su se susretali pri organiziranju ovog kulturnog događaja:
»Narodno pozorište u Somboru se obraćalo institucijama, odnosno višim nivoima vlasti u Pokrajini i Republici što se tiče financijske pomoći, ali odgovor je bio kako je to od lokalnog značaja, te da oni ovu manifestaciju neće financirati. To jednostavno nije točno. Manifestacija koja traje 17 godina i koja je međunarodnog karaktera, koja ima svoju stalnu publiku i gdje su sudionici iz više zemalja Europe – ne može imati samo lokalni značaj. Kada pogledamo festivale po drugim mjestima, shvatit ćemo da je ovo jedan od starijih aktualnih festivala, što je nevjerojatno. Stoga je važna suradnja s republičkom institucijom, koja je danas kod nas. Što se tiče proračuna, lakše ćemo uvidjeti što mi, kao grad, trebamo podržati i financirati. Do sada su se te stvari paušalno određivale i nisu bile utemeljene na činjenicama. Nakon donošenja ovakve strategije, više neće biti lutanja. I oni koji dođu poslije nas imat će jasno trasiran put kojeg će napraviti stručnjaci, a ne političari, što je jako važno«, istaknuo je gradonačelnik Jović.
 
Strategija neovisna od politike
 
Srđan Aleksić, član Gradskog vijeća zadužen za pitanja kulture, rekao je kako je izrada Strategije razvoja kulture posao koji ne spada u domenu dnevne politike i neće ovisiti od toga tko »sjedi« na političkim pozicijama u gradu.
»Ovo će biti dugoročna strategija, koja može trpjeti promjene uzrokovane promjenom duha vremena i okolnosti koje se dešavaju oko nas, ali nipošto ne može trpjeti promjene uslijed eventualnih promjena lokalne politike. Ono što bi, vjerujem, željeli svi politički čimbenici je da Sombor ne postoji kao grad kulture samo u priči, već da se time ozbiljno pozabavimo i da nam ta strategija zapravo bude sredstvo da dođemo do što boljeg i što kvalitetnijeg kulturnog života ovoga grada«, rekao je Aleksić.
Nakon sastanka, predstavnici Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka Srbije održali su konzultacije s ravnateljima javnih ustanova kulture iz Sombora.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika