Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Turizam – potencijal za brži razvoj

Fond »Stoljeća Bača« i Turistička organizacija bile su teme o kojima se najviše govorilo na redovitoj Skupštini Općine Bač, koja je održana u srijedu, 10. lipnja. Kao što je poznato, projekt »Stoljeća Bača« realizira se kroz tri komponente. Komponenta A obuhvaća: znanstvena istraživanja, izradu planske dokumentacije, marketing. Komponenta B obuhvaća: konzervaciju, revitalizaciju i proizvodnju materijala, a komponenta C obuhvaća: potporu lokalnoj zajednici i upravljanje Fondom.
 
Točke oslonca
 
Kompleks franjevačkog samostana je, nakon Bačke utvrde, druga točka oslonca projekta »Stoljeća Bača«. Kompleks ovog samostana čini prepoznatljivi građevinski sklop u obliku četverokuta s unutarnjim dvorištem. Arhitekturom se izdvaja crkva Uznesenja Marijina na sjevernoj strani, s 35 m visokim zvonikom. Složena arhitektonska kompozicija nastala je pod utjecajem romaničke, gotske, renesansne, islamske i barokne arhitekture. U samostanu je bogata riznica i knjižnica sa starim knjigama, slikama, kiparskim djelima i bogoslužnom odorom. Prošle su godine restaurirane dvije slike –  Krunidba Bogorodice i Bogorodica bezgrešnog začeća.
Ravnateljica Fonda »Stoljeća Bača« Vesna Glavočević, arheologinja, odgovarala je i na neka konkretna pitanja i prijedloge. Ona je izjavila da su u suradnji s talijansko-srpskim projektom Lokalni razvoj na osnovi vrednovanja naslijeđa u 2008. godini završeni radovi na osnivanju radionice za zaštitu starih knjiga pri samostanskoj knjižnici. 
Najveći dio ovog projekta, uključujući i etno kuću – muzej u Selenči, financira Pokrajinsko tajništvo za kulturu, Ministarstvo za kulturu Republike Srbije i talijanski partner, a manji dio Općina Bač.
Fond je uspostavio potporu u organizaciji manifestacija, posjeta, prezentacija i postao je adresom na koju se mogu uputiti različiti zahtjevi, čime se doprinosi boljoj misiji projekta i suorganizaciji središnje manifestacije Dana europske baštine. Intenziviran je rad nevladinog sektora – posebice udruga žena, čuvara tradicije. Vrijedno je istaknuti da svih 6 naselja Općine Bač imaju udruge žena i kulturno-umjetnička društva koja afirmiraju narode koji žive na ovom prostoru. 
 
Bolja suradnja
 
Fond i Turistička organizacija Općine Bač sve bolje surađuju. Zato je prijedlog da se u ovaj projekt uvrsti i Dan kolonizacije i naseljavanja u Općinu Bač 1946.- 1948. godine naišao na puno razumijevanje svih vjećnika. Direktor Turističke organizacije Općine Bač Nikola Banjac je pojasnio ulogu, ciljeve i poslove kojima se ova organizacija bavi, što do sada nekima nije bilo posve jasno. Prije svega, to je neprofitna organizacija koja koordinira aktivnosti i suradnju između subjekata u turizmu, koji djeluju na unapređenju i promociji turizma. Ona prikuplja i objavljuje informacije o cjelokupnoj turističkoj ponudi na svojem teritoriju i sudjeluje u organizaciji turističkih, znanstvenih, stručnih, sportskih, kulturnih i drugih skupova i manifestacija. 
Turistička organizacija Općine Bač ima opći turistički katalog u kome je predstavljena cjelokupna ponuda Bača. U njemu su predstavljeni zemljopisni položaji, klima, povijest, utvrda, franjevački samostan, turska kupaonica, manastir Bođani, prva ljekarna i bolnica u Vojvodini, Dunav, biciklistička staza uz Dunav, ribolov, lov, smještaj, manifestacije, restorani, kultura i druge informacije značajne za turiste. Od nas samih ovisi hoćemo li i kako biti predstavljeni u tom katalogu.
Na sjednici Skupštine usvojen je prijedlog Odluke o završnom proračunu za 2008. godinu. Na sjednici su usvojena i izvješća o radu Fonda za očuvanje kulturno-povijesne baštine »Stoljeća Bača« za 2008. godinu, Turističke organizacije Općine Bač, Direkcije za izgradnju Općine Bač i Narodne knjižnice »Vuk Karadžić«. 
Sjednica, koju je vodio predsjednik Skupštine Općine Bač Slobodan Torubarov, prošla je u kulturnom tonu, vijećnici i izvjestitelji su bili dobro pripremljeni, a Radio Bačka ju je prenosila izravno.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika