Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Sjednica Savjeta MZ Sonta
Nenaplaćena potraživanja i 
dalje velik problem
 
SONTA – Na trećoj sjednici Savjeta MZ Sonta, održanoj 12. lipnja, ponovno je ukazano na velik iznos nenaplaćenih potraživanja za komunalne usluge. Dug građana za potrošnju vode, odvoz smeća i održavanje dimnjaka iznosi više od milijun i tristo tisuća dinara. Početkom svibnja dug je bio blizu dva milijuna dinara. Akcijom započetom 11. svibnja naplaćeno je više od pola milijuna, a s 36 korisnika sklopljen je ugovor o obročnom podmirivanju obveza. Zanimljivo je da su među većim dužnicima i vlasnici pojedinih privatnih obrta.
I. A.
U Sonti i ataru
Rekonstrukcija poljskih cesta i 
sanacija deponija
 
SONTA – Radovi na rekonstrukciji poljskih cesta u ataru Sonte započeti jesenas, pa prekinuti zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, bit će nastavljeni ovih dana. Rekonstruirat će se najkritičnije dionice livadske i staparske ceste, a sanirat će se i dio ceste prema Ribarevu. Iz proračuna za kapitalno održavanje cesta za ovu namjenu je osigurano oko milijun dinara, koje će pokriti sanaciju oko dva i pol kilometra poljskih cesta.
Ovih će dana započeti i radovi na sanaciji seoskog smetlišta. Za izvođenje radova odabrana je SZR »Vukas« iz Sonte, koja je dostavila najpovoljniju ponudu. Izvođač radova dužan je očistiti deponij i podići nasip oko njega s jednim ulazom.
I. A.
 
Djeca na sonćanskim ulicama
Šarm dječje razdraganosti
 
SONTA – Pedesetak maskiranih mališana koji pohađaju Dječji vrtić »Pčelica« Apatin, odjel Sonta, u defileu glavnom ulicom Sonte pokazali su svoju kreativnost i razdraganost mnogobrojnim okupljenim Sonćanima, a umijeće u risanju kredama i u ritmičkom plesu na platou ispred Doma kulture. Program su osmislili odgojitelji Veljko Bačić i Tanja Dželetović, a pozornost publike najviše je plijenio šarm dječje razdraganosti.
I. Andrašić 
 
Apatinske ribarske večeri
Najbolji fiš u Sonti
 
SONTA – U okviru tradicionalne manifestacije »Apatinske ribarske večeri« održava se i natjecanje pojedinaca u kuhanju ribljeg paprikaša »Zlatni kotlić«. Izlučna natjecanja za sudionike središnje manifestacije održavaju se u organizaciji mjesnih zajednica Općine Apatin. Tako će se za izravno sudjelovanje u finalu središnje manifestacije majstori kuhanja fiša natjecati u Sonti u subotu, 20. lipnja. 
I. Andrašić 
 
 
 
Okupljanje otpuštenih radnika u Baču neučinkovito?
Prosvjedna šetnja nezadovoljnih
BAČ – Početkom lipnja, oko 150 radnika koji su po raznim osnovama otpušteni s posla, započeli su prosvjede i time željeli privući pozornost na svoj ugrožen socijalni položaj. Oni su na svojevrstan način tražili pomoć od države i lokalne skupštine za dobivanje bilo kakvog posla. Propale su tvrtke »Slavija«, devastirana je šećerana »Jugozapadna Bačka«, »Agrobačka«, zemljoradnička zadruga »Vajska-Bođani«, »Arma«, »Labudnjača«. Poljoprivrednici su u Bačkom Novom Selu u teškoj situaciji, jer su uzeli kredite i podigli farme krava koje danas rasprodaju jer je »Novosadska mljekara« otkazala otkupna mjesta u selu.
»Nitko tko se dokopao naših poduzeća za mali novac nije ispunio socijalne programe niti su investirali kako je bilo ugovoreno«, kaže Miroslav Uščumlić iz »Labudnjače«.
Iako su navodno dobili potporu Nezavisnog sindikata iz Novog Sada, prosvjednicima se nitko nije obratio iz Saveza samostalnih sindikata iz Bača. Da nezadovoljstvo otpuštenih ne bi iskoristile neke stranke, nezadovoljnici su odlučili prekinuti prosvjed, ali su zatražili da se održi sjednica Skupštine Općine na kojoj bi bilo riječi o njihovom teškom položaju. Izvanredna sjednica Skupštine Općine Bač zakazana je ali je otkazana zbog nedostatka kvoruma.                                             Z. P.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika