Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Grad muzej

»Slavna i mnogoljudna majka svih gradova«. Ovim je riječima jedan od najvažnijih rimskih povjesničara Ammianus Marcellinus opisao Sirmium.  Sirmium je uistinu bio jedan od najvažnijih gradova carstva između I. i IV. stoljeća, o tome nam svjedoče mnogi zapisi iz rimskog razdoblja, mnoge iskopine a posebice to da je u Sirmiumu rođeno šest rimskih careva: Trajan Decije, Aurelijan, Marko Aurelije Prob, Maksimilijan, Konstancije II. i Gracijan. Zahvaljujući svom strateškom položaju na obali rijeke Save i u blizini Dunava i Fruške gore, Sirmium se brzo razvijao, postao jedan od najbogatijih rimskih gradova, sjedište provincije Donja Panonija i veliki logor rimskih legionara koji su branili carstvo od provale barbarskih plemena. 
 
Glavni grad pokrajine
 
Krajem trećeg stoljeća, radi lakšeg u upravljanja car Dioklecijan je 293. godine carstvo podijelio na četiri pokrajine (tetrarhijavladavina četvorice) te Sirmium postaje glavni grad pokrajine Illyricum. Tijekom ovog razdoblja Sirmium doživljava procvat. Grad je bio okružen bedemima i rovovima unutar kojih se nalazila carska palača, te hipodrom, velike vile, javna kupatila, nekropole, 112 kovačnica novca (između 320. i 326. godine Sirmium je bio glavna kovačnica novca, gdje je 2207 tona zlata iskovano u novac) a postojala su i dva mosta preko rijeke Save. Sirmijski hipodrom je bio dimenzija 500 x 150 metara i smatra se jednom od najvećih građevina rimske arhitekture izvan Italije. Nažalost, hipodrom nije iskopan jer se nalazi 4 metra ispod razine današnje Srijemske Mitrovice, te bi njegovim iskopavanjem bio srušen veliki dio gradske jezgre. U Sirmiumu je postojao i savršen sustav akvadukta (kanal u obliku mosta) visine 10 metara koji je grad opskrbljivao vodom s izvora na Fruškoj gori udaljenih 14 kilometara. Cijeli je grad posjedovao i kanalizaciju. Sva ova bogatstva Sirmiuma bila su razlogom česte opsade grada od strane barbarskih plemena. Godine 582. Avari pod vodstvom kana Bajana, nakon duge opsade osvajaju  i pale grad. Arheolozi su prilikom iskopavanja pronašli opeku na kojoj je nepoznati rimski vojnik za vrijeme opsade zapisao sljedeće riječi: »Kriste gospode, pomozi gradu i zaustavi Avare, zaštiti rimsko carstvo i onog koji je ovo napisao, amen.« 
 
Ostaci Sirmiuma
 
Zahvaljujući Sirmiumu, Srijemska Mitrovica je danas jedan od najvažnijih arheoloških lokaliteta na panonskom prostoru. Što god da se u Srijemskoj Mitrovici gradilo, prilikom iskopavanja  temelja za zgrade i kuće uvijek se nailazilo na ostatke Sirmiuma u vidu opeke, novčića, željeznih ili glinenih predmeta. Početkom 70-ih godina skupina svjetskih arheologa sponzorirana od vlade Sjedinjenih Američkih Država predložila je općinskim vlastima Srijemske Mitrovice da grad promaknu na drugu lokaciju (10-ak kilometara od današnje lokacije), gdje bi o njihovom trošku  cijela gradska infrastruktura bila napravljena, a zauzvrat bi oni dobili pravo iskopavanja cijelog Sirmiuma. Naravno, ovaj prijedlog je u potpunosti odbijen. 
Srijemsku Mitrovicu danas krase dva velika kompleksa rimskih iskopina: Carska palača, izgrađena na početku IV. stoljeća, koju sačinjava 6 dvorana s mozaicima u čiju je zaštitu i pokrivanje uloženo preko 130 milijuna dinara, i iskopine na Žitnom trgu. U gradu se pod »staklenim zvonom« nalaze i iskopine najstarije bazilike na panonskom prostoru, bazilike sv. Dimitrija koja je izgrađena oko 430. godine. Arheološki  muzej u  Srijemskoj Mitrovici ima zatvoreni dio i uređeni dvorišni dio, lapidarium, u  kojem se nalaze »krupniji« eksponati: žrtvenici (pronađeno je preko 80 žrtvenika posvećenih bogu  Jupiteru, što je jedno od najvećih nalazišta u Europi), sarkofazi, spomenici, a sunčani sat je svakako jedan od najvažnijih eksponata. Eksponat prikazuje Atlasa u ljudskoj veličini, koji na leđima nosi sunčani sat (nebeski svod), a iza leđa Herkula i Ifikla. Ovaj sunčani sat dugo je vremena bio na meti mnogih muzeja muzeja koji su nudili otkup. Sunčani sat u Sirmiumu najstariji je spomenik ove vrste u istočnoj Europi, i ima ogroman znanstveni i kulturni značaj.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika