Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Od dekreta do svečanog otvorenja

Svečano otvorenje novoizgrađene zgrade Bogoslovnog sjemeništa očekuje nas krajem ovoga mjeseca, kada će se i službeno završiti godina svetog Pavla. Zgradu će 27. lipnja blagosloviti umirovljeni kardinal iz Washingtona Theodor McCarrick. 
Iako bogoslovija, kao internat, za sada neće samostalno funkcionirati, od jeseni će Teološko-katehetski institut ovdje započeti s radom. Za početak će ova zgrada biti namijenjena pastoralnom radu, te primarnoj funkciji – permanentnom odgoju đakona, svećenika, kateheta i drugih. 
 
Bogoslovija se gradila postUpno
 
Dekretom, kojeg je izdao subotički biskup mons. dr. Ivan Penzeš, 17. prosinca 2004. godine  ustanovljeno je Bogoslovno sjemenište Subotičke biskupije. Tim je činom ideja o bogosloviji počela živjeti. Komisija za izgradnju bogoslovije, koju čine: mons. dr. Andrija Kopilović, preč. Jakob Pfeifer, preč. László Pósa, Tomo Peić, Dragoljub Bajić, Róbert Szabados i Zoran Vojnić Tunić, prvu sjednicu održala je 13. srpnja 2005. godine u domu biskupije. Nakon manje od pola godine, 23. prosinca 2005., predali su biskupu mons. Ivanu Penzešu sve građevinske dozvole, koje su  omogućile početak izgradnje nove zgrade Bogoslovnog sjemeništa. Bogoslovija je građena postepeno, kako su i pristizala potrebna financijska sredstva. Krajem svibnja Suboticu je posjetio p. Dietger Demuth CSsR, predsjednik »Renovabisa«, fundacije koja je jedna od najvećih podupiratelja izgradnje bogoslovije »Augustinianum«. Kako bi radovi mogli početi bilo je prvenstveno potrebno  premjestiti biskupijsku knjižnicu u prostorije Teološko-katehetskog instituta.  
Na marijanskom svetištu – Bunariću 27. kolovoza 2006. blagoslovljen je temeljni kamen bogoslovije »Augustinianum«. Tada su bulu potpisali apostolski nuncij u Beogradu mons. Eugenio Sbarbaro, nadbiskup i metropolit beogradski  mons. Stanislav Hočevar, i biskup subotički mons. dr. Ivan Penzeš. Na blagdan Svetog Augustina, 28. kolovoza, počeli su radovi. Lijepo vrijeme u studenome 2006. omogućilo je početak izgradnje po planu. Sve radove izvodila je subotička građevinska tvrtka »Monolit gradnja«. 
Nakon skoro godinu dana od blagoslova, 12. kolovozu 2007., u bogosloviju je položen, točnije ugrađen kamen temeljac. U svibnju 2008. završena je vanjska fasada zgrade bogoslovije »Augustinianum«. Bogoslovija se gradila kako su pristizala sredstva, pa su još i sada radovi u tijeku. Za početak će biti opremljen dio soba i učiona, a ostale prostorije će se postepeno opremati u zavisnosti od mogućnosti.    
 
Podrum, prizemlje i tri kata
 
Zgradu bogoslovije čine 5 razina – podrum, prizemlje i tri kata. Po riječima vlč. mr. Mirka Štefkovića, biskupovog tajnika, u podrumu se nalaze prostorije koje su namijenjene za knjižnicu, arhivu, rekreaciju i prostorija u kojoj će biti kapelica. Prizemlje se sastoji od čitaonice, učione, dnevnog boravka i blagovaone. Na prvom katu se nalaze 4 apartmana za poglavare, učiona i 4 gostinske sobe. Drugi i treći kat su identični i tamo se nalazi po 18 soba. Svaka soba će biti isto opremljena, bit će u njoj internet, telefon i klima uređaj. 
»Primarna funkcija ove zgrade će biti permanentni odgoj svećenika, đakona, kateheta, kao i laika, kantora i za druge pastoralne potrebe. Imamo u planu napraviti kalendar pastoralnih događanja u jednoj godini, koji bi bili ustaljeni i na koje bi ljudi uvijek mogli računati. Lepeza je široka, no za sve treba vremena, te će tako trebati i da ovaj pastoralni centar zaživi. Svakako, ovu zgradu treba i održavati, a uz pomoć određenih seminara i natječaja mogli bi osigurati sredstva za održavanje«, rekao je preč. Mirko Štefković. 
Od kako postoji mogućnost pohađanja vjerske nastave u školama, postoji i potreba za većim brojem kateheta, vjeroučitelja. Teološki fakultet, koji je također u planu, u mnogome bi olakšao rad budućim i trenutnim vjeroučiteljima. »Sam teološki fakultet nije bitan samo za bogoslove, nego i za laike, osobito za katehete. Oni koji su završili Teološko-katehetski institut nemaju odgovarajuću diplomu s kojom bi bez problema mogli raditi u školi. Točnije, diploma koju imaju nije im priznata, tako da svi oni rade samo s ugovorom, što i nije neka perspektiva. I tim ljudima je također  potrebna diploma kao i dodatni permanentni odgoj. Za sada je to prvi i najvažniji korak«, pojasnio je vlč. Štefković. 
 
Svečanost otvorenja i blagoslova 
 
Blagoslov i  otvorenje bogoslovije bit će održano 27. lipnja. Dan prije, 26. lipnja, bit će upriličen glazbeno–znanstveni skup. Tom prigodom bit će održana i dva predavanja. O temi »Uloga Crkve u odgoju« govorit će mons. Stanislav Hočevar, nadbiskup i metropolit beogradski, dok će o temi »Teologija u službi čovjeka« govoriti mons. László Németh, biskup zrenjaninski. U sklopu ove akademije nastupit će i komorni zborovi »Pro musica« i »Collegium musicum catholicum«. Skup će biti održan u svečanoj vijećnici Gradske kuće, a početak je u 18 sati.
Na dan blagoslova novoizgrađene bogoslovije 27. lipnja u 17 sati u katedrali bazilici svetu misu će služiti umirovljeni kardinal iz Washingtona Theodor McCarrick, uz prisustvo nadbiskupa, brojnih biskupa i svećenika, kao i biskupa domaćina mons. Ivana Penzeša.  
 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika