Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kako kazniti nesavjesne građane?

Zastrašujući je podatak da svaki peti čovjek na planetu oboljeva od polenske hunjavice, konjuktivitisa, bronhijalne astme, a pedeset posto svih bolesti izaziva polen ambrozije. Prošle su godine gradske vlasti izašle s podatkom da je 10.000 Subotičana alergično na polen ambrozije u zraku, i to pretežno djeca. Međutim, to nažalost nije konačna brojka, jer se mnogi naši sugrađani nisu niti testirali jesu li alergični na polen neke biljke, pa i ambrozije.
Do sada je obavljeno jedno košenje javnih zelenih površina u cilju uklanjanja ambrozije i ostalih korovskih biljaka – objašnjavaju u lokalnoj samoupravi dodajući, da je glavni problem kako održavati pojaseve oko magistralnih cesta i željezničkih pruga. Mjere koje se poduzimaju na uništavanju i suzbijanju korova nisu dovoljne, jer je ambrozija pronašla utočište na mnogim mjestima, pa i u samom središtu grada.
S druge strane, iako je donesena odluka na općinskom nivou, sada gradskom, da se kazne nesavjesni građani koji ne održavaju svoja dvorišta i prostor ispred domaćinstva, pravi sustav kažnjavanja ne postoji. Prošle godine je komunalna inspekcija kontrolirala održavaju li se i privatne parcele i ukoliko netko nije pokosio korov napisana mu je prekršajna prijava.
»Mi ove godine tražimo način kako provesti gradsku odluku o mjerama, načinu i uvjetima suzbijanja i uništavanja korovske biljke ambrozije, jer kad bi mogli biti kažnjeni nesavjesni građani koji ne uništavaju spomenuti korov – situacija bi bila bolja. Prilikom provođenja odluke naišli smo na niz poteškoća, budući da komunalna inspekcija može samo napisati prekršajnu prijavu, ona ne može kažnjavati«, ističe samostalna stručna suradnica za ekologiju u gradskoj upravi Gordana Gavrilović.
»Subotica bez ambrozije« je naziv projekta koji realizira Udruga »Teras« iz Subotice, zajedno s lokalnom samoupravom. Projekt se provodi uz potporu USAID-a i Instituta za održive zajednice, preko Balkanskog fonda za lokalne inicijative (BCIF) u okviru programa »Javno zastupanje u lokalnim zajednicama«.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika