Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Promotorice hrvatske glazbene baštine

Ženski pjevački zbor »Hrva-tica« pod ravnanjem poz-natog opernog pjevača Ronalda Brausa prošloga je tjedna (12., 13. i 14. lipnja) održao svojevrsnu vojvođansku turneju. Svoje predstavljanje ovdašnjoj publici započeli su koncertom u crkvi sv. Mihaela arkanđela u Bačkom Bregu, što su ga organizirali udruga »Ante Jakšić« i župa iz ovoga mjesta. Idućeg dana, 13. lipnja, uslijedio je nastup u Subotici u Velikoj vijećnici Gradske kuće. Ovaj koncert organizirala je udruga »Croaticum«. Posljednjeg dana turneje, u nedjelju 14. lipnja, nastupili su u Novom Sadu u okviru svete mise u katedrali Imena Marijina, te navečer također u okviru svete mise u Zemunu u tamošnjoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije. 
Na programu njihovih nastupa ovom prigodom našla su se djela: J. Brahmsa, A. Martinza, H. Bidermanna, zatim hrvatskih autora: A. Klobučara, P. Ljubića, I. M. Ronjgova. V. Lisinskog, I. Tijardovića, A. Kabilja, kao i pojedine narodne te popularne zabavne pjesme. 
Zbor »Hrvatica« djeluje u okviru »Društva hrvatskih žena«. Osnovan je 1995. godine i broji tridesetak članica. Njegovanje kako svjetovnih tako i sakralnih skladbi, humanitarni rad i nastupi – zaštitni su znak ovog zbora. Od osnutka pa do 1999. godine zbor je djelovao pod ravnanjem dirigentice Marije Bergovec, a od tada pod vodstvom prof. Ronalda Brausa. 
Inače, »Društvo hrvatskih žena« osnovano je 1921. godine u Zagrebu i bilo je predvođeno najuglednijim ženama onoga vremena: osnivačicom Marijom Kumičić, prvom predsjednicom Zorom pl. Trnski, kasnije dugogodišnjom predsjednicom Jelisavetom Horvat i brojnim drugima. Ovo je društvo, čija je aktuelna predsjednica prof. Ljilja Vokić, u Hrvatskoj i BiH, a kasnije i širom svijeta, njegovalo hrvatsku kulturu i običaje. Rad društva je, zbog političkih razloga, prekinut 1945. godine, nastavljajući svoje aktivnosti u inozemstvu, posebice u Americi. U lipnju 1993. društvo je obnovljeno, a od veljače 1999. u Zagrebu kao ogranak počinje djelovati »Društvo hrvatskih žena – grad Zagreb«. 
U organizaciji nastupa zbora »Hrvatica« u Vojvodini sudjelovala je i podružnica Hrvatske matice iseljenika u Vukovaru.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika