Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Put od iz­nim­ne važno­sti

Ove se godine za studije u Republici Hrvatskoj iz Vojvodine prijavilo 50, a iz Crne Gore 10 kandidata. Komisiji za profesionalno informiranje i usmjeravanje Hrvatskog nacionalnog vijeća, koju i dalje osobno vodi mr. sc. Josip Ivanović (istu komisiju je vodio unazad 5 godina u okviru Hrvatskog akademskog društva) sa željom da studiraju u matičnoj državi – Republici Hrvatskoj – prijavili su se kandidati iz Bačkog Monoštora – 6, Bečeja – 1, Inđije – 1, Ljutova – 1, Male Bosne – 1, Sombora – 1, Sonte – 5, Srijemske Kamenice – 1, Srijemske Mitrovice – 3, Stanišića – 1, Subotice – 26, Šida – 1 i Tavankuta – 2 kandidata.
    Zbog osobnih razloga, kao što to svake godine biva, sedam kandidata je tijekom vremena organizacije i pripreme odlaska odustalo, tako da je 2. srpnja 2003. godine u Opatiju, Osijek i Zagreb na prijavu razredbenog postupka, polaganje i upis otputovalo 43 kandidata.
    U Zagrebu je studente već po višegodišnjoj ustaljenoj praksi dočekao Hrvoje Salopek iz Hrvatske matice iseljenika, te je pridošle kandidate zajedno s grupom starijih studenata uputio u Studentski dom »Stjepan Radić« gdje su smješteni za vrijeme prijave i polaganja razredbenih ispita (od 2. do 15. srpnja). Također je buduće studente opskrbio privremenim X-icama te potrebnim informacijama o boravku u Zagrebu.
    »Nakon obavljenih brojnih razgovora, kako sa samim kandidatima tako i s njihovim roditeljima, kandidati su pošli na put od iznimne važnosti kako za njih ponaosob, tako i za hrvatsku zajednicu u kojoj će se po svom uspješnom povratku uključiti u stručnim i znanstvenim područjima za koja su se tijekom studija pripravljali«, kaže predsjednik HNV-a mr. sc. Josip Ivanović.                                                                         

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika