Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Reagiranje predsjednika HNV-a na raspisani natječaj RTV
RTV mora osigurati jednaka prava svim manjinama
 
U povodu raspisanog javnog natječaja koji je Radiodifuzna ustanova Vojvodine Radio-televizija Vojvodine objavila početkom ovog mjeseca za izbor programa nezavisnih radijskih i televizijskih produkcija koji će biti emitirani u ovoj godini, Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV) izražava nezadovoljstvo što među jezicima na kojima će biti emitiran program nema hrvatskog jezika. 
»Očito je da će se dosadašnja praksa emitiranja programa na hrvatskom jeziku i dalje svoditi na neovisnu produkciju. Nadalje, očito je da nepostojanje hrvatske redakcije na RTV, hrvatskoj zajednici priječi ostvarenje jednog od temeljnih prava: pravo na informiranje na materinjem jeziku.
Nepostojanje redakcije ne može biti razlogom izostavljanja programa na hrvatskom jeziku u spomenutom natječaju. Cijenimo da se unutar RTV-a moglo naći načina da se i pokraj nepostojanja hrvatske redakcije, omogući da neovisna produkcija koja trenutačno realizira emisiju na hrvatskom jeziku na RTV, aplicira na natječaj, budući da problem financiranja nije sustavno riješen, te da se to rješava po ad hoc principu.
Iskreno se nadamo da će u skorije vrijeme u okviru organizacijske strukture RTV biti utemeljena i redakcija na hrvatskom jeziku, kako za potrebe emitiranja televizijskog, tako i za potrebe radijskog programa, odnosno da će sistematizacijom radnih mjesta to biti uistinu i realizirano. Podsjećamo kako je i zakonska obveza RTV-a da osigura jednako pravo svim manjinama na informiranje na vlastitom jeziku. Također se nadamo da će i prilikom izbora najavljenog Programskog vijeća RTV-a, hrvatska zajednica imati priliku predložiti svoga predstavnika čije će djelovanje pomoći da pripadnici hrvatske zajednice ne budu uskraćeni za ono što im po zakonu i pripada«, stoji u priopćenju Hrvatskog nacionalnog vijeća što ga je potpisao predsjednik Branko Horvat.
 
 
25. lipnja – Dan državnosti Republike Hrvatske
 
Dan državnosti, 25. lipnja, u Republici Hrvatskoj državni je blagdan kojim se obilježava povijesna odluka Sabora donesena istoga datuma 1991. godine. Povijesnoj odluci Hrvatskoga sabora o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika donesenoj 25. lipnja 1991. prethodila je takva odluka  94 posto građana Republike Hrvatske iskazana na referendumu održanom 19. svibnja 1991. godine. 
Na temelju takvog očitovanja volje građana, a nakon neuspjeha pregovora s ostalim bivšim jugoslavenskim republikama o izlasku iz državnopolitičke krize, Sabor Republike Hrvatske, na zajedničkoj sjednici sva tri saborska vijeća 25. lipnja 1991. godine donosi Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, kojom se utvrđuje da »ovim činom Republika Hrvatska pokreće postupak razdruživanja od drugih republika i SFRJ. Republika Hrvatska pokreće postupak za međunarodno priznavanje«. Na istoj je sjednici Sabor donio i Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske.
Republika Hrvatska je  8. listopada 1991. godine, koji se danas slavi kao Dan neovisnosti, raskinula državno-pravne saveze s ostalim republikama i postala slobodna, samostalna i neovisna država.
U povodu obilježavanja Dana državnosti Republike Hrvatske, a u organizaciji Generalnog konzulata RH u Subotici, 22. lipnja će od 20 sati u restoranu Mala gostina na Paliću svečanim domjenkom za uzvanike biti proslavljen ovaj blagdan. Istim povodom, svečano će primanje organizirati i Veleposlanstvo Republike Hrvatske, 25. lipnja, na sam Dan državnosti.
D. D.
 
Postignut dogovor predsjednika Srbije i pokrajinskog 
premijera
Usvajanje Statuta Vojvodine 
ovog ljeta
 
Predsjednici Republike Srbije Boris Tadić i Izvršnog vijeća Vojvodine Bojan Pajtić dogovorili su se na sastanku koji su imali u povodu 16. summita šefova država centralne Europe, da se na dnevnom redu Skupštine Srbije tijekom ljeta nađu Statut Vojvodine i zakon o nadležnostima, budući da republički parlament neće imati uobičajenu dvomjesečnu ljetnu stanku. 
Do kašnjenja ovih dvaju za pokrajinu značajnih pravnih dokumenata, zaključeno je u razgovoru, došlo je zato što republička vlada tek sada ubrzano radi na pripremi teksta zakona o nadležnostima bez kojega se ne može usvojiti novi Statut pokrajine. 
Tijekom razgovora dogovorena su dva moguća termina kada bi republički zastupnici raspravljali o Statutu i zakonu – srpanj, za vrijeme održavanja Univerzijade, ili početkom kolovoza. Pajtić je  izrazio zadovoljstvo što će ovi dokumenti biti doneseni prije jesenskog zasjedanja. 
 
Danas blagdan hrvatske zajednice  
 
Obljetnica rođenja biskupa Ivana Antunovića, koja se obilježava 19. lipnja, jedan je od četiri blagdana hrvatske zajednice u Srbiji. Ovim povodom danas će se u župnoj crkvi sv. Roka u Subotici s početkom u 17,30 sati služiti svečana sveta misa. Nakon misnog slavlja u prostorijama župnoga ureda, u organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća, bit će upriličen svečani domjenak.
 
Mladež DSHV-a
Osnivanje novih mjesnih odbora
 
Prilikom održavanja jednodnevne likovne kolonije 20. lipnja na salašu Marka Skenderovića na Bikovu, gdje će biti prisutni i mladi članovi Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini iz cijele pokrajine, bit će održane osnivačke skupštine šest novih mjesnih organizacija Mladeži DSHV-a: Aleksandrova, Bikova, Bezdana-Bačkog Brega, Vajske, Starog Žednika, Svetozara Miletića-Stanišića. Na sastanku predsjedništva Mladeži DSHV-a održanom 12. lipnja u Subotici, donijeta je i odluka o organiziranju humanitarnog koncerta za zajednicu ovisnika »Hosana« koja se nalazi u Starom Žedniku. 
Z. S. 
 
U Novom Sadu
U tijeku summit šefova 
država centralne Europe
 
Summit šefova država centralne Europe »Zajednički rad na nadvladavanju izazova 3E – ekonomija, energija i europske integracije« održava se od 18. do 21. lipnja u Novom Sadu, u Skupštini Autonomne Pokrajine (AP) Vojvodine. 
Osim domaćina, predsjednika Srbije Borisa Tadića, na summitu sudjeluju predsjednici Austrije, Bugarske, Hrvatske, Moldavije, Češke, Italije, Makedonije, Crne Gore, Poljske, Slovačke, Slovenije, Ukrajine i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine. 
Izravan prijenos summita, u petak 19. lipnja od 10.30 do 13 sati, osigurava Javni servis Radio-televizije Srbije.
 
 
Skupština APV 
O novom Programskom odboru RUV-a
 
Na 11. sjednici Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine, koja je zakazana za 24. lipnja, između ostalog na dnevnom redu je i razrješenje aktualnog, te imenovanje novog Programskog odbora Radiodifuzne ustanove Vojvodine (RUV).
 
Potpora suradnji Srbije i Mađarske
Za projekte 436.513 eura
Europska komisija je prihvatila šest projekata prekogranične suradnje vojvođanskih općina i gradova s partnerima iz Mađarske, za što će biti izdvojeno 436.513 eura. Potporu za projekte, kojim bi se poboljšala infrastruktura, životna sredina, te obrazovanje, dobile su općine Bačka Topola, Mali Iđoš, Vršac i Čoka, te gradovi Sombor i Subotica. 
Gradu Somboru odobreno je 88.295 eura za kreiranje baze podataka i web sitea, uspostavljanje stalnog regionalnog informativnog centra, edukaciju 1.000 učenika iz Sombora, Apatina, Odžaka, Kule i Bača te za stvaranje 160 zelenih točaka u školskim dvorištima. Subotici je namijenjeno 73.800 eura za izradu projektne dokumentacije biciklističke staze Šupljak-Male Pijace-Velebit, dužine11 kilometara. Tim novcem trebalo bi napraviti i studiju utjecaja 115 kilometara biciklističke staze na životni okoliš. 
 
 
Radnici Medoprodukta prosvjedovali na ulicama Tavankuta
Zašto ne reagiraju ministarstva?
»Ako u Medoproduktu nitko ne bude odgovarao, onda niti jedno poduzeće u Srbiji nema perspektivu i sada treba vidjeti kako će se ovdje završiti pitanje vlasništva. Zatvoriti uspješno poduzeće, to samo znači da se ono crpilo, pljačkalo i da nitko ne zna gdje se potrošio novac. Sada je  najvažnije da država preuzme sudbinu ovog poduzeća, a kad kažem država, mislim na Beograd, jer čak ni Vojvodina nema ingerencije. Potrebno je da reagiraju ministarstva ekonomije, pravosuđa i unutarnjih poslova, jer se ovdje mnoge stvari ne poštuju«, rekao je Slavko Milisavljević iz UGS Nezavisnost na prosvjedu radnika Medoprodukta održanom u centru Tavankuta u ponedjeljak, 15. lipnja.
Oko 150 radnika ovog poduzeća, koji štrajkaju već tri tjedna zbog neisplaćenih višemjesečnih plaća, blokiralo je promet u selu prosvjednom šetnjom tijekom koje su na transparentima nosili poruke: »Nemojte pljačkati Vojvodinu, pogriješit ćete«, »Gospodo ministri sklonite trutove«, »Đorđeviću, gasiš tvrtku i selo u kojem si odrastao«...
»Ove godine smo dobili samo dio plaće za ožujak, žiro račun je i dalje blokiran, a porezi i doprinosi također nisu regulirani. Podnijeli smo prijavu okružnom javnom tužitelju, jer postoje dokazi da je poduzeće upropaštavano kriminalnim radnjama i prijevarama», naveo je potpredsjednik gradskog vijeća samostalnih sindikata István Húgyi.
Štrajkački odbor ponovno je uputio dopis na petnaestak adresa na svim razinama, od državne do gradske, ali i Upravi za borbu protiv organiziranog kriminala i Okružnom tužiteljstvu. 
»Još jednom pozivamo Živojina Đorđevića da se urazumi i sjedne s radnicima i kaže hoće li prenijeti dionice na drugoga, ili ih prodati. Naše je mišljenje da ih je najbolje ustupiti radnicima, koji će bolje brinuti o poduzeću od njega«, rekao je Húgyi.
Kako je najavio dogradonačelnik Petar Horvacki, koji se priključio prosvjedu, za srijedu (17. lipnja) zakazan je sastanak s pokrajinskim tajnikom za rad, socijalnu skrb i ravnopravnost spolova Miroslavom Vasinom, na kojemu će biti riječi o sudbini ovog poduzeća. 
S. M.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika