Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Hrvatske produkcije ni u natječaju

Radiodifuzna ustanova Voj-vodine objavila je početkom lipnja javni natječaj za izbor neovisnih radijskih i televizijskih produkcija programa koji će se prvi put emitirati na programima Radio-televizije Vojvodine u 2009. godini. Za potrebe programa Televizije Novi Sad raspisan je natječaj za televizijske emisije na srpskom, mađarskom, slovačkom, rusinskom, rumunjskom i romskom jeziku, ali ne i na hrvatskom jeziku. Također se traže i radijski programi na srpskom, mađarskom, slovačkom, rumunjskom i rusinskom jeziku za Radio Novi Sad.
U tekstu natječaja  se navodi kako programi trebaju biti različitih žanrova, sadržaja, dužine trajanja, kao i »na jezicima na kojima Radio-televizija Vojvodine emitira svoje televizijske i radijske programe«. Pravo konkurirati imaju neovisni producenti, fizičke i pravne osobe, a povjerenstvo Radiodifuzne ustanove Vojvodine će obaviti izbor prema svojim godišnjim planovima, programskim kriterijima i tržišnim uvjetima.
Na raspisani natječaj reagirao je Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata (ZKVH) čiji ravnatelj Tomislav Žigmanov u priopćenju »izražava strahovanje da će vidljivost  hrvatske kulture i nadalje biti ograničena u vojvođanskoj javnosti. To krijepimo na temelju javnog natječaja što ga je Radio-difuzna ustanova Vojvodine Radio-televizija Vojvodine (RUV RTV) objavila početkom ovog mjeseca za izbor programa nezavisnih radijskih i televizijskih produkcija, koji će se prvi put emitirati u programima te medijske kuće u ovoj godini, a prema kojem su programi na hrvatskom jeziku izostavljeni«.
U priopćenju stoji i kako »bez prava da neovisne radijske i televizijske produkcije na hrvatskom jeziku sudjeluju na ovome natječaju i proizvode među ostalim i emisije iz područja kulture, uz materijalnu potporu poreznih obveznika putem javnog radiodifuznog servisa, sadržaji koji se odnose na kulturnu baštinu i suvremenu kulturnu produkciju vojvođanskih Hrvata bit će i nadalje nevidljivi u javnom prostoru koje pokriva RTV. Javnost ne treba podsjećati da je zakonska obveza RTV jednako pravo svim manjinama na informiranje na vlastitom jeziku. ZKVH skreće pozornost da se na ovaj način ne nastavlja samo diskriminacija hrvatske manjine u Vojvodini već se uvelike narušava cjelina multikulturnoga habitusa pokrajine, čiji je i hrvatski segment sastavni dio«.
Na kraju priopćenja, ZKVH iskazuje žaljenje što su demokratska načela ravnopravnosti i mogućnosti sudjelovanja u javnom životu i ovoga puta zaobišla pripadnike hrvatske zajednice u Vojvodini.
U izjavi za Hrvatsku riječ izvršni direktor za koordinaciju programa, produkcije i tehnike Radiodifuzne ustanove Vojvodine  Dragan Guzijan, o izostavljanju u natječaju neovisnih produkcija koje bi za tu televiziju mogle pripremati program na hrvatskom jeziku, kaže:  
»To je zato što pokušavamo, odnosno u tijeku je pregovaranje, da dobijemo ili kupimo program na hrvatskom jeziku izravno iz Hrvatske. Zbog naših proračunskih ograničenja neće sve naše redakcije dobiti te produkcije. To je stvar proračuna. Hrvatska zajednica ima svoj program, ima malo novinara koji ju  pripremaju, pa hrvatski program planiramo proširiti sadržajima iz Hrvatske. Manje redakcije imaju emisije koje priprema naša televizija. U budućnosti bi se trebale formirati te redakcije kao ozbiljnije i kao takve bi mogle proizvoditi više programa. 
Što se tiče  produkcije, neovisno o tekstu objavljenog natječaja, mogu nam se javiti  producenti koji pripremaju program na hrvatskom jeziku. Zbog nepostojanja jezične barijere mi bismo te emisije mogli objaviti i na prvom programu RTV. Malo su nas u tome pretekle televizijske kuće iz Beograda, koje su već osigurale hrvatske serije na svojim kanalima«, zaključuje izvršni direktor za koordinaciju programa, produkcije i tehnike Radiodifuzne ustanove Vojvodine  Dragan Guzijan.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika