Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Strahovanja i nadanja

Reagirajući na uvjete raspisanog javnog natječaja Radiodifuzne ustanove Vojvodine za izbor neovisnih radio i televizijskih produkcija programa, koji će se prvi put emitirati na programima Radio-televizije Vojvodine u 2009. godini, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov izrazio je strahovanje da će kultura vojvođanskih Hrvata biti i nadalje nevidljiva u javnom prostoru kojeg pokriva RTV. Naime, RTV je  raspisao natječaj za produkciju televizijskih emisija na srpskom, mađarskom, slovačkom, rusinskom, rumunjskom i romskom jeziku, ali ne i na hrvatskom jeziku. Ovim povodom oglasilo se i Hrvatsko nacionalno vijeće koje je »izrazilo nezadovoljstvo« što među jezicima na kojima će biti emitiran program nema hrvatskog jezika. U priopćenju HNV-a, kojeg je potpisao predsjednik Branko Horvat, navodi se kako je »očito da će se dosadašnja praksa emitiranja programa na hrvatskom jeziku i dalje svoditi na neovisnu produkciju«, a da »nepostojanje hrvatske redakcije na RTV-u hrvatskoj zajednici priječi ostvarenje jednog od temeljnih prava: prava na informiranje na materinjem jeziku«.
Predsjednik HNV-a je izrazio nadu da će u skorije vrijeme u okviru organizacijske strukture RTV-a biti utemeljena i redakcija na hrvatskom jeziku, kako za potrebe emitiranja televizijskog, tako i za potrebe radijskog programa, odnosno da će sistematizacijom radnih mjesta to biti uistinu i realizirano. Osim toga, predsjednik se nada i da će hrvatska zajednica imati priliku predložiti svoga predstavnika u Programski savjet RTV-a. Nedavno je i predsjednica Izvršnog odbora HNV-a izrazila zabrinutost zbog umanjenja financijskih sredstava iz republičkog proračuna za funkcioniranje nacionalno-manjinskih vijeća.
Kako neslužbeno saznajemo, uskoro se očekuje dovršetak procesa reorganizacije u RUV-u i nova sistematizacija radnih mjesta, a prema toj novoj organizacijskoj shemi planirano je i osnivanje hrvatske redakcije. Također neslužbeno, saznajemo i kako će u novom Programskom odboru RUV-a, čije je imenovanje na dnevnom redu vojvođanske skupštine u srijedu, biti i jedan član iz redova hrvatske zajednice. Nade predsjednika tijela nacionalno-manjinske samouprave će tako, čini se, biti ispunjene. A što se strahovanja tiče, strahujemo samo od jednoga - da jedine aktivnosti na izgradnji nacionalno-manjinske infrastrukture ne ostanu samo »post festum« aktivnosti, reagiranja na nepovoljne događaje onda kada se već dogode, umjesto da se aktivno radi na njihovom rješavanju. 
Ako zbog nepostojanja hrvatske redakcije i financiranja produkcije emisija doista i postoji opasnost da kultura Hrvata s ovih prostora ostaje »nevidljiva«, kao problem se pojavljuje i to što su i aktivnosti iz same hrvatske zajednice i njenih tijela, osim prosvjeda »post festum«, prilično »nevidljive«.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika