Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Gro­bo­vi po­nov­no me­ta van­da­la

Na velikom katoličkom groblju u Somboru u noći između petka i subote, 2. i 3. srpnja, oskrnavljeno je oko 20 nadgrobnih spomenika i križeva. Policija je u subotu ujutro obavila očevid, no, još se službenim priopćenjem tim povodom nije oglasila.
    Više ovakvih incidenata u Somboru bilo je početkom 90-ih godina, a prethodni slični slučaj zbio se prije više od godinu dana. Da podsjetimo, početkom ove godine je do sličnih skrnavljenja grobova na katoličkom groblju došlo i u Subotici. U Bačkom Monoštoru, u kojem mahom žive šokački Hrvati, u dva navrata je na seoskom groblju stradalo oko 40 nadgrobnih spomenika.
    Prema riječima predsjednika somborske podružnice DSHV-a Josipa Pekanovića, oskrnavljene grobove je prvi u ranim jutarnjim satima primijetio grobljar ovoga katoličkog groblja, te je odmah prijavio policiji.
    »Policajci su usmeno rekli prisutnima da je oštećeno 17 grobova, a mi smo prebrojali više. Policija je rekla da će tek po završetku istrage izdati priopćenje o ovom incidentu. Ovo nije prvi put da je oskrnavljeno katoličko groblje u Somboru. Slični incidenti su bili prije nešto više od godinu dana nekoliko puta, ali se nije o tome, da tako kažem, ‘dizala veća prašina’« kaže Pekanović.
    Po njemu, najviše je oštećeno grobova članova mađarskih obitelji, zatim hrvatskih te nekoliko njemačkih. Sve ove manjinske zajednice su o ovom nemilom događaju obavijestile preko veleposlanstava i svoje matične domovine. Među oštećenima je i nadgrobni spomenik Janosa Hercega jednog od najznačajnijih književnika na mađarskom jeziku.
OTKRITI POČINITELJE:  S posljedicama vandalskog čina upoznata je i generalna konzulica Generalnog konzulata RH u Subotici dr. Jasmina Kovačević-Čavlović, koja je odmah po primitku vijesti posjetila ovo katoličko groblje u Somboru.
    Zamoljena da prokomentira najnoviji incident na somborskom groblju ona je za »Hrvatsku riječ« izjavila: »Najnoviji događaj, rušenje nadgrobnih spomenika hrvatskih i mađarskih obitelji u Somboru u noći 2. na 3. srpnja, nastavak je serije incidenata usredotočenih na zastrašivanje i demoraliziranje hrvatske zajednice. Neposredni počinitelji svojom su se bestijalnošću i bahatim primitivizmom obrušili na grobove, upravno u nakani da povrijede i unize duboko zapretene osjećaje pripadnika nacionalne manjine. Kako sam već prije navodila, potrebno je počinitelje ovog nedjela otkriti, jer njihovom tolerancijom i nepridavanjem odgovarajućeg značaja i medijske pozornosti, ostavlja se mjesto težim i učestalijim zlodjelima. Usvajanjem demokratskih standarda u odnosu na manjine, posebice hrvatsku zajednicu, domicilna država je učinila iskorak u odnosu na razdoblje pod dominacijom najpoznatijih haških optuženika s ovih prostora. Manjine – lakmus papir demokracije zamašnjak su bilateralnih odnosa. Republika Hrvatska je srpski narod akceptirala u svim društvenim porama stvarajući mogućnosti za njihovu veću zastupljenost u državnim institucijama. Stoga, preostaje očekivati da će počinitelji ovog nedjela biti sankcionirani, čime će biti unaprijeđena postignuta razina uspostavljene suradnje dviju država u ozračju standarda Europske unije. Naposljetku, preduvjet obostrano korisne i poticajne suradnje je poduzimanje koraka ka jačanju dobrosusjedstva, ubrzanom rješavanju preostalih otvorenih pitanja, održavanju uzajamne ravnopravnosti i provedbi međunarodnim pravom zajamčenih prava manjina na području pod njihovom jurisdikcijom«, rekla je dr. Jasmina Kovačević Čavlović.
    U utorak poslije podne je trebao biti održan sastanak predstavnika SO Sombor i veleposlanika Republike Hrvatske u Beogradu Tončija Staničića, no, zbog blokade ceste, veleposlanik nije stigao na zakazani susret.
SOMBORCI OSUDILI VANDALSKI ČIN: Obavještavajući novinare u Skupštini općine Sombor potpredsjednici Sombora Marta Horvat-Odri i Danijel Koril rekli su da je ovim činom osramoćen Sombor, grad mira i tolerancije, grad u kojemu se od davnina njeguju dobrosusjedski odnosi i u kojem su ljudi raznih naroda priticali jedno drugom u pomoć u nevremenu povijesnih zbivanja. Nakon detaljnog uviđaja policije od Izvršnog odbora i Skupštine općine Sombor bit će zatraženo da se obeštete obitelji čiji su grobovi pretrpjeli manje ili veće štete. Neslužbeno, broj oštećenih grobova je i veći, jer su brojne obitelji svoje porušene i izvaljene kamene ploče podigli, te nisu ni podnijeli prijave. Nadležne službe Javnog komunalnog poduzeća »Čistoća« u Somboru, u čijem su sastavu i gradska groblja, tvrde da je pričinjena šteta najmanje u vrijednosti od 200.000 dinara.
    Osim osude vandalizma od strane potpredsjednika Općine Sombor, slično su reagirali predsjednik Izvršnog odbora SO Sombor Radislav Jelačić, predsjednik općinske Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Milan Stepanović, te predstavnici nekoliko političkih stranaka.
INCIDENTI UNOSE NEMIRE: Incident je u nedjelju osudila i subotička podružnica Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, sa čije je godišnje skupštine upućen zahtjev državnim organima da otkriju i kazne počinitelje.
    »U Vojvodini se dešavaju novi incidenti koji unose nemir među građane svih nacionalnosti. Najenergičnije osuđujemo počinitelje svih incidenata, a od istražnih organa zahtijevamo da identificiraju sve počinitelje. Podsjećamo da nisu otkriveni počinitelji brojnih kaznenih djela koja su se dogodila početkom godine, a koja su nedvosmisleno bila inspirirana nacionalnom netrpeljivošću. Nažalost, prostor na kojem se incidenti dešavaju se širi. Tijekom vikenda je na meti bilo katoličko groblje u Somboru gdje je oskrnavljeno desetine nadgrobnih spomenika. Od policije tražimo efikasno otkrivanje vinovnika kako bi se obeshrabrili svi koji ispoljavaju takvo bezumlje. Demokratski savez Hrvata u Vojvodini smatra kako je potrebno čvršće povezivanje demokratskih snaga kako bi se sa više suradnje i vizije osnažila mogućnost bržeg napretka« – stoji u priopćenju Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini u povodu najnovijih incideneta u Somboru.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika