Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Od države se očeku­je veća skrb

U vrijeme kada pišem ovaj tekst, subota 3. srpnja 2004. godine, i mi, poljoprivredni proizvođači iz Udruženja poljoprivrednika Subotica, pripremamo se za blokadu upozorenja svih važnijih prometnica u okolini Subotice, a akcija je koordinirana na razini Pokrajine, te će blokada biti na desetak punktova širom Vojvodine. Problem je, naravno, cijena pšenice, koja još uvijek nije određena, a žetva samo što nije počela. Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Vlade Republike Srbije je prije neki dan izdalo priopćenje da neće izlaziti s garantiranom cijenom otkupa pšenice, nego će sve prepustiti tržištu. Međutim, ni u jednoj državi proizvodnja pšenice, kao strateškog proizvoda, nije prepuštena samo djelovanju tržišta, nego država aktivno sudjeluje u planiranju sjetve, premijama i državnim potporama.
    Što to poljoprivredni proizvođači traže?
BEZ SLUHA ZA PROBLEME: Udruženje poljoprivrednika Subotica, u suradnji s Klubom 100 P+ koji ima sjedište u Novom Sadu, već je mjesec i pol dana u kontaktu s Ministarstvom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vlade Republike Srbije i pokušava naći rješenje ovoga problema. Moram istaći da smo naišli na razumijevanje ministrice Ivane Dulić Marković, međutim, ljudi oko nje, koji odlučuju o financijama, izgleda nemaju sluha za ovaj problem.
     Udruženje je izvelo kalkulaciju cijene koštanja pšenice roda 2004. godine na osnovi cjenika radova u poljoprivredi koji je izdao Zadružni savez Vojvodine, koji je prilagođen uvjetima Subotice i okoline, to jest umanjen za 10 do15 posto, i tržišnih cijena repromaterijala koji je utrošen u procesu proizvodnje. Utvrdili smo da je minimalna cijena, koja pokriva troškove uz minimalan profit – 8 dinara po kilogramu, plus 2 dinara po kilogramu premije za svu proizvedenu količinu pšenice. Ova cijena je neophodna, kako bi ratari mogli započeti proizvodnju i u novoj sezoni i ova cijena nije samo zahtjev naša dva udruženja, nego su je usuglasile i podržale sve relevantne institucije u Pokrajini. Prošloga ponedjeljka, 28. lipnja, u Novom Sadu u Privrednoj komori Vojvodine održan je sastanak na kojem su prisustvovali pokrajinski tajnik za poljoprivredu  mr. Igor Kurjački, predsjednik Zadružnog saveza Vojvodine Đorđe Bugarin, direktor DOO »Žitovojvodina« Sima Matić, predsjednik Skupštine Privredne komore Vojvodine i direktor Kikindskog mlina Dušan Đukanović, predsjednik Odbora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i vodoprivredu PKV Bratislav Banjanac, predsjednik PKV Nikola Stojšić, potpredsjednik PKV Ratko Filipović, tajnik Odbora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i vodoprivredu PKV dr. Jovan Tabakov, iz Kluba 100 P+ dr. Veselin Lazić i Miroslav-Baja Ivković, i iz Udruženja poljoprivrednika Subotica potpisnik ovih redaka.
ZAKLJUČCI: Nakon diskusije i usuglašavanja donijeti su sljedeći zaključci: da se u svezi kompletne problematike pšenice, kao strateškog proizvoda, vode zajedničke aktivnosti Republičkih robnih rezervi i svih zainteresiranih subjekata; da Republičke robne rezerve već kupljenu pšenicu na prvom tenderu iz svibnja ove godine (na zeleno) ne puštaju na domaće tržište, kao i brašno, sve dok je tržište uravnoteženo i dok ne postoji potreba za intervencijom; Robne rezerve je potrebno isključiti s domaćeg tržišta i one trebaju intervenirati samo u izvanrednim situacijama; Robne rezerve ne bi trebale otkupljivati pšenicu na domaćem tržištu sve do žetve 2005. godine; da Vlada donese minimalnu zaštitnu cijenu pšenice roda 2004. godine od 8 dinara po kilogramu, plus premiju od 2 dinara po kilogramu i da se premira sva proizvedena količina pšenice; da se ispoštuju utvrđeni pariteti, pšenica-brašno-kruh u odnosu 1-2-4 pri čemu predložena cijena pšenice ne bi utjecala na porast cijena brašna i kruha na tržištu; pošto se očekuju viškovi pšenice roda 2004. potrebno je da država osigura stimulaciju izvoza viška pšenice od 20 posto na prodajnu cijenu; da Narodna banka Srbije smanji obveznu rezervu poslovnim bankama, pod uvjetom da ta sredstva usmjere za kreditiranje otkupa pšenice s kamatom od 5 posto; da se isplata pšenice obavi u dvije rate, i to prva rata do 1. kolovoza, a druga rata do 1. rujna 2004. godine.
OČEKIVANJA: Danas, kada poštovani čitatelji budu imali u rukama ovaj broj našega tjednika, mi ćemo znati jesu li naši zahtjevi usvojeni ili nisu. Žetva je već počela i to je posao koji se ne može odlagati. Nadam se da poljoprivrednici ove godine, kada je pšenica rodila, neće ostati kratkih rukava, kao prošle godine kada je bila nezapamćena suša. Ovo je prvi novac na koji ratari mogu računati i iz tih sredstava se mora započeti nova proizvodnja.
    Po riječima stručnjaka iz Instituta za ratarstvo i povrtlarstvo iz Novog Sada, ovako kišnih godina će ubuduće biti samo jedna od deset, a onakvih kao prošle godine, ekstremno sušnih, bar pet od deset. Zbog toga, mi proizvođači očekujemo veću skrb od strane države, jer bez premija i poticaja u značajnijim iznosima proizvodnja više neće biti moguća.
Autor je diplomirani agronom i
 poljoprivredni proizvođač iz Subotice

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika