Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vruće lje­to

U Vojvodini je zbilja zagrijalo, ne samo meteorološki. Prvo su nacionalni ekstremisti, ili samo pijani huligani, a tko zna, možda i maloljetna dječica, porušili na desetine nadgrobnih spomenika na katoličkom groblju u Somboru, sve ih razbijajući oruđem koje se baš i ne nosi stalno u džepu, o čemu svjedoče fotografije i očevici. Spomenici nisu rušeni samo na sastavnim dijelovima, nego su i razbijani i lomljeni, pa sve ukazuje na promišljeno djelovanje, a to što se događaj zbio nakon izbora i poraza jedne političke opcije u Somboru, samo bi mogao biti inicijalni trag za policiju.
    Veliko katoličko groblje u Somboru je nacionalno mješovito, a najviše je oskrnavljeno mađarskih, zatim hrvatskih, ali i nekoliko njemačkih grobova. Među prvima je na lice mjesta izašla generalna konzulica Republike Hrvatske u Subotici dr. Jasmina Kovačević-Čavlović, a obaviješteni su i predstavnici mađarske, njemačke i austrijske diplomacije u Srbiji i Crnoj Gori. Savez vojvođanskih Mađara je, ne gubeći ni časa, izvijestio da će njihova delegacija, pokraj uobičajenih prosvjeda, o najnovijim incidentima, u koje se ubrajaju i sve češća premlaćivanja mladih na nacionalnoj osnovi, izvijestiti i američki Kongres, gdje će sljedećega tjedna imati prigodu govoriti o položaju nacionalnih manjina u ovoj zemlji. To zasigurno neće uljepšati sliku o Srbiji u očima međunarodne javnosti, ali o tome neka vodi računa država, to je posao njenih dužnosnika.
    Doprinos vrućem ljetu dali su i vojvođanski poljoprivrednici, koji su ponovno primijenili taktiku blokade prometnica, s tim što su ovoga puta promijenili strategiju, pa su se na akciju odlučili prije žetve, a ne kao ranijih godina nakon nje, kad su već dobrano prevedeni žedni preko vode. S Vladom su postigli i kompromis, a je li on truo ili nije, pitat ćemo ih za koji mjesec. U ovoj zemlji još nije bilo vlade koja se nije trenirala na seljacima, i po tome su sve one iste.
    E, a da bi se vlade mijenjale, i to na svim razinama, civilizirani ljudi su izmislili izbore. I oni nam se neumitno približavaju, pogotovo lokalni i pokrajinski, kojih mora biti u rujnu. Za ozbiljne političare ovo je vrijeme da se odlučno odreknu godišnjih odmora i prionu promidžbenom radu. Ali, čini se da je još uvijek rano donositi konačne sudove o partnerima i koalicijama. Prvo bi valjalo naplatiti podršku kandidatu koji je pobijedio u utrci za predsjednika Republike, a onda bi trebalo napraviti saldo dobitaka i gubitaka u svim ranijim koalicijama, a naročito u koalicijama koje su hrvatska konstanta već 15 godina. Kada se to uradi, bit će lakše i onima koji se kandidiraju, i onima koji glasuju. Reklo bi se, za opće dobro.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika