Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Tenis
Go­ra­nov po­sljed­nji
pro­fi meč

Na centralnom terenu Wimbledona porazom u trećem kolu (2:6, 3:6, 4:6) od Lleytona Hewitta, pobjednika iz 2002. godine, najbolji hrvatski tenisač svih vremena Goran Ivanišević oprostio se od aktivne profesionalne igračke karijere. Obukavši, na koncu susreta, majicu hrvatske nogometne reprezentacije s brojem deset na leđima »Zec« je otišao izravno u tenisku legendu nakon 16 godina provedenih na ATP touru. U iznimno bogatoj igračkoj karijeri zabilježio je 600 pobjeda i 334 poraza, osvojio 22 turnira u singlu i 9 u paru, uz 1 Grand Slam naslov (Wimbledon 2001.) i najbolji ranking drugog igrača na svijetu.

Ka­ro­li­na iz­ba­ci­la Ve­nus

Najbolja hrvatska tenisačica današnjice, Varaždinka Karolina Šprem, napravila je najveću senzaciju prvog tjedna pobjedom nad favoriziranom Venus Williams (7:6, 7:6) i prekinula mogućnost još jednog sestrinskog finala. Veličinu ovog sportskog podviga na travi Wimbledona pojačava činjenica da su posljednja četiri finala među sobom podijelile Venus (2000. i 2001.) i Serena (2002. i 2003.) Williams.

Nogomet
Haj­duk pro­tiv Reykjavika ili Shel­bo­ur­nea

Nogometaši hrvatskog prvaka Hajduka iz Splita imali su, ovog puta, sreće u ždrijebu ovogodišnjih kvalifikacija za »Ligu šampiona«. U drugom pretkolu, u kojem startaju na putu do mogućeg plasmana, protivnik će im biti bolja momčad iz sraza u prvom pretkolu u kojem igraju islandski prvak KR Reykjavik i irski šampion Shelbourne. Prvi susret će Hajduk igrati 28. srpnja kao domaćin u Splitu, dok je uzvrat 4. kolovoza. Crvena zvezda, prvak SiCG, igrat će u drugom pretkolu protiv švicarske momčadi Young Boys.

Košarka
Dwight Howard pr­vi pick

Ljubitelji NBA košarke sa zanimanjem su ispratili prvu rundu drafta (izbora igrača) u kojoj su momčadi prema pravu izbora izabrale prinove kojima će pojačati vlastiti igrački kadar. Prvi pick je imala momčad Orlanda i ona je uzela srednjoškolca Dwight Howarda, dok je drugo mjesto imao Charlotte koji je odabrao Emeka Okafora, najboljeg igrača sveučilišnog Final foura. Treći pick je imao Chicago koji se odlučio za Bena Gordona. Niti jedan hrvatski košarkaš nije draftiran u prvoj rundi, a najbolji Europljanin je Latvijac Biendrins koji je bio 11. pick.

Rukomet
Ru­ko­me­taši za­počeli
pri­pre­me za OI

Dok će Portugal nogometašima ostati u ne baš najljepšem sjećanju, hrvatskim rukometašima će ova lijepa mediteranska zemlja zauvijek ostati u »zlatnom« sjećanju. Aktualni svjetski prvaci u rukometu započeli su pripreme za predstojeće Olimpijske igre u Ateni i dojam je da bi ponovno mogli obradovati navijače koji željno iščekuju nastupe – Šole, Goluže, Dominikovića, Balića i ostalih majstora ovog sporta.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika