Arhiv tekstova Arhiv tekstova

No­ve eu­rop­ske no­go­met­ne si­le

U polufinalu »Euro 2004« neće igrati: Francuska, Italija, Njemačka, Španjolska, Engleska, Hrvatska, ali će se zato za naslov najbolje momčadi starog kontinenta boriti:
    Portugal i Nizozemska, te Grčka i Češka. Budimo iskreni i priznajmo, koliko smo vjerovali ovakovom raspletu…
ČETVRTFINALE:
Portugal – Engleska 1:1
(2:2, penalima dalje Portugal)
Iako domaćin, momčad Portugala u prvom četvrtfinalnom susretu protiv favoriziranih Engleza mnogima nije bila »viđena« za prolaz među posljednje četiri momčadi prvenstva. Tijek utakmice potvrdio je opravdanost tih sumnji, pogotovu kada je Owen doveo Englesku u vodstvo već na samom početku susreta nakon pogreške Costinhe. Sve do pred sam kraj susreta momčadm koja je izbacila Hrvatskum imala je rezultat kojim bi domaćina »preselio na tribine«, ali je pričuva Postiga spretno glavom ubacio loptu u mrežu nemoćnog Jamesa i susret je okončan s neodlučenih 1:1. U produžecima bili smo svjedoci prave drame na obje strane, režirali su je, prvo Rui Costa za vodstvo Portugala, a potom Lampard golom kojim i drugi produžetak nije donio konačnog pobjednika susreta. Prvi polufinalist riješen je udarcima s bijele točke, a tragičar je ponovno bio najskuplji igrač prvenstva idolizirani David Beckham koji je promašio (kao i protiv Francuza), te uz promašaj Wassela postao glavni krivac za ispadanje »Albiona«. Objektivno Portugal je zavrijedio »prolaz«, ponajviše zahvaljujući iskusnom izborniku Scolariju koji je vrhunskom postavkom igre uz prave zamjene nadmudrio Ericssona.
Francuska – Grčka 0:1
Najveće iznenađenje ne samo četvrfinala, već i cijelog prvenstva napravila je potcijenjena Grčka kojoj se prije početka natjecanja nisu davale nikakove šanse. Ali uz pobjedu protiv Portugala na otvorenju, eliminacija aktualnog europskog šampiona Francuske i njezinih mega zvijezda Zidanea, Henryja, Piresa, Bartheza i ostalih »trikolora« senzacija je zaslužna za eskalacije neobuzdanih radosti u zemlji domaćinu predstojeće Olimpijade. Strijelac pobjedonosnog pogotka Charisteas postao je nacionalni junak, a obećana suma od milijun eura po igraču dokazuje koliko su potomci Helena »razdragani« uspjehom svoje nacionalne selekcije koju je preporodio njemački trener Otto Rehagel. Ovaj vrsni stručnjak, koji je postavio temelje grčkog nogometnog čuda, potpuno je neutralizirao snagu francuske momčadi, zatvorivši sve prilaze golu i iz samo jedne povoljne prigode, napadačkom vještinom igrača Werdera (koji je tijekom sezone bio rezerva Klasniću) uspio pobijediti, činilo se, nepobjedivu Santinijevu momčad. Ali sva ljepota nogometa krije se u činjenici da nema nepobjedivih…

Nizozemska – Švedska 0:0
(penalima dalje Nizozemska)
U najtvrđoj utakmici četvrtfinala momčadi Nizozemske i Švedske odigrale su neodlučeno bez zgoditaka i ušle, poslije produžetaka, u penalsko raspucavanje. Za 120 minuta igre dominirala je rezervirana igra na obje strane, prije svega bazirana na želji da se ne primi gol, a iz kontri postigne odlučujuća rezultatska premoć koja bio, opet, uz pomoć jakih obrana bila sačuvana do kraja. Obrane su odradile svoju zadaću, ali su navale bile preslabe. Penal rulet odlučila je obrana Van den Sara, a odlučujući gol za plasman u polufinale postigao je Ruben. Interesantno je napomenuti da su »tulipani« ovim prolaskom prekinuli crni niz ispadanja poslije slabijeg izvođenja kaznenih udaraca koji ih je pratio na nekoliko zadnjih velikih natjecanja…

Češka – Danska 3:0
Momčad koju predvodi realno najbolji europski nogometaš i kapetan Pavel Nedved (nepravedno mu nije dodijeljena titula) sigurnom igrom u drugom poluvremenu, golovima Kollera i Baroša (2) »slomila« je dansku bravu i uvjerljivom pobjedom od tri gola razlike upriličila i četvrtu uzastopnu pobjedu na prvenstvu. Iako je u prvih 45 minuta susret bio posve izjednačen, Danci su imali više loptu u posjedu, nastavak je obilježila aposlutna dominacija »češke lokomotive« koja je gazi sve pred sobom. Četiri susreta, četiri pobjede, uz najljepši i najatraktivniji napadački nogomet, daje im za pravo da se, objektivno, nadaju osvajanju europske krune. Glavna, pobjednička, karakteristika češke igre su dupli pasovi (preko 500 uspješnih) uz demonstraciju totalnog nogometa u kojemu svi trče i mijenjaju mjesta, napadajući i braneći se u punom trku uz preuzimanje slobodnih igrača protivničke momčadi. Uz 10 postignutih golova na četiri susreta najefikasnija su momčad, a napadač Milan Baroš s polovicom golova (5) vodeći je strijelac šampionata.                            

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika