Arhiv tekstova Arhiv tekstova

I Bach i Len­non za­jed­no u sr­cu

Stara, lijepa kuća nadomak subotičke crkve svetoga Jurja. Nasmijani mladić otvara vrata. Ulazim u dom. Unutra zanimljivi ambijent: mnoštvo gitara i futrola, kompjutor i klavijatura. Sve to čini prostor, u komu svoj umjetnički duh razvija Ivan Tikvicki.
    Ivan Tikvicki je rođen 1985. godine u Novom Sadu. Osnovnu naobrazbu tamo započinje, no preselivši se u Suboticu, školovanje nastavlja u Subotici. Kasnije upisuje Srednju glazbenu školu u Subotici, odsjek gitare kod profesora Antala Istvána. Ove godine je diplomirao s najvišom završnom ocjenom i ovih se dana marljivo sprema za polaganje prijemnog ispita na Glazbenoj akademiji u Zagrebu. U pauzi između vježbanja porazgovarali smo s njim.
SVIJET GLAZBE: S glazbom se upoznao vrlo rano: »Još od malih nogu sam njome okružen, to je porodična tradicija počevši od djeda, oca, strica pa i bake«. Počev od poklona u vidu instrumenata, slušanja glazbe, nadahnut jednim glazbenim okruženjem, Ivan Tikvicki je zavolio glazbu. Tvrdi da je odabrao gitaru, misleći da će biti roker, no, kasnijom klasičnom naobrazbom, priča se mijenja, te će on isto tako zavoljeti i klasičnu gitaru, koja mu je sada na prvom mjestu. Pokraj klasike, rocka i jazza, posljednjih godina sluša i world ethno glazbu. Najviše voli Johna Lennona, (što se po njegovu imidžu i vidi), a u klasici za najvrsnijeg glazbenika smatra J. S. Bacha.
USPJETI U KLASIČNOM MUZICIRANJU: Ivan je zajedno s prijateljima oformio skupinu, za sada bez imena, ali ovi su dečki već snimili svoj demo materijal. Svoje druženje provode ponajviše uz glazbu, a ponekad svrate i do onih lokalnih kafića, gdje je, kako kaže, »stalna ekipa«. Veliki je ljubitelj automobila, kako onih starih, tako i utrka Formule 1.
    Ivan želi upisati Akademiju, te je što brže završiti, a kasnije uspjeti u klasičnom muziciranju i pedagogiji. »Želim sve svoje iskustvo i znanje prenijeti na mlade, jer mi je žao da mladi nesvjesno bježe od glazbe, želim im pokazati da je glazba nešto najljepše, to jest, da je bavljenje umjetnošću uopće, doista nešto posebno«, kaže Tikvicki.
    Ivan Tikvicki je mlad, marljiv, pun ideja i planova. Nadajmo se da ćemo još mnogo toga lijepoga pisati o njemu.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika