Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Do sa­da 150 sli­ka

Lajčo Vojnić Zelić rođen je ožujka 1939. godine na salašu u okolici Subotice. Odrastao je u zemljoradničkoj obitelji, kao sedmo dijete svojih roditelja. Na salašu je živio do svoje sedme godine. Po završetku osnovne škole upisao je Školu za učenike u privredi u Subotici, a studirao je Zaštitu na radu u Novom Sadu.
    Slikati je počeo od najranijeg djetinjstva. Ova umjetnost ga je privlačila još dok je bio dijete. Ozbiljnije, uljanim bojama, počeo je raditi prije pedeset godina. Slikao je i kao vojnik, no, nakon povratka iz vojske slikao je samo još jedan kratak period. Tada je uslijedila duga pauza. Nije slikao duži period, čak oko trideset godina. Pauza je uslijedila radi radnih obveza i obveza oko obitelji, a uz to, tada je mislio da njegove slike nisu interesantne.
SUDJELOVANJE NA LIKOVNIM KOLONIJAMA: Bio je član likovnog odjela Kulturno-umjetničkog društva »Željezničar – Bratstvo i jedinstvo«, a ujedno je bio i član folklornog odjela ovog KUD-a. Od 1994. godine je član Likovnog odjela Hrvatskog kulturnog centra »Bunjevačko kolo«. Godine 1995. počeo je izlagati svoje radove na skupnim izložbama. Svoju prvu samostalnu izložbu je imao 25. studenog, prošle, 2003. godine. Sudionik je svih dosadašnjih sedam Likovnih kolonija »Bunarić«, a sudionik je i svih kolonija »Kolorit« u Somboru. Također je sudjelovao i na međunarodnoj likovnoj koloniji »Đetva« 2003. godine u Slovačkoj. Ove godine je prvi puta sudjelovao na Likovnoj koloniji »Breške« kod Tuzle u Bosni i Hercegovini. Prošle godine je s mladim folklorašima bio u Supetru na Braču, te je svoje slike izlagao i tamo. Tada je izlagao skupa s članicama iz sekcije šlinga i slamarstva HKC »Bunjevačko kolo«.
NASLIKANI SALAŠI: Ono što najčešće možemo vidjeti na slikama ovog umjetnika su salaši. »Kad sam počeo slikati, radio sam uglavnom reprodukciju, no sada radim sve po sjećanju iz djetinjstva. Volim slikati salaše i naše običaje. No, pokraj toga volim slikati crkve i nadam se da ću uspjeti naslikati sve subotičke crkve i crkve općine Subotice, to mi je jedna od želja«, kaže Lajčo Vojnić Zelić, koji također voli slikati i stare građevine, a, kako kaže, nove ga ne privlače. Najčešća tehnika kojom radi su uljane boje na platnu. Slika ponekada i suhim pastelom, ali mnogo rjeđe. Za svoju dušu slika i na staklu i porculanu. U mirovini je od 1993. godine i trudi se da, koliko mu vrijeme dozvoljava, najviše provodi slikajući. Slikar Lajčo Vojnić Zelić do sada je izlagao na skupnim izložbama u Subotici i okolici, Somboru, u Bosni i Hercegovini, u Hrvatskoj i u Slovačkoj. Svojih radova ima i u Francuskoj i Njemačkoj. Do sada je naslikao oko 150 slika.
DOJMOVI  IZ TUZLE: Lajčo Vojnić Zelić nedavno se vratio s kolonije »Breška« koja je održana u Bosni i Hercegovini. Na ovoj koloniji je predstavljao Likovni odjela HKC »Bunjevačko kolo« skupa s Cilikom Dulić Kasibom. Kolonija je trajala od 20. do 25. lipnja. Na samom otvaranju kolonije bio je prisutan i predsjednik Likovnog odjela HKC »Bunjevačko kolo« Josip Horvat. U Tuzlanskom kantonu na koloniji »Breška« sudjelovala su 22 slikara, koji su akademski obrazovani. Baš to ga je plašilo, kako će tamo biti, kada je on amater, a oni akademski slikari, no, kako nam je ispričao Lajčo Vojnić Zelić, bilo je predivno. Na otvaranju ove kolonije priređen je prigodan program u kom je sudjelovala mješovito-vokalna skupina »Breške« s recitatorima. Domaćini ove kolonije su bili članovi Hrvatskog kulturnog društva »Napredak« iz Tuzle. Svaki dan sudionici kolonije su imali organizirane razne aktivnosti. Posjetili su franjevački samostan, samostan časnih sestara u Tuzli. Bila je organizirana i posjeta Lukavcu i umjetnom jezeru. Na ovoj koloniji sklopljena su mnoga poznanstva i razmijenjena iskustva. Sudjelovali su umjetnici iz Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, Mađarske, kao i naši predstavnici iz Srbije i Crne Gore. Na zatvaranju kolonije izložene su sve slike koje su urađene na koloniji »Breška«.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika