Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Čaro­li­ja svi­le

U obiteljskoj kući umjetnice Éve Horvat Uzon u Subotici svi prisutni su u petak 25 lipnja mogli uživati u večeri umjetnosti. Prije samog otvaranja izložbe slika na svili priređen je prigodan program u kom su sudjelovali razni umjetnici.
    S maramom u ruci čaroliju svile su dočarale i balerine, učenice Osnovne baletne škole »Raičević« iz Subotice: Arc Anet, Bardak Karmen, te nastavnica Sonja Vekić Švedić. Nastupile su i učenice Srednje baletne škole iz Novog Sada: Sonja Batić i Natalija Raičević. Osim njih nastupili su još i Tijana i Tamara Štricki kao duet na flauti, Ivan Čkonjević na gitari, a na gitari je nastupila i Suzana Gondi, dok su poeziju govorili Čomor Magdolna i Predrag Opalić, koji je skupa sa Žužanom Lerinc vodio program. Istu večer otvorena je i izložba umjetnice koja radi na tekstilu Irene Vekonj Oltvanji.
POVIJEST SVILE: Odmah na početku voditelji programa su pozvali sve prisutne da ovu večer, bar na kratko, zaborave na svoje brige i da uživaju u ljepoti umjetnosti. O povijesti svile, možemo reći da se pojavila još prije Krista. Kineski carevi su na dudovom stablu pronašli svilenu bubu, te su razvijali njenu čahuru, da vide što će se od nje stvoriti. Pleli su niti svile i došli do saznanja da ju je nemoguće pokidati. Tu tajnu su kineski carevi dugo čuvali. No, u V. stoljeću mlada djevojka je svojom udajom prenijela sviloprelju u drugu zemlju. U toku migracije, proizvodnja svile se širila. Tako su se sviloprelje proširile po cijelom svijetu. U Europu je stigla tek krajem VI. stoljeća. Svila je tkanina koju ne poznajemo dovoljno. Ona je najjače vezivo i ne možemo je pokidati, a svilu treba znati slikati.
LJEPOTA SLIKA NA SVILI: Ljepota boja i mogućnost boja prilikom slikanja na svili potakli su i umjetnicu Évu Horvat Uzon do toga da počne slikati na toj tkanini. Kako je sama rekla, želja za slikanjem na svili i za napretkom, odvela ju je izvan ovoga grada, gdje je učila, radila i usavršavala se. Učila je u Novom Sadu, Segedinu i Budimpešti. Pokraj svile Éva Horvat Uzon, slika i na papiru i platnu, ali kako je ona naglasila ništa se ne može mjeriti sa svilom, kad se jednom počne ne može se više ostaviti. Svila zahtijeva posebnu pažnju i rad bojama. »Teško je naučiti slikati na svili, no, kada se nauči i ram sa svilom razapne, sve ostalo je lako i jednostavno«, kaže gospođa Horvat Uzon. Na kraju programa sve prisutne je pozdravio, a osobito umjetnicu, predsjednik Likovnog odjela Hrvatskog kulturnog centra »Bunjevačko kolo« Josip Horvat, s obzirom da je ova umjetnica članica Likovnog odjela HKC »Bunjevačko kolo«.
    Neki od ustaljenih motiva na svili koje koristi Eva Horvat Uzon su cvjetovi, ali svaka slika na svili govori za sebe, i svatko je može doživjeti na poseban način. O njenoj ljepoti teško je govoriti, to treba gledati i uživati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika