Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Bašti­na za bu­dućnost

Hrvatska karmelska provincija sv. O. Josipa i Institut za kršćansku duhovnost Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu organiziraju Međunarodni znanstveni skup pod nazivom »Baština za budućnost: Karmel u Somboru 1904. -2004.«
    Ovaj znanstveni skup će se održati u Somboru, u Hrvatskom domu, 13. i 14. srpnja.
Utorak, 13. srpnja:
n 19.30 sati skup će otvoriti o. Jakov Mamić, provincijal
n 19.45 sati će se nazočnima obratiti prodekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dr. Ivan Karlić
n 20.00 sati o Somborskom Karmelu i narodnostima će govoriti, vlč. Jakob Pfeifer, o. Barnardin Viszmeg i dr. Andrija Kopilović.
Srijeda, 14. srpnja:
n 9.00 sati o povijesti nastanka Karmela u Somboru će govoriti dr. Ante Sekulić
n 10.00 sati na temu, somborski Karmel u dokumentima Generalne kurije u Rimu do 1922. govorit će mr. Zdenko Križić
n 11.00 sati Pastoralno djelovanje karmelićana u Sobmoru, dr. Ante Sekulić
n 15.00 sati Arhitektura i slikarstvo karmelske crkve i samostana je tema o kojoj će govoriti mr. Bela Duranci. Glazbeni fundus i kulturološka događanja dr. Đurka Tabori, Knjižnica somborskog Karmela mons. Stjepan Beretić.
n 16.45 sati, na temu proslave Gospe Karmelske u Somboru će govoriti o. Vjenceslav Mihetec. Na temu, Karmelski Treći Red u Somboru i bratovština sv. Škapulara, će govoriti dr. Barna Gábor.
n 18.00 sati Molitvenik »Radost duše« u svom vremenu i prostoru, govori dr. Vladimir Dugalić. Na temu, Sl. B. o. Gerard Tomo Stantić, govori dr. Franjo Podgorelec.
n 19.00 sati Zajednička obilježja i specifični naglasci duhovnosti istočno kršćanskog monaštva i karmelske duhovnosti – govori, episkop dr. Irinej Bulović. Ekumensko-dijaloški doprinos Karmela u Somboru – dr. Jure Zečević.
n 20.30 sati Aktualna situacija i duhovno– pastoralne perspektive, dr. Jakov Mamić.
Zatvaranja skupa

Film­ski fe­sti­val »Pa­lić 2004«

Ove godine na Paliću će se održati XI. Međunarodni filmski festival. Za ovogodišnji festival imenovan je novi Savjet Festivala koji čine: Géza Kucsera, Antal Biácsi, Goran Marković, Zoran Simjenović, Radoslav Zelenović, Vitomir Simurdić, Karolj Viček, Mira Banjac, Rajko Ljubić i Blažo Perović, kojim će u sljedeće 4 godine predsjedavati Želimir Žilnik. Žiri festivala čini pet članova u sljedećem sastavu: Diana Dumbrava, glumica iz Rumunije; Šalamon Andraš, redatelj iz Mađarske; Sonke Wortman, redatelj iz Njemačke; Radmila Živković, glumica i Srđan Golubović, redatelj. Dobitnici nagrade »Aleksandar Lifka« za poseban doprinos europskom filmu ove godine su Margareta Fon Trota i Žika Mitrović. Glumica Milena Dravić izabrana je za počasnog predsjednika Savjeta Festivala. Gabariti Festivala će se kretati u zoni od oko 60 prikazanih filmova. Festival će se održati u periodu od 17. -23. srpnja, a projekcije filmova, na Ljetnoj pozornici će započinjati u 21 i 23 sata. Ulaznice će stajati 150 dinara i po prvi puta će se naći u pred prodaji, tjedan dana prije samog Festivala. Kao i ranije, za posjetitelje Festivala bit će organiziran i besplatan željeznički prijevoz.

Wired mo­bi­le fest 2004.

Putujući festival u organizaciji Wired Unlimited cultural Exchange, je obišao Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu. U Subotici je gostovao u utorak, 29. lipnja na gradskom trgu. Nastupili su orkestri iz Prijedora i Novog Sada; DJ Nishita i DJ Marky iz Danske i kazališta iz Rume i Tuzle. Cilj ovog festivala, vezan za Suboticu jeste, povratak Trenchtown festivala, koji je održavan na Paliću, a sada je zabranjen.

Pu­la film fe­sti­val

Pedeset prvi Pula film festival, na kojemu će se za nagrade natjecati devet hrvatskih filmova, održat će se od 16. do 24. srpnja u Puli. U natjecateljskom programu naći će se filmovi »Sto minuta slave« Dalibora Matanića, »Družba Isusova« Silvija Petranovića, »Jeruzalemski sindrom« Jakova i Dominika Sedlara, »Ta divna splitska noć« Arsena Antuna Ostojića, »Seks, piće i krvoproliće« Antonija Nuića, Zvonimira Jurića i Borisa T. Matića, »Doktor ludosti« Fadila Hadžića, »Slučajna suputnica« Srećka Jurdane, »Duga mračna noć« Antuna Vrdoljaka i »Oprosti za kung fu« Ognjena Sviličića. O nagradama Festivala odlučivat će Ocjenjivački sud od 36 članova koji sačinjavaju ugledne osobe iz svijeta filmske umjetnosti i medija.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika