Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Krumpir
 
Slovenija bi uskoro trebala dobiti prvi svjetski spomenik krumpiru, podignut u čast ove povrtlarske kulture koja je iz Amerike stigla u Europu. Autor monumenta je akademski kipar Janez Pirnat, a njegovo umjetničko djelo bit će postavljeno i svečano otvoreno 25. svibnja u mjestu Šenčur, 15 km od Ljubljane. Inače cijeli se projekt realizira prema ideji »Društva za priznavanje krumpira kao samostalnog jela«, čiji članovi imaju obvezu jesti ga najmanje tri puta tjedno, a zahvaljujući  njima već postoji i spomen ploča u znak sjećanja na edikt carice Marije Theresie iz 1767. godine o obvezi sadnje krumpira unutar carstva.
 
Vrećice
 
U nastojanju očuvanja svog životnog okoliša i razvijanja ekološke svijesti, Crna Gora namjerava započeti energičnu akciju uklanjanja nepopularnih najlonskih vrećica. Priprema se i zakon o ambalaži kojim bi se sankcionirala ova vrsta pomoćnog trgovačkog sredstva, te naglašena edukacija stanovništva o štetnom utjecaju najlonskog otpada. Također, razmišlja se o uvođenju standarda brzorazgradive plastike od koje bi se izrađivale buduće vrećice čija bi reciklaža bila znatno pojednostavljena.
 
Nomofobija
 
Osim brojnih strahova i fobija od kojih pati veliki dio suvremene ljudske civilizacije, najnovija od njih, nomofobija, stiže iz svijeta neizbježnih mobitela. Radi se o uvriježenom strahu od mogućeg života bez mobitela, od kojega već pati više od 53 posto ispitanika jedne velike ankete u Britaniji. Strah se izražava u bojazni od »nepokrivenosti mreže«, gašenju mobitela, praznim baterijama i sličnim popratnim pojavama koje idu uz svakodnevno korištenje. Zanimljiv je i podatak prema kojemu već svaka druga osoba nikada ne gasi svoj mobitel. Postavlja se samo jedno pitanje: »Kako smo sve protekle godine mogli živjeti bez mobitela?«
 
Krumpir 2
 
Iako Slovenci tvrde kako će prvi imati spomenik krumpiru, slika evidentno govori drugačije. Spomenik krumpiru već ima Hrvatska, u međimurskom mjestu Belica, a otkriven je još u kolovozu prošle godine. Skulptura predstavlja kombinaciju siluete čovjeka i krumpira, visoka je 1,60 m, a podignuta u čast ovoga sela koje je poznato diljem Hrvatske po proiz-vodnji konzumnog i sjemenskog krumpira.
 
Ovce
 
Domišljate gradske vlasti talijanskog grada Torina i ove godine namjeravaju šišanje trave na javnim površinama i parkovima povjeriti »specijalno angažiranim« ovcama. Naime, prošlogodišnji pokus se pokazao iznimno uspješnim, a ostvarena je i značajna ušteda od 30.000 eura. Gradski oci svoju odluku dodatno opravdavaju i nepobitnim činjenicama kako je u pitanju čisto ekološka akcija tijekom koje se mlađoj populaciji omogućuje neposredni kontakt sa životinjama i mogućnost boljeg upoznavanja njihova života. Također, u akciju šišanja uključeno je i nekoliko krava. 
 
Oružje
 
Zbog sve učestalijih krvavih, tragičnih eskalacija nasilja na brojnim američkim sveučilištima, 12 saveznih država razmatra zakonske odredbe za dopuštanje nošenja oružja u ovim visoko obrazovnim ustanovama. Studentska organizacija, koja se zalaže za ovakvu legislativu, već broji više od 22.000 članova koji posjeduju uredne dozvole za nošenje oružja i svoju namjeru pravdaju riječima: »Ne želimo biti bespomoćni«. Poučeni brojnim učeničkim masakrima jednostavno žele imati ravnopravnost ukoliko dođe do slične situacije i na njihovom sveučilištu.  
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika