Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dis­kret­ni šarm gra­do­načel­ni­ka

Prošlog tjedna, u četvrtak 26. lipnja, u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici, predstavljena je knjiga pod nazivom »Jesu li političari krivi za sve?« autora Zlatka Kramarića. Promocija je održana u organizaciji Hrvatske čitaonice Subotica, a o knjizi su govorili profesor hrvatske književnosti iz Zagreba Kristina Peternai i sam autor Zlatko Kramarić, koji je u posjet Subotici došao poznat kao gradonačelnik Osijeka, a na ovoj se promociji predstavio i u ulozi književnika.
    Domaćin programa bio je novinar Zlatko Romić, koji nas je duhovitom pričom o »ljepoti« njihova zajednička imena Zlatko, uveo u spontanu, manje formalnu i opuštenu atmosferu tijekom promocije. Riječ je prvo dana Kristini Peternai koja je dala stručni prikaz i analizu knjige, te tumačenje njezina literarna kapaciteta.
KOLUMNISTIČKA POETIKA: Pozdravivši sve prisutne i iskazavši divljenje prema ambijentu u kojoj se odvijala promocija, Peternai je objasnila kako je knjiga zapravo kolekcija kolumni objavljivanih u dnevnom osječkom listu »Glas Slavonije« tijekom 2002. i 2003. godine. Ova se knjiga, kako Peternai kaže: »izravno nadovjezuje na skup kolumni iz 2000. i 2001. izdanih također u vidu knjige ‘Pohvala ljudskoj gluposti’. Sva Kramarićeva djela zapravo imaju jedan popularistički, ali i politički kontekst u kome su nastale«. Govoreći o današnjem stanju kolumne kao forme, Pernai je naglasila kako kolumne nisu forma koja je za sve jednaka. »Tako je i Zlatko Kramarić izgradio svoju kolumnističku poetiku i on u njima opisuje svakodnevne doživljaje ‘malog čovjeka’ koji je okružen političkim događanjima, s problemima koji se tiču njegove svakodnevne egzistencije, tu su prisutne neke biografske, socio-kulturne, povijesne i druge činjenice. Ono što odlikuje njegove kolumne jest da ih on uvijek počinje citatom. On pronalazi inspiraciju u nekoj knjizi, filmu ili kazališnoj predstavi«, rekla je Peternai. Pogovor za knjigu napisao je povjesničar umjetnosti Zvonko Maković, koji u njemu, kako je istakla Peternai, ukazuje na dvije bitne odrednice Kramarićevih kolumni: »Jedna odrednica je stil njegova pisanja, koji je lijep, bogatog rječnika, sofisticiranih sintaksi, spoj filozofskih tema i svakodnevice, a druga karakteristika kolumni koja se ističe, jest njihova trajnost. Kramarićeve kolumne imaju vrijednost nakon što vrijeme prođe. Ovo je knjiga mozaik, u kojoj svaka kolumna svoj puni smisao dobiva tek u kontekstu cjeline. Vi imate cjelinu pred vama i nadam se da ćete uživati u njoj«, rekla je Kristina Peternai.
APEL ZA PRISTOJNO DRUŠTVO I TOLERANCIJU: U daljem tijeku promocije riječ je dobio Zlatko Kramarić koji je također iznio svoju impresioniranost prostorom u komu se promocija odvija i dodao kako je sretan što je publika prisutna u velikom broju. Pričajući o porivima svog pisanja, Kramarić je rekao: »Ova knjiga je nastala u jednoj dokolici, kada čovjek samome sebi pokušava objasniti što mu se sve dogodilo i da li se to baš tako moralo dogoditi, te kako vrlo lako mijenjamo svoja uvjerenja zavisno od aktualne životne pozicije«. Kramarić smatra da treba demistificirati političare, kao ljude od krvi i mesa, koji imaju puno vrlina i mana i da politici treba pristupiti s jedne ljudskije strane i u tom slučaju politika može funkcionirati i drugačije. Eksplicirao je kako je ova knjiga apel za jedno pristojno društvo i apsolutnu toleranciju, apel za drugačiji pristup ne samo političara prema javnosti, nego i javnosti prema onim političarima koji nisu toliko klasični. Kramarić je istakao kako ga vrijeđa činjenica kada netko kaže da su svi političari isti, te onda on nastoji reagirati, jer smatra da bi javnost razliku trebala osjetiti i razaznati, dok kulturnu komunikaciju smatra polazištem za sve one druge vidove komunikacije koji kasnije dolaze.
    Uslijedila su pitanja, na koja je Zlatko Kramarić sadržajno odgovorio. Ističući svoj građanski i liberalni politički put, optimistično je napomenuo: »Države treba da žive jedna pokraj druge, a ne jedna protiv druge«. Svoj dugogodišnji ‘staž’ na funkciji gradonačelnika Osijeka od 1990. godine, Kramarić je kratko i sa stilom objasnio: »Osječani imaju dobar ukus«.
    Domaćin programa je na koncu promocije ukratko predstavio i književno stvaralaštvo Hrvata u Vojvodini, a na promociji su bili prisutni i subotički književnici Lazar Merković i Milovan Miković, dok je ravnateljica Hrvatske čitaonice Katarina Čeliković prezentirala rad ovdašnjih hrvatskih kulturnih institucija i gostu uručila na dar najnovija izdanja Hrvatske čitaonice. Gospodin Kramarić je također načinio lijepu gestu, te su svi prisutni gosti na promociji dobili na poklon po primjerak promovirane knjige, s posvetom i potpisom autora. Takve stvari su prava rijetkost, ali postignuta prijatnost atmosfere te večeri, zaista je zaslužila takav epilog. Ovih dana s uživanjem čitam Kramarićeve kolumne i razmišljam jesu li političari krivi za sve? Pročitajte i vi ovu knjigu ako ste u mogućnosti, pa razmislite.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika