Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sutra djeca nastupaju

Djeca svakodnevno upijaju znanje u školama. I onda kad igri sviknuta naporom sate izdržavaju. Kad im lopta pred očima poskakuje. I kad ih umor proljetni svladava. I kad bi skakala, vikala, hrvala se, biciklom jurila – djeca slušaju svoje nastavnike. Uče. Stječu znanje. U školu nose i ono čemu smo ih naučili, prikazuju ono što smo im pokazali. Primjerom. Govore i naše riječi. Oponašaju nas. Napreduju. Sriču pa poslije čitaju. Mukom ravne crte prave i kose u tekama rišu, a nakon toga pišu. Daju sve od sebe. Marljiva su i vrijedna. Posve iskrena. Dan za danom znanja skupljaju. A mi smo ponosni. Zbog onog što smo im dali i zbog onog što oni nama daju.
Vrijeme je upisa djece u škole. Iz vrtića pripremnog upisuju se u prve razrede. Roditelji o tomu odlučuju i odgovornost snose. Zato smisleno treba odvagnuti sve ono što se nudi, što se pruža, što se prikazuje i što se traži. Promisliti treba što i kako će biti sutra. Gdje putovi djecu odvesti mogu. Treba odabrati i usmjeriti ih. Svaki roditelj svojemu djetetu najbolje želi i zato ne treba žuriti. Polagano, sveobuhvatno valja odmjeriti i odlučiti treba jer sutra će naša djeca svoju djecu upućivati. Zato danas ne smijemo pogriješiti.
p. s.
Fotografije su snimljene u renoviranoj, maloj, ali svijetloj, urednoj i dobro opremljenoj O. Š. »Matija Gubec« u Ljutovu, gdje se dječja sreća u veselju ogleda, a učiteljice i drugi uposlenici u kolektiv unose mir i dobrotu. A mi smo polaskani što smo imali priliku uživati u tome.
 
M. K.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika