Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Neprijatan zadah iz usta

Neprijatan zadah iz usta (halitosis, oral malodor, fetor ex ore) predstavlja veliki problem suvremenog čovjeka. Većina odraslih i mnoga djeca povremeno imaju zadah iz usta, a neki ljudi su uvjereni da ga imaju, a nemaju ga. Ovi problemi su po učestalosti na trećem mjestu razloga posjeta zubaru (odmah nakon karijesa zuba i parodontopatije). Iz straha od zadaha (halitofobia) proizašla je ogromna industrija, koja promiče razne vrste mentol-bombona, paste za zube, vodice za ispiranje usta i druge proizvode koji mogu ukloniti neprijatan zadah, ali, na žalost, samo privremeno. Znanstvena istraživanja su pokazala da su samostalno upotrebljavana navedena sredstva čak manje efikasna od ispiranja usta vodom nakon pranja zuba četkicom i pastom za zube.
Glavni uzrok zadaha iz usta je plak – ljepljivi sloj djelića hrane, sline i bakterija na zubima. Zaostali tragovi kave, alkoholnih pića, duhanskog dima i jako začinjene hrane ili hrane jakog mirisa također može pridonijeti mirisu iz usta. Redoviti protok sline pomaže čišćenju usta, pa suha usta, nakon noćnog spavanja, mogu loše mirisati. Nejedenje može biti uzrok ustajalog daha, zato što jedući potičete protok sline, tj pljuvačke.
  Zadah iz usta može biti prolazan (najčešće nestaje nakon jela, pranja zuba, upotrebe zubnog konca ili vodice za ispiranje) ili trajan – kada predstavlja značajan problem, koji se javlja kod 20 posto stanovništva u različitom stupnju izraženosti. Dugotrajan zadah mogu izazvati neke bolesti, prije svega želudačno-crijevne tegobe, ali i mnoge bubrežne bolesti, dijabetes, tuberkuloza, rak, upala sinusa i streptokokna upala grla. Često se zadah javlja kod onih, koji u odraslom dobu odlažu operaciju mandula kada su one trošne, trule i zrače veoma neprijatnim mirisom. Svatko, tko ima stalan zadah iz usta koji, po svemu sudeći, nije u vezi s oralnom higijenom ili privremeno lošom probavom, morao bi upitati liječnika za mogući uzrok. Također, neophodno je da se javite svome zubaru, ako je neprijatan miris iz vaših usta praćen upalom ili krvarenjem iz desni. Možda se radi o znakovima krvarenja zuba ili tegobama s desnima. Novija istraživanja potvrđuju da su mikroorganizmi, koji žive u parodontalnim džepovima, u velikoj mjeri odgovorni za neprijatan zadah osoba koje boluju od parodontopatije. 
Prolazan zadah će izazvati uzimanje određenih lijekova, osobito nekih antidepresiva, ali i uzimanje hrane koja sadrži isparljiva ulja i druge odiriformne materije. Ovih tvari ima najviše u češnjaku i luku, crnim vinima, nekim sirevima, ribama i dr... Nakon što se ova hrana svari u probavnom traktu odiriformne materije se resorbiraju u krvotok i kroz pluća izbacuju iz organizma. Na ovaj način neprijatan zadah nije porijeklom iz usne šupljine, već iz izdahnutog zraka (Ovo je i razlog zašto se i nakon pranja zuba osjeća miris, sve dok se materije ne odstrane iz tijela). Alkoholna pića se ponašaju na isti način. Pokraj samog mirisa duhana iz usta, pušenje duhana potencira oralnu suhoću i predstavlja faktor rizika za razvoj parodontopatije, koja sama po sebi pogoršava problem zadaha iz usta. 
KAKO MOŽETE SAMI OTKRITI ZADAH IZ USTA:
Postoji nekoliko popularnih kućnih metoda koje se mogu iskoristiti:
1. liznuti zglob ruke i pričekati da se pljuvačka osuši i pomirisati, 
2. plastičnom žličicom ukloniti naslage s dorzalne površine jezika, pričekati da se osuše i pomirisati,
3. ipak, najčešće korišteno i najpouzdanije je mišljenje »povjerljivog prijatelja«. Znanstvenici smatraju da osoba teško može samostalno procijeniti postojanje vlastitog lošeg zadaha zbog adaptacije čula mirisa. Ipak, i osobe s lošim zadahom mogu lako utvrditi postojanje zadaha kod druge osobe. Također, mišljenje o tome kada je vlastiti zadah »loš« je različit od osobe do osobe.
UKLANJANJE ZADAHA IZ USTA:
1. Prati zube nakon obroka uz pomoć četkice i paste za zube te mijenjati zubnu četkicu na svakih 3-4 mjeseca;
2. Koristiti konac za zube (najmanje jednom dnevno – na ovaj način se omogućava odstranjenje ostataka hrane, koji zaostaju između zuba i nakon njihovog pranja); 
3. Četkati jezik. Tijekom pranja zuba dobro je četkicom prijeći (oko 10-15 pokreta mekanom četkicom) i preko jezika, kako bi se uklonili ostaci hrane, mrtve stanice i bakterije; 
4. Osobe koje nose zubne proteze moraju posebnu pažnju posvetiti održavanju higijene zubnih proteza; 
5. Odlaziti na redovite kontrole kod stomatologa (najmanje 2 puta godišnje); 
6. Čajevi od mente peperite i pripravci koji sadrže klinčiće i sjemena anisa također mogu biti efikasni.
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika