Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

HUK »Lajčo Budanović« u Gunji
Posveta zvonika
Na poziv Kulturno-umjetničkog društva »Graničari« iz Gunje kod Županje, u tom mjestu je za vikend (5. i 6. travnja) gostovala Hrvatska udruga kulture »Lajčo Budanović« iz Male Bosne. Gostovanje je priređeno u povodu posvete novoizgrađenog zvonika pokraj također nove župne crkve sv. Jakova apostola. Izgradnju crkvenog tornja i kupnju zvona s 1,9 milijuna kuna financirala je Vlada Republike Hrvatske. Toranj visine 43,7 metara dominira gunjanskim područjem i ima tri zvona od kojih je najveće teško 742 kilograma.
Udruga iz Male Bosne je, uz domaćine, 5. travnja nastupila s mlađom i starijom skupinom u Domu kulture, a 6. travnja sudjelovala je na svečanoj sv. misi u narodnim nošnjama. Nakon mise izveden je kraći kulturno-umjetnički program, na kojem je osim spomenutih udruga, nastupio i HKUD »Župa Zovik« iz Zovika kod Brčkog (BiH), s kojima su Malobosanci također uspostavili suradnju. Sv. misu je uz domaćeg župnika Matu Matasovića i mnoštvo svećenika, predvodio biskup đakovačko-srijemski mons. dr. Marin Srakić. Ovom događaju nazočili su i Petar Čobanković, ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva i Božo Galić, vukovarsko-srijemski župan. Gosti iz Male Bosne su nakon svečanog ručka s domaćinima obišli svetište Gospe Šumanovačke, nedaleko od Gunje. 
S. D./B. M.
 
Četvrta Vazmena nedjelja 
Dan duhovnih zvanja
Na dan Dobroga Pastira slavi se svjetski dan duhovnih zvanja. Na ovu nedjelju u sve liturgijske godine čita se kao evanđelje dio Isusova govora iz Iv 10. Tu se o Blagdanu posvete hrane Isus predstavio kao dobri pastir kojega ovce poznaju. On za ovce polaže svoj život i ovce za njim idu. 
Papa Pavao VI., u vremenu nakon Drugoga vatikanskog sabora, predložio je da katolici na nedjelju Isusa dobrog pastira slave međunarodni dan duhovnih zvanja. To je prigoda kad papa upućuje pisanu poruku vjernicima opće Crkve s poticajima na molitvu za duhovna zvanja. 
Godine 1990. Ivan Pavao II. naglašava važnost duhovnog života kod mladih, da bi klica zvanja mogla isklijati i sazrijevati. »Stoga pozivam kršćanske odgojitelje – roditelje, učitelje, katehete, voditelje kršćanskih skupina te vodstva društava i pokreta – da se svim silama zauzmu kako bi djeca i mladi dobivali stalan i brižljiv uvod u razvijanje sjemena božanskog života, koje su kao dar primili na krštenju. U cjelokupnom odgojiteljskom zauzimanju duhovni život treba uvijek biti na prvome mjestu.«
Na dan duhovnih zvanja moli se za one po kojima Isus svoju pastirsku brigu vrši u današnjoj Crkvi i svijetu – za svećenike, redovnike, redovnice kao i za mladiće i djevojke koji se spremaju na duhovno zvanje.
Priredila J. K.
 
Proslava Paulinuma
 
Biskupijska klasična gimnazija i sjemenište »Paulinum« u ovoj školskoj godini proslavlja 45. objetnicu postojanja. Tim povodom tijekom cijele godine priređuju se razne priredbe. Tako će u nedjelju, 13. travnja, učenici Paulinuma prirediti svečani program i svetu misu u čast dana duhovnih zvanja i godišnjice Paulinuma. Početak je u 17,30 sati.
 
III. staroslavenska 
misa Magnificat
 
Na 4. uskrsnu nedjelju, 13. travnja, u subotičkoj katedrali sv. Terezije Avilske kamerni zbor »Pro musica« izvest će III. staroslavensku misu »Magnificat« Albe Vidakovića.
Na orguljama će svirati dr. Andor Pacze, dok je dirigent kamernog zbora Csába Pásko.
Početak je u 10 sati.
 
Tužba u hramu
 
Colleguim Musicum Catholicum održat će svečani koncert u subotičkoj katedrali u četvrtak, 17. travnja. Zbor pod ravnanjem Miroslava Stantića izvest će oratorij za orgulje i mješoviti zbor „Tužba u hramu“ Albe Vidakovića. Orgulje će svirati mr. Kornelije Vizin. Početak je u 19 sati.
J. K.
 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika