Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Subotičko-osječke književne veze

Svezak časopisa »Klasje naših ravni« (dvobroj 11 i 12 iz 2007. godine), u kojem je čitateljima na uvid stavljena produkcija članova slavonsko-baranjsko-srijemskog ogranka Društva hrvatskih književnika, sa sjedištem u Osijeku, predstavljen je u subotu, 5. travnja, u subotičkoj Gradskoj knjižnici. 
Budući da spomenuti ogranak DHK ima dobru suradnju s osječkim ogrankom Matice hrvatske, predstavljanje stvaralaštva slavonskih književnika održano je kao prvi u nizu programa u okviru Dana Matica hrvatske 2008. u Subotici.
DVADESETAK TEKSTOVA: Tematski blok pod nazivom »Društvo hrvatskih književnika slavonske varijante« za »Klasje« su priredile Helena Sablić-Tomić i Mirta Bijuković, s katedre za hrvatsku književnost Filozofskog fakulteta u Osijeku. Sadržaj sveska, kako je ovom prigodom navela Mirta Bijuković, čine prozni tekstovi – eseji, kratke priče i ulomci romana, koji su u odabir uvršteni prema prijedlogu samih autora. Zastupljene književne uratke odlikuje poetička i tematska raznovrsnost, ali i vremenska distanca kroz koju su neki od njih progovarali o svakidašnjem slavonskom. 
»Dvadesetak tekstova predstavlja okvirni panoramski presjek djelatnosti književnika koji se kreću slavonskim prostorom. Njihovo propitivanje društvenih, ideoloških i kulturnih promjena samo je naznaka kojom se oni utapaju u dio šireg hrvatskog konteksta kroz koji se projicira jedan posve specifičan panonski duh i dah, karakterističan kako za nas u Slavoniji, tako i za vas ovdje. Ovaj izbor tekstova jedna je privatna gesta književnika ogranka kojom se čvrste granice brišu, a riječ u tekstu postaje ona koja energiju hrvatske misli utiskuje u vrhove subotičkih literarnih krošnji«, rekla je Mirta Bijuković.
SLAVONSKA SCENA: O književnim prilikama u Slavoniji, s naglaskom na djelatnost tamošnjeg ogranka DHK govorio je Josip Cvenić, tajnik osječkog ogranka Matice hrvatske i urednik »Književne revije«. Slavonski ogranak DHK jedan od najstarijih i pokriva najveći teritorij u odnosu na druge ogranke te književne udruge, ali broji samo 28 članova. Ipak, kako je istaknuo Cvenić, po kvaliteti književne produkcije Osijek je odmah iza Zagreba, o čemu svjedoče pisci iz ovog kraja koji su dobivali značajne književne nagrade, poput – Davora Špišića, Delimira Rešickog, Gorana Rema i drugih. Također, slavonska je regija poprište brojnih književnih manifestacija i susreta, kao što su – Krležini dani ili Dani Ivana Slamniga i Bore Pavlovića u Osijeku, Dani Josipa i Ivana Kozarca u Vinkovcima te Pjesnički susreti u Drenovcima.
Uz stihove Josipa Cvenića, subotička je publika ovom prigodom mogla čuti pjesme još jednog osječkog književnika Bogdana Mesingera. Za obojicu autora, kojima je između ostalog zajedničko i to da su svoje tekstove ranije objavljivali u subotičkoj »Rukoveti«, ovo je bio drugi posjet Subotici u skorije vrijeme, budući da su prije dvije godine gostovali također u okviru Dana Matice hrvatske. 
Inače, kako je ovom prigodom najavljeno, u sklopu suradnje osječkog i subotičkog ogranka Matice hrvatske, na stranicama jednog od brojeva »Književne revije« u skorije vrijeme trebali bi biti predstavljeni radovi književnika okupljenih oko »Klasja naših ravni«.
Organizatori ovog svojevrsnog književnog podneva bili su ogranak Matice hrvatske u Subotici i NIU »Hrvatska riječ«.
 
D. B. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika