Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Dva sastanka uprave HKPD »Tomislav«
 
U subotu 5. travnja, održan je sastanak Uprave HKPD »Tomislav« i predstavnika  Zajednice kulturnih udruga (ZAKUD) Vukovarsko-srijemske županije. Sastanak je otvorio predsjednik HKPD »Tomislav« Mato Groznica, uz podsjećanje na temelje potpisane Deklaracije (Ruma, 19. prosinca 2004.) između hrvatskih udruga Srijema i ZAKUD-a.
Predsjednik  ZAKUD-a Vukovarsko – srijemske županije Andrija Matić istaknuo je kako se mora uspostaviti snažnija suradnja između ZAKUD-a i srijemskih udruga potpisnicima dekleracije, kao i da udruge mogu očekivati sve vrste potpore koje su o moći ZAKUD-a. 
Tajnik ZAKUD-a Stjepan Đurković je istaknuo da šest  srijemskih udruga trebaju organizirati jednu svoju manifestaciju koja bi se organizirala svake godine u drugom mjestu, što je bilo ranije i dogovarano, a nije realizirano. Na kraju sastanka dogovoreno je da HKPD »Tomislav« 3. svibnja gostuje u Drenovcima.  
U ponedeljak, 8 travnja, uprava HKPD »Tomislav« primila je predstavnike Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu. Izaslanstvo Veleposlanstva činili su zamjenik veleposlanika Branimir Lončar i suradnici Filip Damjanović i Darko Ruso. 
Glavna tema sastanaka bila je izgradnja doma HKPD »Tomislav«, odnosno realizacija projekta pod nazivom »Naša kuća«. Tajnik udruge Ivan Radoš predočio je koliku je potporu dosad pružila Vlada RH preko Veleposlanstva u Beogradu i HNV, te dokle se stiglo u realizaciji projekta  i koje su najveće poteškoće u daljnjoj realizaciji.
Branimir Lončar je istaknuo da  će veleposlanstvo i dalje pružati potporu ovom projektu u okviru svojih mogućnosti. Istaknuto je i kako je za sredstva potrebno konkurirati kod institucija države Srbije, a da će Veleposlanstvo dati svoj doprinos i kroz savjete i preporuke.
Sastanku su nazočili i preč. Jozo Duspara, dekan zemunski, i mons. Ilija Janjić, biskup kotorski.                                                       I. R.
 
Predstavljanje zbirke pjesama 
»U iskrama nade« u Zagrebu
 
Danas (petak, 11. travnja) će se u prostorijama Hrvatske matice iseljenika u Zagrebu (Trg Stjepana Radića broj 3), s početkom u 13 sati, održati predstavljanje zbirke pjesama »U iskrama nade« subotičkog pjesnika Mirka Kopunovića. 
Uvodnu će riječ na predstavljanju dati ravnateljica Hrvatske matice iseljenika Danira Bilić, a o knjizi će, uz autora, govoriti docentica Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu dr. Sanja Vulić i književnik i publicist Tomislav Žigmanov. 
Stihove će kazivati studentica Marija Jaramazović, a u glazbenom dijelu programa sudjelovat će violinist Krešimir Ivančić i student gitare Ivan Tikvicki. 
Organizatori su HMI i Udruga za potporu bačkim Hrvatima iz Zagreba. 
 
Tavankutske slamarke u Ilači
 
Članice slamarske sekcije HKPD »Matija Gubec« iz Tavankuta gostovale su nedavno u Ilači (BiH), u pratećem programu VII. smotre tradicijskih glazbala i sviranja na tim glazbalima. Izložba tavankutskih slamarki bila je postavljena u OŠ »Ilača«, a vidio ju je velik broj posjetitelja. 
Inače, na smotri tradicijskih glazbala, osim domaćina KUD »Matija Gubec«, sudjelovali su gosti iz Mađarske, Bosne i Hercegovine, te cijele Hrvatske. Program je završen uz svečanu podjelu zahvalnica.
Uskrsni koncert Katedralnog zbora
 
Katedralni zbor »Albe Vidaković«, koji ove godine obilježava 35. godina postojanja i djelovanja, održat će večeras (petak, 11. travnja) Uskrsni koncert u katedrali sv. Terezije Avilske u Subotici. Ravnateljica zbora je s. Mirjam Pandžić, a gost koncerta bit će Alen Kopunović Legetin (orgulje) iz Požege. 
Početak je u 19 sati.
 
Osječki HNK gostuje u Subotici
 
Sutra (subota, 12. travnja) u Subotici gostuje Hrvatsko narodno kazalište iz Osijeka s predstavom »Riba ribi grize rep«. Riječ je ženskom omnibusu od sedam priča suvremenih američkih autora. Predstava, koju je režirao Damir Mađarić, osmišljena je kao sedam kratkih jednočinki, sa životnim pričama o – patnji, mobingu, napuštenosti, laži i ljubavi, u kojima šest glumica tumači ukupno 14 uloga. 
Izbor tekstova i adaptaciju potpisuje Nina Kleflin Torre. U predstavi igraju: Ljiljana Krička-Mitrović, Lidija Florijan, Mira Perić Kraljik, Anita Schmidt, Radoslava Mrkšić i Tatjana Bertok-Zupković. 
Predstava će biti izvedena na sceni Jadran Narodnog kazališta, s početkom u 19 i 30 sati.
 
Izložba slika s likovne kolonije »Bunarić«
 
Izložba slika nastalih na lanjskom sazivu međunarodne likovne kolonije »Bunarić« bit će otvorena u ponedjeljak, 14. travnja, u 18 sati u Galeriji Otvorenog sveučilišta u Subotici. Izložba će biti otvorena svakog radnog dana do 20. travnja.
Organizator izložbe je Likovni odjel HKC »Bunjevačko kolo«. 
 
Festival amaterskog teatra u Ljutovu
 
U okviru 12. po redu Festivala amaterskog teatra, koji se održava u Domu kulture u Ljutovu, sutra (subota, 12. travnja) su na programu dvije predstave nastale u produkciji dramskih skupina hrvatskih udruga kulture iz Vojvodine. U 19 sati publika će premijerno moći pogledati predstavu »Ljubavno pismo« Koste Trifkovića u izvedbi HKC »Bunjevačko kolo« iz Subotice. Redatelj predstave je Ninoslav Šćepanović.  Nakon Subotičana, nastupit će mlađa dramska skupina HKUD »Ljutovo« s jednočinkom »Meštari«, za koju je adaptaciju teksta uradio Vince Jaramazović, a režiju potpisuje Nandor Klinocki.
Ulaz je slobodan.
 
Koncert zbora Collegium Musicum Catholicum
 
Zbor Collegium Musicum Catholicum pod ravnanjem Miroslava Stantića, održat će koncert u četvrtak 17. travnja, u Katedrali sv. Terezije Avilske u Subotici. Na programu su djela A. Vidakovića, J. Haydna, G. G. Gorczyckog i D. Buxtehudea. Samostalne točke izvest će Kornelije Vizin (orgulje). 
Početak je u 19 sati.
 
Solistički koncert Nikole Peića
 
Trombonist Nikola Peić, student 4. godine FMU u Beogradu održat će solistièki koncert u srijedu, 16. travnja, u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici. Na klaviru će ga pratiti Filip Milisavljević, student Akademije umjetnosti u Novom Sadu. Na programu su djela klasične glazbe iz 19. i 20. stoljeća. Početak je u 19 i 30 sati, a ulaz je slobodan.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika