Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zagreb Auto show 2008.

U vrijeme kada je prvi put u povijesti hrvatskog naftnog tržišta cijena litre eurodizela premašila vrijednost litre eurosupera, kada se dogodilo ono što se prije manje od deset godina nije moglo zamisliti ni u najgorim scenarijima, u Zagrebu je održan još jedan, do sada najveći i najuspješniji međunarodni sajam automobila, motocikala i prateće industrije – Zagreb Auto Show. Ni razmjerno visoka cijena ulaznica (45 kuna), ni prometni kolaps na svim prilazima Zagrebačkom velesajmu, a bile su zablokirane i ulice susjednih kvartova, nisu tih »automobilskih« dana spriječile brojne posjetitelje iz cijele Hrvatske da uživaju u paradi limenih ljepotana i upoznaju najnovija dostignućima automobilske industrije. 
Najveći i najprestižniji salon automobila u srednjoj i jugoistočnoj Europi ove je godine rekordnim posjetom od 216.000 posjetitelja (oboren je i dnevni rekord od 40.000 posjetitelja) i brojem izlagača nadmašio sva očekivanja te po prvi put ugostio čak 51 automobilski brend i 35 moto brendova. Od 28. ožujka do 6. travnja predstavljeno je više od 100 premijera, konceptnih izvedaba i bolida, uz najbogatiji prateći program i jednom jedinstvenom premijerom – svojim vlastitim noćnim izdanjem. Na 72 tisuće četvornih metara izložbenog prostora, raspoređenih u 17 paviljona, predstavilo se više od 640 izlagača iz 37 zemalja. Zastupljena su 42 proizvođača automobila koji su javnosti prikazali čak 348 različitih modela, dok je u sklopu Moto Showa bilo prisutno 30 proizvođača motocikala i skutera s 200 modela.
PREMIJERE I VICEPREMIJERE: Podatak da su na ovogodišnjoj priredbi u kategoriji automobila prikazane dvije svjetske i deset europskih vicepremijera, 23 hrvatske premijere, pet koncepata, dva trkaća automobila i jedno demo vozilo, te da je u kategoriji vozila za koje je potrebna kaciga prikazano 29 hrvatskih premijera motocikala, 29 hrvatskih premijera skutera i četiri hrvatske premijere četverocikala, potvrđuje uspješnost i stalnu uzlaznu putanju Zagreb Auta Showa, što je rezultiralo ovogodišnjim ulaskom u B rang sajmova dodijeljen od OICA-e (Međunarodne udruge proizvođača automobila, ujedno zadužene za salone po cijelom svijetu), što konkretno znači da je Zagreb Auto Show službeno rangiran odmah iza najvećih auto sajmova Ženeve, Pariza i Frankfurta.
Program izlaganja ovogodišnjeg salona činile su četiri velike cjeline: Auto Show, Moto Show, Audio Show, te oprema i dijelovi, preciznije, osobni automobili, sportske izvedbe i prerade automobila, terenski i dostavni automobili, motocikli, skuteri, dijelovi, oprema i pribor, tuning vozila, njega i održavanje, rezervni dijelovi, dijagnostika i servisna oprema te financiranje i usluge. 
U okviru Auto Showa svjetsku vicepremijeru imali su Audi RS6 Avant i Chevrolet Aveo s trojim vratima. Kao europske vicepremijere u Zagrebu smo vidjeli Nissan Murano te Volkswagen Passat CC. Od 43 automobila koji su imali hrvatsku premijeru spomenut ćemo: Alfa Romeo 8C Competizione, Audi A3 Cabriolet, BMW-a 120i Cabrio, M3 i X6 i Drive50i, Citroena C5, Dacia Sandero, Fiat Grande Punto Abarth, Opel Agilu, Renault Koleos, Seat Leon WTCC 2,0 TDI FR, Škoda Superb... Kod Mercedesa svakako treba izdvojiti C 220 CDI Tl, C 63 AMG, CL 63 AMG i SLR Roadster. Veliki interes pobudio je i MINI Cooper Cabrio, MINI Clubman, Suzuki Splash... Od koncepata u Zagrebu su predstavljeni Peugeot 308 SW Prologue kao i Peugeot 908 Le Mans.
POPRATNI SADRŽAJI: Pokraj brojnih test vozila za probnu vožnju, posjetitelji su mogli uživati i u brojnim popratnim sadržajima kao što su Auto i moto slalom, Off road show, Oldtimer show. Bile su tu i brojne automobilske utrke, a za ljubitelje moćnog zvuka održan je Car Audio & Tuning Show, međunarodni sajam akustike i tuning opreme, u sklopu kojeg je održano natjecanje u ekstremnoj glasnoći zvuka. 
Sudeći po gužvi koja se neprekidno stvarala, za posjetitelje je vrlo zanimljiv bio i paviljon 8b u kojem je »nastupala« hrvatska policija. Kolona građana je na ovom MUP-ovom štandu provjeravala stanje svojih bodova »zarađenih« u prometnim prekršajima, mjerila količinu alkohola u krvi, na simulatorima »doživljavala« prometne nesreće, upoznavala se s najnovijim tehničkim dostignućima prometne policije, uključujući i specijalna policijska vozila, popularno zvana »presretači«, ali i uživala u lijepim policijskim službenicama koje su to sve omogućavale. 
Posjetitelje je Auto Show ugodno iznenadio i po prvi put poklonio dvije nagrade: novu Mazdu 6 i Toyotu Prius Lunu, dok je Auto kuća Zubak kao nagradu iz svog asortimana poklonila VW Tiguanu.  
Na kraju Zagreb Auta Showa saznali smo i »povjerljivu« informaciju kako postoje četiri ozbiljna kandidata za kupnju tvornice automobila »Zastava« iz Kragujevca. Osim General Motorsa, za kupnju se zanimaju i austrijsko-kanadska tvrtka Magna Steyr, kineski div FAW i njemački Volkswagen, a priča se kako je svaki od ovih potencijalnih vlasnika za kupnju i modernizaciju »Zastave« spreman uložiti oko 300 milijuna eura i preuzeti obvezu zadržavanja svih 3900 uposlenika.
 
Zlatko Žužić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika