Arhiv tekstova Arhiv tekstova

I dalje bez vlastitoga prostora

Problemi HKPD »Jelačić« 
iz Petrovaradina
I dalje bez 
vlastitoga prostora
 
HKPD »Jelačić« iz Petrovaradina, koji posljednjih godina vrlo uspješno djeluje, te svojim brojnim nastupima u zemlji i inozemstvu privlači veliku pozornost, još uvijek nema vlastite prostorije. Društvo za sada za svoje potrebe koristi prostorije Vikarijata srijemskog. Ipak, vodstvo »Jelačića«, a također i svi članovi Društva, nadaju se kako će se pronaći rješenje, te će i oni dobiti svoje prostorije, čime bi se i njihov rad svakako poboljšao. 
Posljednjih godina su vodeći ljudi u hrvatskoj zajednici u Srbiji nagovještavali kako bi rodna kuća najpoznatijeg hrvatskog bana, Josipa Jelačića, mogla biti otkupljena, te bi tu i HKPD »Jelačić« dobio odgovarajuće prostorije. Također bi tu bile i prostorije HNV-a, čime bi se vodstvo HNV-a približilo i ovoj regiji, točnije Srijemu. Osim toga, zamišljeno je da se cijela rodna kuća bana Josipa Jelačića uredi i bude značajna turistička destinacija koju bi turisti obvezno posjećivali prilikom dolaska u Petrovaradin i Novi Sad. Položaj kuće svakako tomu ide u prilog, jer se nalazi u tzv. »Gradiću«, kako ovaj dio grada zovu Petrovaradinci, a koji je ispod poznate Petrovaradinske tvrđave, a u neposrednoj blizini je i crkva sv. Jurja u kojoj je 1801. godine kršten ban Jelačić. Ovo je osobito interesantno turistima iz Republike Hrvatske, gdje, na žalost, veliki broj njih i ne zna kako je ban rođen u Petrovaradinu, te bi im ovo bilo iznimno interesantno za posjetiti, a tu bi ih svakako dočekao i netko od pretstavnika hrvatske zajednice u Srbiji iz Petrovaradina, te bi se turisti mogli upoznati i s radom Društva koje nosi ime ovog hrvatskog velikana, čije ime nosi i najpoznatiji zagrebački trg. Ipak, za sada su ovo samo želje, i osim želja još uvijek nema ničeg konkretnog. Na spomenutoj kući stoji ploča koja s natpisom da je tu rođen ban Jelačić, ali se ta ploča nalazi na katu tako da ju skoro nitko i ne primjećuje. U podrumu se nalazi vinarija »Ban«, koja svojim natpisom privlači pogled prolaznika, ali rijetko tko zna po čemu je dobila ime.
U iščekivanju pronalaženja rješenja u svezi s odgovarajućim prostorom, HKPD »Jelačić« se i dalje trudi organizirati svoj rad što uspješnije u prostoru koji sada koristi.
Igor Kušeta
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika