Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Perjanica Društva s rumskog Brega

HKPD »Matija Gubec« iz Rume jedno je od najstarijih društava u Vojvodini. Osnovano je davne 1919. godine, i do danas radi bez prekida. Društvo broji 420 članova, raspoređenih u nekoliko sekcija. Iz škole za tamburu, koja radi pri Društvu, popunjava se tamburaški orkestar. Perjanica rada društva je, svakako, Veliki tamburaški orkestar, koji u punom sastavu broji 32 člana. Zahvaljujući upravo ovom orkestru Ruma je postala festivalski grad, jer je Društvo »Matija Gubec« jedno od osnivača »Festivala muzičkih društava Vojvodine«. Orkestar je sudjelovao na svim dosadašnjim festivalima, i tom prilikom osvojio 12 zlatnih, 6 srebrnih i 5 brončanih plaketa. Orkestar je također i jedan od osnivača »Festivala jugoslavenske tamburaške glazbe« u Osijeku 1937. godine, gdje je izveo kompoziciju »Dalmatinski šajkaš«. Danas je to »Festival hrvatske tamburaške glazbe« na kome je Veliki tamburaški orkestar nositelj dvije srebrne i dvije brončane plakete.
U svojoj dugoj povijesti orkestar je imao bezbroj nastupa širom naše zemlje, pa i inozemstva. Sudjelovao je na brojnim smotrama, kao i u emisijama radija i televizije.
Zadnjih godina značajniji nastupi su bili u koncertnoj dvorani »Lisinski« u Zagrebu 2002. godine, zatim cjelovečernji koncert u dvorani »Siget« 2003. godine, također u Zagrebu, kao i cjelovečernji koncerti u Zaprešiću i Vukovaru. Nastup na »Vinkovačkim jesenima« i raznim susretima srodnih društava svakako doprinosi velikoj koncertnoj aktivnosti orkestra. Značajan koncert održan je u Novom Sadu u studiju »M«, a članovi orkestra su sudjelovali i u emisijama TV Novi Sad – »Vojvođanske zlatne žice«.
Svake godine Veliki tamburaški orkestar HKPD »Matija Gubec« održi svoj godišnji koncert u velikoj dvorani »Kulturnog centra« u Rumi. Godine 2005. to je bio koncert »100 rumskih tamburaša«, kada je na pozornici bilo upravo 100 tamburaša, a gošća je bila i Vera Svoboda.
Orkestar je sudionik festivala »Sava Vukosavljev« u Zmajevu, a stalni je suradnik Kulturno-istorijskog društva »PČESA« iz Novog Sada. Zapažene nastupe orkestar je imao i kao gost kod drugih društava.
Orkestar je u ljeto 2005. snimio CD u studiju »M« Radio Novog Sada s 21 kompozicijom Josipa Jurce, inače dirigenta ovog ansambla, a  »Sremska televizija« snimila je 12 spotova od snimljenog  materijala. Promocija ovog albuma održana je 19. studenoga 2005. godine u prepunoj dvorani »Kulturnog centra« u Rumi. Promociju su propratili RTV Novi Sad i Sremska televizija. A prošle 2007. godine, povodom obilježavanja 260 godina doseljavanja Hrvata u Rumu, orkestar je izdao i drugi CD. Također je izdana i knjiga Ratka Rackovića »Doseljavanje i duhovni život Hrvata u Rumi«. Vokalni solisti, inače stalni članovi orkestra, su: Dušan Stupar, Marija Benčić, Bogdan Dejanović, Katarina Atanacković, kao i najmlađa Dunja Divić.
Na repertoaru Velikog tamburaškog orkestra, pokraj djela klasične glazbe najpoznatijih svjetskih skladatelja, nalaze se i neprolazne starogradske pjesme, ruske romanse, kao i tamburaške pjesme Slavonije i Vojvodine. Posljednjih godina orkestar izvodi i veliki broj skladbi sa zavičajnim motivima Rume, Srijema i Vojvodine, a čiji je autor dirigent i umjetnički ravnatelj Društva Josip Jurca, koji je redoviti sudionik raznih festivala, kao što su: »Vojvođanske zlatne žice«, »Zlatna tamburica« i »Mitrovačka pesma« na kojima je osvajao razne nagrade.                
Nikola Jurca
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika