Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Gostovanje Subotičkog tamburaškog orkestra
Glazbeni dar 
somborskoj publici
 
Na velikoj je sceni Narodnog pozorišta u Somboru u četvrtak, 3. travnja, gostovao renomirani Subotički tamburaški orkestar. Koncert u Somboru održan je sa željom da preraste u tradiciju. 
Spletom kompozicija iz Vojvodine za ovu prigodu nazvanim »Vojvodinom ravnom«  započeo je koncert Subotičkog tamburaškog orkestra pod upravom koncert majstora Stipana Jaramazovića, a zatim su slijedile dvije poznate evergrin melodije »Sleep walk« i »La Bamba«. Poslije se izvođačima pridružio dirigent Zoran Mulić  i upravljao orkestrom do kraja koncerta. On je zaslužan za karakterističan i prepoznatljiv stil svih interpretacija. Slijedile su – »Kievski wals«, »Igra sabljama«, uvertira Franza Supea »Laka konjica«, s kojom je orkestar prošle godine sudjelovao na Međunarodnom glazbenom festivalu u Belgiji i autorska kompozicija Zorana Mulića »Gipsy wals«, koja je prvo izvođenje imala prošle godine i do sada izvedena dva puta. Prvi dio programa je završen kompozicijom »Carmencita« i po prvi puta u povijesti tamburaške glazbe, specijalno za somborsku publiku, izvedena je uvertira za operu J. Rossinia »Pepeljuga«.
U drugom dijelu programa je pod upravom Sonje Berte, koja je nasljednica Stipana Jaramazovića i profesorica tambure u Glazbenoj školi u Subotici, izveden splet narodnih pjesama iz Vojvodine »Škripi đeram«.
U nastavku somborsku su publiku zabavili vokalni solisti Antun Letić Nune i Josip Francišković i solistica Antonija Piuković. 
Koncertu su, pokraj brojnih ljubitelja tamburaške glazbe, nazočni bili i: predstavnica Generalnog konzulata RH u Subotici Iva Aranjoš, potpredsjednik HNV-a Josip Pekanović, predsjednik somborske podružnice DSHV-a Mata Matarić, predstavnici Somborskog tamburaškog društva na čelu s Đurom Parčetićem, koji je i glavni organizator koncerta uz potporu Hrvatskog nacionalnog vijeća. Domaćini su bili članovi HKUD-a »Vladimir Nazor«.
Za ovaj koncert tražila se karta više i nije se mogao završiti bez izlaska na bis. Za sam kraj izvedeno je »Malo bunjevačko kolo«, a Zoran Mulić je rekao: »Da nema ove pisme, ne bi bilo ni nas«. 
 Zlatko Gorjanac 
 
 
Izložba u Somboru
Međunarodni bijenale 
ilustracije
 
U galeriji Kulturnog centra »Laza Kostić« u Somboru u utorak, 1. travnja, otvorena je izložba ilustracija nastalih na 44. zlatnom peru Beograda, u okviru 9. međunarodnog bijenala ilustracije. Izložene su ilustracije umjetnika iz - Hrvatske, Irana, Njemačke, Slovenije i Srbije.  Izložbu »Zlatno pero Beograda« osnovali su Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPDS) i Radnički univerzitet »Đuro Salaj« u Beogradu 1959. godine. Ovu međunarodnu izložbu otvorio je Dragoljub Varajić, koji je i predsjednik Savjeta  manifestacije.
»Čast mi je u ovom gradu kulture i umjetnosti otvoriti ovu uglednu međunarodnu izložbu ilustracije, koju organizira Udruga primijenjenih umjetnika Srbije. Ova specifična likovna disciplina, koja kod nas ima dugu tradiciju s 49 godina postojanja, najstarija je likovna manifestacija u Srbiji i prva manifestacija ilustracije u Europi«, rekao je Varajić te dodao: »Ova kreativna umjetnička djela svojom vrijednošću mijenjaju svijest o ovoj često marginalnoj disciplini likovne umjetnosti. Kada istražujemo šire kulturne prostore vidimo da je ilustracija, prateći pisanu riječ, nadgradila i proširila sliku o kulturnim i društvenim fenomenima, što je važan faktor u stvaranju društvene cjelovitosti i jedinstvu. U širem smislu, informacijski i estetski okviri ilustracije dospjeli su u veoma široke zone društvene svijesti u zbilji i uobrazilji čovjekove prakse i ponašanja.« 
Na ovogodišnjem postavu sudjeluje 256 umjetnika, od kojih su 119 iz inozemstva s blizu 1000 eksponata. Postav u galeriji Kulturnog centra »Laza Kostić« je reduciran, ali su primat dobili nagrađeni radovi.
Međunarodno pero Beograda je upisano na kulturnoj mapi svijeta, a uspostavljeno je prije svih manifestacija u – Bratislavi, Bolonji, Barceloni, Tokiju i Lajpcigu. U redu velikih i uglednih manifestacija širi svoju misiju na širokim kulturnim prostorima kroz simpozije i prateće studijske izložbe i obrađuje značajne umjetnike i važna tematska istraživanja, što zaokružuje široku panoramu u ovoj specifičnoj likovnoj disciplini aktualnih i visokih domašaja umjetnosti.
Izložba u Somboru  otvorena je do 15. travnja.
 Z. Gorjanac
 
Sadnja crvenog hrasta 
Sombor još zeleniji
U sklopu projekta rekonstrukcije glavne ulice u Somboru u okviru pejzažnog uređenja, JKP »Čistoća« je započela sadnju stabala crvenog hrasta kako je projektom i predviđeno. Nakon ovog dijela posla u planu je da se zasadi još 68 stabala hrasta u dva reda. 
Na Trgu svetog Đorđa nedavno su izvađeni bođoši, a nekoliko stabala će biti vraćeno. Prosječna starost ovog drveća je od 12 do 14 godina, a crveni hrast (quercus rubra) izabran je zbog svojih karakteristika – ne oštećuje infrastrukturu, ne zahtijeva posebnu njegu, krošnje stabala se mogu oblikovati i nije alergogena vrsta. U planu JKP »Čistoće« je nastaviti održavati zelene površine primjereno dobroj praksi i na taj način približiti Sombor europskim trendovima i europskim standardima u održavanju zelenila. Cjelokupan projekt uređenja glavne ulice u Somboru vrijedan je oko 4 milijuna dinara. U okviru ovih radova bit će postavljeno 85 drvorednih sadnica, a ostali dio uređenja se odnosi na dekorativno šiblje, tepih-travnjak i postavljanje stabilnog sustava za navodnjavanje. Vidljivo je, dakle, da će stabala biti više nego prije početka rekonstrukcije glavne ulice.
                                                                                                             Z. Gorjanac
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika