Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Čuvari i njegovatelji kulturne tradicije šokačkih Hrvata

U velikoj je dvorani Hrvatskog doma u Somboru, u petak 4. travnja, održana Osnivačka skupština Udruge građana »Urbani Šokci«. Voditeljica Osnivačke skupštine bila je Marija Šeremešić, jedna od osnivačica ove udruge.  Na Osnivačkoj je skupštini predloženo radno predsjedništvo i pročitan prijedlog Statuta.
Statut Udruge je jednoglasno usvojen, a potom su predloženi kandidati za predsjedništvo: Ružica Jelić, Ivan Šimunov, Petar Pašić, Marija Šeremešić i Zlatko Gorjanac. Izabran je i nadzorni odbor u kojem su Jela Golub, Erika Šimunov i Peter Mraković.
Predložen je i program rada koji uglavnom sadrži aktivnosti i projekte iz područja kulture.
CILJ UDRUGE: Udruga građana »Urbani Šokci« iz Sombora okup-lja građane hrvatske nacionalne manjine-Šokace, te građane drugih naroda i nacionalnih manjina koji se dobrovoljno udružuju radi ostvarivanja ciljeva i zadataka utvrđenih Statutom. »Ova je udruga nepolitička, nestranačka, nevladina i neprofitabilna organizacija.  Osim redovitih članova, u radu Udruge mogu sudjelovati i počasni članovi, prijatelji i simpatizeri, bez obzira na nacionalnu ili vjersku pripadnost«, rekla je u uvodnom izlaganju Marija Šeremešić. 
Cilj Udruge je njegovanje nacionalnih i kulturnih običaja bačkih Hrvata, posebice Šokaca, očuvanje njihove baštine, specifičnog šokačkog govora i književnosti (šokačke ikavice kao nestandardnog hrvatskog jezika), narodnih nošnji, te zaštita njihovih prava i sloboda kao hrvatske nacionalne manjine koje su im zagarantirane Ustavom, kao i drugi propisi o zaštititi nacionalnih manjina Republike Srbije.
POZDRAVI I KUMSTVO: Osnivačkoj skupštini su prisustvovali ugledni gosti: konzulica gerant Generalnog konzulata RH u Subotici Ljerka Alajbeg, konzul savjetnik Generalnog konzulata RH u Subotici Anto Franjić, voditelj podružnice Hrvatske matice iseljenika u Vukovaru Silvio Jergović, prior karmelićanskog samostana u Somboru o. Anđelko Jozić, predsjednik somborske podružnice DZH-a Josip Zvonimir Pekanović, predsjednik HKUD-a »Vladimir Nazor« u Somboru Šima Raič, predsjednica udruge »Šokačka grana« iz Osijeka Vera Erl, ravnateljica Hrvatske čitaonice u Subotici Katarina Čeliković, predsjednik HKUPD-a »Mostonga« iz Bača Stjepan Čoban, predsjednik KPZH-a »Šokadija« iz Sonte Zvonko Tadijan te predsjednik HKPD-a »Silvije Strahimir Kranjčević« iz Bačkog Brega Stipan Katačić.
Osnivanje ove udruge pozdravila je konzulica gerant Generalnog konzulata RH u Subotici Ljerka Alajbeg: »Mišljenja sam da su Šokci zavrijedili imati svoju udrugu kroz koju će njegovati svoj hrvatski, šokački element. Šokci su raspršeni u nekoliko država. Koliko sam se mogla uvjeriti, oni su vrlo svjesni svog etničkog podrijetla, oni su Hrvati, ali su isto tako i Šokci koji ne zaboravljaju svoju tradiciju, kulturu i običaje koje će nastaviti njegovati, a udruge koje se osnivaju bit će vrlo poticajne da se ne zaboravi  šokačko naslijeđe. Nitko nije protiv organiziranja  jednog hrvatskog korpusa, bilo da se organizira na nacionalnoj, nacionalno-zavičajnoj ili nacionalno-geografskoj osnovi«. Konzulica je poželjela puno uspjeha u radu ove nove hrvatske udruge. Ona je udruzi uručila  knjigu o hrvatskim ljepotama i Vukovarsku golubicu kao simbol da šokački Hrvati »trebaju visoko poletjeti i postići velike i značajne rezultate«.
Predsjednici udruge Mariji Šeremešić, predsjedništvu i svim članovima čestitala je i Vera Erl, predsjednica udruge »Šokačka grana« iz Osijeka, rekavši: »Naš baštinski krug se širi i povećava. Šokačka različitost, a ipak jedna jednakost  dovodi nas do toga da se širimo, organiziramo i radimo programe koji su kvalitetni. Kod Šokaca nema dileme i oni svoje programe usmjeravaju na taj način da njeguju tradicijsku kulturu poštujući sve kulture i sve narode s kojima žive. Sve vaše programe podržavamo, oni su nam bliski i vjerujem da ćemo nastaviti dobro surađivati. Vjerujem da ćemo svi raditi na dobrobiti Hrvata, Šokaca  i na dobrobit svih naroda koji žive na ovim prostorima jer bogatstvo raznolikosti i tradicije  treba sačuvati, njegovati i ostaviti pokoljenjima«.
Marija Šeremešić se zahvalila na ovim lijepim riječima i kumstvu »Šokačke grane« udruzi »Urbani Šokci«. Naime, ime »Urbani Šokci« je s dopuštenjem uzeto s međunarodnih okruglih stolova »Šokačke grane«. Predsjednica je uputila pozdrave i onima koji su bili spriječeni doći, a ovu udrugu podržavaju i žele joj uspješan rad, a to su: Radio Pečuh – redakcija na Hrvatskom jeziku, Zamjenica Pokrajinskog tajnika za propise, upravu i nacionalne manjine Antonija Čota, predstavnici  KLD-a »Rešetari«, i predstavnici Udruge zagrebačkih Šokaca.
Zlatko Gorjanac
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika