Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Javne debate na temu Europske Unije
Iza ograničenja izviruju mogućnosti
 
Javnom debatom posvećenom efikasnoj lokalnoj samoupravi na usluzi građana u skladu s europskim standardima u Subotici, otpočela je više godina unazad organizirana aktivnost europski orijentiranih nevladinih organizacija, obilježavanje 9. svibnja – Dana Europe i Dana pobjede nad fašizmom. Ove godine koalicija nevladinih organizacija iz 44 grada Srbije pokrenula je, a Fond za otvoreno društvo uobličio, projekt »Srbija u Europskoj Uniji: Što od toga imam ja, što od toga ima moj grad«.
Cilj cjelokupnog programa je afirmacija europskih standarda u Srbiji, u različitim područjima ekonomije i društva, te njegova promocija u gotovo svim općinama Srbije. Okosnicu projekta čini 300 interaktivnih panela na kojima će najmanje 25 tisuća građana Srbije imati prigodu sudjelovati u izravnom dijalogu s oko 900 stručnjaka, te dobiti odgovore na pitanja - može li, i na koji način, proces pridruživanja Srbije Europskoj Uniji utjecati na životni standard, kvalitetu života, te osobni i profesionalni razvoj? O pitanju efikasne lokalne samouprave i sudjelovanja građana, na debati u Subotici, održanoj 7. travnja, govorili su panelisti Mijat Damjanović, Jovan Komšić i Stanka Parać-Damjanović.
O. P.
U susret svetkovini završetka žetve
Dužijanca 2008.
 
Blagoslovom žita, 25. travnja na blagdan Svetog Marka, započinju manifestacije u okviru Dužijance, svetkovine završetka žetve. Ove godine blagoslov žita u travnju te natjecanje risara u srpnju, održat će se na Verušiću – Čantavirski put 21. Najprije će se služiti sveta misa u 17 sati kod križa pokraj mjesne zajednice te će se mimohodom ići do njive, gdje će se obaviti blagoslov žita. Organizatori za ovu godinu najavljuju bogat program različitih sadržaja – običaja i tradicije, zatim kulture i stvaralaštva, potom duhovno-religioznoga te športskog karaktera. »Planiramo izložbu fotografija starih salaša. Doista, veoma su potresne slike mjesta s kojega smo mi i sve što danas radimo potekli«, kaže Davor Dulić, predsjednik OO Dužijanca 2008. Fotografije s te izložbe kasnije će biti postavljene u izlozima, koji će se natjecati u aranžiranju. 
J. K.
 
Mirno rješavanje nesporazuma i sukoba u postupku medijacije
Ombudsman kao medijator
 
Projekt pod nazivom »Ombudsman kao medijator«, čiji je nositelj Pokrajinski ombudsman, obučio je do sada veliki broj profesionalaca iz različitih institucija širom Vojvodine, da primjenjuju ovaj mirni i za sve strane prihvatljivi način rješavanja nesporazuma. Sudionici ovih seminara bili su psiholozi, pedagozi, socijalni djelatnici i pravnici iz centara za socijalnu skrb, suci i tužitelji te drugi predstavnici pravosudnih dužnosti, članovi mirovnih vijeća i djelatnici općina. 
U subotu 5. travnja 2008. godine na Hajdukovu je održan završni, treći modul za polaznike seminara »Ombudsman kao medijator«. Polaznici seminara bili su iz raznih krajeva Vojvodine: Sombora, Bačkog Petrovca, Bača, Srijemske Mitrovice, Inđije, Pančeva, Vršca, Kanjiže, Rume, Temerina, Beočina i Subotice.
U petodnevnom seminaru sudionici su razmatrali postupak medijacije kroz praksu, vještine postupka medijacije, vizualizaciju postupka i promoviranje medijacije u lokalnim zajednicama. 
L. S.
 
Četvrti Sajam obrazovanja u Subotici
 
Na Sajmu obrazovanja, koji će se održati 15. i 16. travnja u Dvorani sportova, sudjeluju sve subotičke srednje škole, ali i više škole i fakulteti. Novina je to što će neke od srednjih škola prikazivati umijeće svojih učenika, poput srednje tehničke škole, čiji će učenici praktično raditi na štandu, ili ekonomske srednje škole, čiji će učenici pripremati hranu za posjetitelje. Prijevoz za učenike je organiziran u razmacima od po dva sata i prema tome će biti organiziran i glavni program na bini. Sajam će, kako je najavljeno, 15. travnja u 11 sati otvoriti pokrajinski tajnik za obrazovanje Zóltán Jeges i gradonačelnik Géza Kusera. 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika