Arhiv tekstova Arhiv tekstova

USAID projekt od 13,7 milijuna dolara

Prošlog tjedna, prostorije Trgovačkog suda u Subotici posjetio je Michael T. Harwey, ravnatelj misije Američke agencije za međunarodni razvoj u Srbiji (USAID) u okviru radnog obilaska jedne od 16 sudskih jedinica koje su obuhvaćene projektom reforme trgovačkog sudstva u Srbiji. Ovim iznimnim projektom, vrijednim 13,7 milijuna američkih dolara, operativni rad Trgovačkog suda je uz pomoć suvremene računalne tehnologije značajno unaprijeđen i za rezultat ima brže i efikasnije rješavanje predmeta.
PROJEKT:  Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) je rad na realizaciji projekta reforme trgovačkog sudstva u Srbiji započela u travnju 2004. godine i osiguranim sredstvima nabavljena su računala za 16 trgovačkih sudova. Uz pomoć specijalnog soft-warea instaliran je prvi program  za prikupljanje statističkih podataka iz predmeta u svim trgovačkim sudovima u zemlji, generiran nazivom Program za automatsko prikupljanje podataka (APP). Ova tzv. prva faza realiziranja projekta uspješno je provedena i sustav računalne obrade predmeta uspješno funkcionira od siječnja 2006. godine. Zahvaljujući instaliranim programom koji sadrži sumirana statistička izvješća, predsjednici sudova imaju potpuni uvid u sve zaostale predmete i mogu poduzimati potrebne mjere u cilju njihova rješavanja. Druga faza projekta i sljedeći korak planirane tehničke pomoći je skorašnje uvođenje novog Programa za automatsko vođenje predmeta (AVP) u subotičkom Trgovačkom sudu, sveobuhvatnog sustava za elektroničko upravljanje i evidentiranje svih radnji i spisa u predmetima, koji se već s uspjehom provodi i primjenjuje u sudovima u Beogradu i Novom Sadu. Zahvaljujući kompletiranju obiju faza i korištenjem instaliranih programa Trgovački sud bi trebao dosegnuti razinu transparentnosti i efikasnosti, kakva je u automatskom vođenju sudskih predmeta u Europi i SAD.
POSJET AMERIČKOG IZAS-LANSTVA: U srijedu 2. travnja, izaslanstvo USAID-a predvođeno njegovim ravnateljem Michaelom T. Harweyem, posjetila je prostorije Trgovačkog suda u Subotici i praktički se uvjerilo u funkcionalnu realizaciju projekta vrijednog 13,7 milijuna dolara. Nakon prigodne tiskovne konferencije, na kojoj su se, uz uvaženog gosta, medijima obratili i Ilona Stajić predsjednica Trgovačkog suda u Subotici i Maja Piščević, pravna konzultantica USAID-a u Srbiji, uslijedio je obilazak radnih prostorija i prezentacija konkretnih rezultata postignutih nakon uvođenja nove tehnologije. Po završetku protokolarnog dijela, upitali smo odgovorne osobe za njihove dojmove glede dosadašnjeg dijela realizacije ovoga projekta. 
Michael  T. Harwey, ravnatelj misije  USAID u Srbiji
USAID je u Republici Srbiji prisutan već gotovo osam godina i glavna motivacija našeg djelovanja je ukazati na potrebu jasnog prepoznavanja poslovnih »pravila igre«, jer bez njih nije moguće osigurati dolazak stranih investicija i investitora. A bez toga nije moguće ni osigurati nove poslove koji jamče i nova radna mjesta i svojevrsnu nadu u bolju budućnost na ovim prostorima. Ovdje u  Subotici smo imali priliku vidjeti izuzetno dobro provedeno partnerstvo u realiziranju naših nastojanja provođenja projekta reforme trgovačkog sudstva. U sljedećoj fazi slijedi uvođenje potpune automatizacije sustava rješavanja slučajeva u želji za postizanjem transparentnosti cijeloga procesa i ostvarivanja potpunog povjerenja u pravni sustav. Zahvaljujući svemu ovome i još boljem radu Trgovačkog suda, koji izuzetno profesionalno i kvalitetno obavlja poslove u svojoj nadležnosti, Subotica dobiva na još boljoj reputaciji poslovnog grada za ozbiljan biznis.
Ilona Stajić, predsjednica Trgovačkog suda u Subotici
Zahvaljujući ovom projektu u suradnji s USAID-om i uvođenjem AVP programa postignut je značajan pomak. Predmeti se izuzetno brzo rješavaju, naš rad je transparentan i dostupan na uvid javnosti. U realizaciji automatskog sustava u Trgovačkom sudu u Subotici uključeno je 25 operativnih administrativnih djelatnika koji poznaju cijeli postupak rada, što ujedno pridonosi očevidnim, efektnijim rezultatima u rješavanju predmeta, a samim time i postizanju ekonomske stabilnosti za sve pravne subjekte. 
Maja Piščević, pravna konzultantica USAID-a i menadžerica projekata u Srbiji
Projekt USAID-a koji se provodi u trgovačkim sudovima iznimno je značajan za Srbiju, jer pomaže onom što je najvažnije za državu. A to su strane investicije, jer svaki  investitor kada dolazi u neku državu postavlja pitanja: »Kako ću ja zaštiti svoj ugovor?« i  »Kako funkcioniraju sudovi kroz koje se vodi kompletan biznis?« I zato je naš izbor bio, prije svega, u fokusiranju na trgovačke sudove kako bismo poslali pozitivnu i dobru poruku u svijet, a s druge strane omogućili i domaćim poslovnim ljudima i ulagačima da se mogu slobodno osloniti na cijeli sustav. Ispostavilo se, kako smo od početka realiziranja ovoga projekta napravili veliki iskorak u trgovačkom sudstvu i danas ovi sudovi predstavljaju svojevrsne lidere u cjelokupnoj reformi sudstva.
Jon D. Cerreto, konzultant u stvaranju programa
 Ulaskom u drugu fazu ovoga projekta i njegovim provođenjem u budućnosti, cijeli sustav obrade podataka i rješavanja predmeta trebao bi biti posve identičan postojećim sustavima u SAD i većem dijelu Europe. Osobno sam bio uključen u konzultativno-analitički dio stvaranja ovog programa, koristeći  iskustva u radu mog suda u Los Angelesu, još od vremena 1996. godine kada smo postali posve automatizirani. Značajna referenca cijelog ovog projekta ogleda su u činjenici kako će svaka zainteresirana stranka ili fizička osoba biti u mogućnosti vidjeti stanje u kojemu se nalazi predmet za koji su zainteresirani. 
Ivan Čeljuska, sudac Trgovač-kog suda u Subotici
Već 35 godina obnašam dužnost suca i imao sam veliku čast biti sudionikom studijskog putovanja u SAD (Los Angeles) 2003. godine kada smo posjetili Savezni sud Kalifornije. To je putovanje na određeni način predstavljalo upoznavanje sa sustavom kojim se i mi danas u svom radu služimo. Zahvaljujući ovoj pomoći i operativnim programima koji su nam dostupni, naš posao je u mnogome olakšan i u roku od samo nekoliko minuta imamo potpuni uvid u stanje predmeta i sve podatke iz oblasti važne za njegovo rješavanje.                                          
 
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika