Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dogovorena gradnja sportske dvorane u Đurđinu

Napuštanje sela i obiteljskih imanja učestala je pojava na ovim prostorima, nastala kao rezultat loše gospodarske politike i nezavidnog položaja poljoprivrednika, koji, za razliku od ratara i stočara u razvijenim europskim zemljama, nemaju zasluženu državnu potporu u svojem mukotrpnom radu. Danas su sve rjeđi oni koji ciljano, a ne spletom nesretnih okolnosti, ostaju na svojim obiteljskim gazdinstvima, baveći se poslom koji vole i kojim su se bavili njihovi preci. Jedan od tih je i mladi Daniel Kovačić iz Đurđina. Želio je pomoći svojoj obitelji i zato je prekinuo studij prava u Novom Sadu, vratio se u Suboticu, i u potpunosti se posvetio poljoprivredi i stočarstvu. Skupa sa svojim ocem obrađuje 170 jutara oranice (obiteljske i u najmu), posjeduju 40 krava holštajn-frizijske rase, a kooperant subotičke »Mlekare« je već više od desetljeća. Sukladno suvremenim trendovima i potrebama govori engleski, služi se računalom, a od 2003. godine član je MENSE International. Oženjen je Jasnom, s kojom ima sina Nikolu.
Kovačić je jedan od osnivača Udruženja poljoprivrednika Subotice, čiji je bio prvi predsjednik Upravnog odbora, a član je i upravnih odbora Kluba 100 p+ iz Novog Sada i Udruženja odgajivača goveda sjeverne Vojvodine. Na sebe je skrenuo pozornost javnosti prigodom blokade autoceste Subotica – Novi Sad 2004. godine, kada je bio jedan od organizatora tog okupljanja i pregovarač s predstavnicima Vlade Srbije.
Član je Demokratske stranke i vijećnik u subotičkoj Skupštini. Između ostalog zamjenik je šefa vijećničke grupe DS-a u Subotici, član Savjeta za poljoprivredu Općine Subotica, lokalnog i pokrajinskog resornog odbora za poljoprivredu, kao i predsjednik Mjesnog odbora DS-a u Đurđinu. Na predstojećim izborima 11. svibnja, bit će najmlađi kandidat Demokratske stranke za pokrajinskog zastupnika.
Zbog čega ste se učlanili u Demokratsku stranku?
U Demokratsku stranku sam se učlanio na poziv mog prijatelja dr. Olivera Dulića, današnjeg predsjednika Skupštine Srbije, iako sam i do tada bio veliki simpatizer ove partije. Svoj bunt protiv režima Slobodana Miloševića aktivno sam iskazao na studentskim prosvjedima 1996. godine u Novom Sadu, te je pristupanje Demokratskoj stranci bilo samo logičan slijed događaja. Budući da je život poljoprivrednika, generalno gledano, veoma težak, naša zajednička vizija se odnosila na poboljšanje standarda građana u prigradskim naseljima, kao i bolji odnos državne politike prema poljoprivrednoj proizvodnji.
Ono što Demokratsku stranku čini drugačijom od ostalih jest to, što svaki pojedinac u DS-u ima pravo na svoje mišljenje i ima ga pravo javno iznijeti. Ovo govorim iz svog osobnog iskustva. Nisam se slagao s odlukama Ministarstva poljoprivrede o nekim pitanjima (Ministarstvo trenutačno pripada DS-u), a najviše o pitanju načina saniranja posljedica katastrofalne suše, koja je pogodila našu regiju prošle godine. Sučeljavali smo argumente i mnogo puta imali oprečne stavove, ali ja zbog toga nisam snosio nikakve posljedice. 
Kao član stranke i kao član Udruženja poljoprivrednika uvijek sam se trudio opći interes postaviti iznad osobnog, osobito kada je u pitanju poljoprivreda, osobito stoga što su naši paori uvijek bili u nekom nezavidnom, ponižavajućem položaju, što zbog svoje neorganiziranosti, a što jednostavno iz straha da će im ponovno netko oteti ono za što vrijedno rade cijeli svoj život.
 
Navedite neke od Vaših aktivnosti?
Ovih dana se, osim kampanje za mjesto zastup-nika u pokrajinskom parlamentu, intenzivno bavim i organizacijom rada novonastale Asocijacije poljoprivrednika Vojvodine, čiji sam jedan od osnivača i predsjednik Skupštine. Osnovali smo ovu Asocijaciju kako bismo se zaštitili od nekorektnog ponašanja prerađivača i trgovaca na tržištu, ali i da bismo u isto vrijeme osnažili položaj poljoprivrednika prigodom pregovora s relevantnim organima. Smatram kako je jedna takva Asocijacija, po uzoru na europske, ključ opstanka poljoprivrednika na tržištu.
 
Što ste do sada učinili vršeći dužnost vijećnika u subotičkoj Skupštini?
Vijećnik sam u Skupštini Općine Subotica, a obnašam i dužnost zamjenika šefa vijećničke grupe Demokratske stranke. Kao vijećnik, predsjednik Mjesnog odbora Demokratske stranke u Đurđinu, te član stranačkog vodstva i resornih odbora u Općini i Pokrajini, bio sam nositelj aktivnosti na revitalizaciji regionalnog puta Đurđin-Mišićevo, glavne ulice u Đurđinu, izgradnji sportskog terena, modernog dječjeg igrališta, obnavljanja ulične rasvjete, sanacije školske dvorane u Đurđinu, kao i niza drugih akcija. Trenutačno sam angažiran na osiguravanju nastavka asfaltiranja ulica, plinofikaciji sela, uporedo s osiguravanjem priključaka za internet i kablovsku televiziju. Uspješno su završeni i pregovori s predsjednikom Izvršnog vijeća AP Vojvodine Bojanom Pajtićem o izgradnji nove fiskulturne dvorane u OŠ »Vladimir Nazor« u Đurđinu, te sanaciji Doma kulture u Maloj Bosni. Naime, odobrena su neophodna sredstva za realizaciju oba ova projekta.
 
Zbog čega bi birači trebali Vama pokloniti povjerenje na budućim izborima u svibnju?
Prednost koju imam, u odnosu na neke druge kandidate na ovim izborima, jest upravo mogućnost izravnog kontakta s vodećim ljudima republičke i pokrajinske vlasti, zahvaljući kojima su bili realizirani mnogi projekti, kako u Đurđinu, tako i u nekim drugim mjesnim zajednicama. Svjestan sam kako kandidatura za pokrajinskog zastupnika predstavlja veliku odgovornost, ali sam se spreman suočiti s tim i ispuniti očekivanja birača, koji se odluče podržati me.
 
Imate li neku poruku za ovdašnje poljoprivrednike, birače?
Poljoprivreda je grana gospodarstva koja će, uz ostale, vjerojatno najviše profitirati prilikom ulaska Srbije u Europsku Uniju, te nas time približiti statusu i standardu poljoprivrednika sa zapada. Svako zaustavljanje na tom putu je pogubno za naš agrar. Vrlo brzo nas očekuje ulazak u predpristupne fondove koji se mjere milijardama eura, zbog čega će naš poljoprivrednik dobiti itekako značajne subvencije za svoju proizvodnju. Zbog toga apeliram na birače da dobro razmisle kome će pokloniti svoje povjerenje 11. svibnja i time odrediti svoju sudbinu.
V. J.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika