Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Mediji u susret predizbornoj kampanji

U organizaciji Novosadske novinarske škole prošlog je vikenda u Novom Sadu organiziran trodnevni seminar za stručno osposobljavanje novinara s temom »Izvještavanje o predizbornoj kampanji«. Novinsko-izdavačka kuća »Hrvatska riječ« bila je jedna od rijetkih koja je imala prigodu sudjelovati, a ujedno je bila jedini manjinski medij. Domaćica skupa i predavačica bila je profesorica na odsjeku za medijske studije Univerziteta u Novom Sadu dr. Dubravka Valić-Nedeljković. 
Seminar je otvorio propagandist Vlada Čeh, a pokraj njega, mentori edukacije bili su – predsjednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije Nadežda Gaće, narodna zastupnica Gordana Čomić i predstavnik Bete za Vojvodinu Dinko Gruhonjić.
»S obzirom na izbore koji nas očekuju na svim razinama za mjesec dana, ponovno smo svjedoci pretjerane medijske pozornosti političke propagande. Sudionici seminara složili su se da će lokalni izbori, koji su najvažniji za kvalitetan život građana, ostati u sjeni republičkih, koji će biti svojevrsna referendumska bitka. Ono što se može očekivati jest nezapamćeno prljava medijska kampanja, s obzirom da se radi o ’mrtvoj utrci’ podijeljenih političkih blokova«, prognozirala je dr. Valić-Nedeljković. 
Ključni dio seminara bilo je okupljanje predstavnika političkih stranaka za okruglim stolom, koji je protekao uz unakrsno ispitivanje nazočnih od strane novinara. Pozivu su se odazvali predstavnici svih stranaka, osim: SRS-a, DSS-a i SPS-a. Iz riječi prisutnih predstavnika stranaka, koji su činili takozvani »proeuropski blok« uz LDP, uglavnom se moglo zaključiti kako je ključna stvar na budućim izborima pobijediti radikale i ne dopustiti vraćanje Srbije u mračnu prošlost. Ono što demokratskom bloku nedostaje jest sadržaj njihovog programa i argumentacija. »Nije dovoljno samo blatiti drugu stranu i očekivati rezultat«, rekla je predsjednica NUNS-a Nadežda Gaće. »Radikali ne ’rastu’ zbog toga što oni imaju konkretno što ponuditi, već zbog ne činjenja ovih drugih«, dodala je. 
Analizirajući buduću kampanju u Srbiji, sudionici okruglog stola osvrnuli su se na posljednju kampanju za parlamentarne izbore u Hrvatskoj. Po ocjeni stručnjaka iz ovog područja Vladimira Čeha, SDP-ovi bilbordi na kojima se pojavljuju Zoran Milanović i Ljubo Jurčić uz slogan »SDP tim«, nije bilo najbolje rješenje. Tim ne podrazumijeva samo dva čovjeka, te se odaslana poruka može tumačiti kao lapsus. S druge strane HDZ-ova kampanja je bila profesionalnije odrađena. Možda je i to jedan od razloga pobjede, jer je dobro odrađena kampanja ključ uspjeha. 
S obzirom da se kampanja tek zahuktava, jedini spot koji je za sada izašao u javnost jest onaj od LDP-a. Komentirajući ga, profesorica odsjeka za medije dr. Dubravka Valić zaključila je da je on vrlo dobro odrađen i da se iz njega jasno vidi da su ciljana publika LDP-a intelektualci i mladi. Spot je vrlo sličan onomu kojeg koristi jedan od kandidata Demokratske stranke za predsjedničke izbore u SAD-u Barak Obama. 
Dijana Prćić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika