Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Jačanje suradnje između gradova i naroda

Na okruglom stolu na temu »Hrvati u Srbiji – Srbi u Hrvatskoj«, koji je prošloga tjedna održan u Rijeci, a na kojem su sudjelovali i predstavnici Hrvata iz Vojvodine, zaključeno je kako treba intenzivirati svekoliku suradnju između srpske zajednice u Hrvatskoj i hrvatske zajednice u Srbiji na svim razinama, od gradova i općina do županija i pokrajine, da treba inicirati različite oblike suradnje između gradova Rijeke i Subotice, te da treba aktualizirati snažniji rad Međudržavnoga povjerenstva za praćenje Sporazuma između Republike Hrvatske i Republike Srbije o zaštiti prava hrvatske manjine u RS i srpske manjine u RH. Također je dogovoreno kako će dvije manjinske zajednice, srpska u Hrvatskoj i hrvatska u Srbiji, podupirati prava druge nacionalne zajednice sukladno najboljim europskim standardima, uvažavajući modele koje svaka od njih traži, kao i da će se zajednički zalagati za uklanjanje podjela na različite nacionalne entitete unutar hrvatskoga korpusa u Srbiji i srpskoga korpusa u Hrvatskoj. 
Okrugli je stol održan u Rijeci 4. travnja, a organiziran je u okviru višednevnog posjeta izaslanstva vojvođanskih Hrvata Vijeću srpske nacionalne manjine Grada Rijeke. U izaslanstvu Hrvata iz Vojvodine bili su: predsjednik DSHV-a i narodni zastupnik Petar Kuntić, dopredsjednik DSHV-a Dujo Runje, dugogodišnji načelnik za školstvo i obrazovanje Općine Subotica Grgo Francišković, te ravnatelj Službe za suradnju s vjerskim zajednicama Izvršnog vijeća AP Vojvodine Slaven Dulić. 
U radu okruglog stola, koji je rezultirao zajedničkim zaključcima, osim izaslanstva Hrvata iz Vojvodine i Srba u Hrvatkoj, sudjelovali su i: predsjednica Gradskoga vijeća Grada Rijeke Dorotea Pešić-Bukovac, konzulica Republike Srbije u Rijeci Mira Jegdić, saborski zastupnik SDSS-a Ratko Gajica, kao i predstavnici Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Rijeke, Savjeta za nacionalne manjine, Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Hrvatskoga sabora, te saborski zastupnici.
POLITIKA, GOSPODARSTVO I KULTURA: Prošlotjedni boravak predstavnika Hrvata iz Vojvodine u Rijeci dio je šireg programa regionalne i međunarodne suradnje Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Rijeke s nevladinim organizacijama, osobito manjinskim, iz zemalja okruženja. Ujedno je i rezultat potrebe srpske zajednice u Hrvatskoj i hrvatske u Srbiji o potrebi dugoročne međusobne suradnje, osobito zbog činjenice da obje zajednice, nekad sa statusom konstitutivnog naroda u bivšoj državi, tek grade svoje manjinske institucije i pokušavaju izboriti sva svoja prava, sukladno različitim međunarodnim konvencijama, ali i domaćom legislativom, vodeći istovremeno borbu za integraciju u hrvatsko, odnosno srbijansko društvo, a protiv prisilne asimilacije i getoizacije.
U okviru boravka vojvođansko je izaslanstvo u Uredu Grada Rijeke primila predsjednica Gradskog vijeća Dorotea Pešić-Bukovac, koja je goste upoznala s dugogodišnjom promanjinskom politikom lokalne vlasti u Rijeci i modelom, koji je uspostavljen i prije donošenja Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina Republike Hrvatske iz 2002. godine. Grad Rijeka je, naime, u svoj statut ugradio potrebu zastupljenosti predstavnika manjina u Gradskom vijeću. Pešić-Bukovac je naglasila i potrebu šire suradnje između Rijeke i Subotice na različitim područjima, od gospodarstva do kulture. 
Petar Kuntić se, zahvaljujući na prijamu, založio za produbljivanje suradnje Rijeke i Hrvata u Vojvodini, predloživši potpisivanje sporazuma o prijateljstvu Rijeke i Subotice. Posebno je istaknuo gospodarsku suradnju, koja bi mogla krenuti od suradnje gospodarskih komora. »Za Suboticu se može reći da je grad manjina, budući da veliki postotak stanovništva čine pripadnici nacionalnih manjina«, rekao je Kuntić. »Jednako tako kao što je Rijeka posebna u Hrvatskoj po svom odnosu prema manjinama, tako je i Subotica grad koji odudara od drugih gradova u Srbiji.«
MEĐUDRŽAVNO POVJE-RENSTVO: Izaslanstvo vojvođanskih Hrvata primila je i generalna konzlica Mira Jegdić, koja je tom prigodom naglasila kako će Konzulat, koji pokriva četiri županije – Primorsko-goransku, Istarsku, Ličko-senjsku i Karlovačku, podržati sve buduće aktivnosti i suradnju dviju manjinskih zajednica, pogotovo različite kulturne manifestacije i gostovanja. S gostima je zasebno razgovarao i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel. On je priredio prijam za nedavno osnovanu Koordinaciju vijeća nacionalnih manjina Grada Rijeke, čime je Rijeka postala jedini grad u Hrvatskoj u kojem su se manjinska vijeća udružila u koordinaciju, s ciljem da se usklađuju interesi i ostvarenje prava zajamčena Ustavnim zakonom.
»Grad Rijeka je i prije nego što je to propisano Ustavnim zakonom nastojao uvažiti potrebe nacionalnih manjina pomažući rad njihovih udruga«, rekao je tom prigodom gradonačelnik Vojko Obersnel. »Grad Rijeka je prvi grad u Hrvatskoj, koji je osigurao provođenje izbora za vijeća nacionalnih manjina, a vijeća nacionalnih manjina pomaže nizom administrativnih mjera i osiguravanjem financijskih sredstava za njihov rad.«
Po povratku u Suboticu Petar Kuntić je izjavio kako je ovo bio koristan posjet i kako je dogovoreno da će sljedeći sastanak glede gospodarske suradnje gradova Rijeke i Subotice biti održan u Subotici.
»U planu nam je, čim se ovdje završe izbori, razgovarati s Regionalnom gospodarskom komorom u Subotici«, rekao je Kuntić. »Zadovoljni smo, jer je sada i srpska strana u Hrvatskoj izrazila žaljenje što međudržavno povjerenstvo ne funkcionira, te i oni zahtijevaju da što prije to povjerenstvo poradi na ostvarivanju naših prava. Razgovarali smo s nekim dužnosnicima o pitanju sporta i o Nogometnom klubu Rijeka, te o angažiranju naših talentiranih nogometaša u Rijeci.«
Na povratku iz Rijeke izaslanstvo Hrvata iz Vojvodine u Zagrebu je razgovaralo s najvišim dužnosnicima Udruge protjeranih Hrvata iz Bačke, Banata i Srijema: Matom Jurićem, Zlatkom Žužićem i Antom Plivelićem. Oni su goste upoznali sa svojim problemima, te su naglasili kako su malo prisutni u hrvatskoj javnosti. 
HR
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika