Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Predstavljeni kandidati liste »Za europsku Srbiju« 
i »Za europsku Vojvodinu«
Subotica – ključ za pobjedu europske opcije
 
Medijima su u petak 4. travnja predstavljeni kandidati koalicije koju čine Demokratska stranka, G17 Plus, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini i Sandžačka demokratska partija. Kandidati iz Subotice za republičku skupštinu na listi »Za europsku Srbiju – Boris Tadić« su: Oliver Dulić, Saša Vučinić, Attila Csengeri, Nadica Momirov i Petar Kuntić. Na proporcionalnoj listi »Za europsku Vojvodinu – Boris Tadić« za pokrajinsku skupštinu nalaze se: Gyöngyi Szöllősi, Ljubica Kiselički, Vlatko Jovićević, Ivana Dulić-Marković i Dujo Runje. Na većinskoj listi kandidati su: Nenad Ivanišević, Daniel Kovačić, Róbert Szantó i Márta Árokszállási-Stamenković. 
 »Moje uvjerenje je da će Subotica i ovoga puta dati odlučujući doprinos da demokratske opcije u Srbiji pobijede. Želim istaknuti kako ova lista želi, umjesto da budemo europski susjedi, pretvoriti Srbiju u dio europske zajednice i dio europskih naroda koji žive zajedno pod istim sustavom vrijednosti«, rekao je Vučinić obraćajući se novinarima. On je rekao kako 11. svibnja ne smije biti zaustavljen trend razvoja grada i kako se ne smije dopustiti da stranke nacionalnog predznaka ponovno uvedu polarizaciju kao ključnu temu u gradu. 
M. T.
 
Koalicija »Zajedno za Vojvodinu«
Građani biraju između 
Europe i izolacije
 
Lista »Zajedno za Vojvodinu« pokušava skrenuti pozornost na to da se za Vojvodinu mora boriti objema rukama i bez polaganja računa stranačkim središnjicama u Beogradu, rekao je lider koalicije i predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak  prošloga petka prigodom susreta s građanima Subotice.
»Mi se time trudimo da poslije ulaska u pokrajinski parlament steknemo jasnu sliku o tome koju politiku voditi u pokrajinskom parlamentu i na koji način se bolje boriti za interese svih građana Vojvodine, bez obzira na njihovu nacionalnu, vjersku, političku ili zavičajnu pripadnost«, rekao je Čanak.
Govoreći o koaliciji LSV-a  s Demokratskom strankom na republičkim izborima, on je rekao kako se Liga na ovaj potez odlučila da bi se stvorila jasna referendumska atmosfera u kojoj građani biraju između Europe i izolacije. 
»To su opcije koje sada postoje. Pokušaj bilo kakvog drugog polariziranja je ustvari čista manipulacija i to doista nema nikakvoga smisla«, izjavio je Čanak.
Na pitanje novinara kako je moguće da će LSV u Subotici na lokalnim izborima nastupiti zajedno s Liberalno demokratskom partijom, što nije slučaj u većini vojvođanskih gradova, Čanak je rekao da lokalni odbori imaju punu slobodu ulaska u koalicije sa svim demokratski orijentiranim strankama. 
D. B. P.
 
Konferencija za tisak HBŠS-a
Smanjiti izborni prag 
za manjinske stranke
 
Predsjednik Hrvatsko bunjevačko šokačke stranke Blaško Temunović na konferenciji za tisak, održanoj 3. travnja, priopćio je kako je ova stranka podnijela Ustavnom sudu Srbije na razmatranje ustavnu inicijativu u povodu nedostataka u Zakonu o lokalnim izborima. Po ovome Zakonu izborni pragovi za manjinske jednaki su onima za većinske stranke. Ovakav zakon, prema riječima Temunovića, onemogućuje manjinskim strankama prikupljanje dovoljnog broja potpisa i samim tim njihovo sudjelovanje u radu lokalnog, pokrajinskog i republičkog parlamenta. Ukoliko ovu inicijativu HBŠS-a Ustavni sud ne uzme u razmatranje i ne promijeni ovaj zakon, ova će stranka, kako je rekao Temunović, posjetiti mnoge europske institucije i žaliti se na odluku koja nije sukladna Ustavu. Ovim je povodom HBŠS svoje pismeno reagiranje poslao i predsjedniku Republike, predsjedniku Skupštine, ministru za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Helsinškom odboru i OESS-u, koji je jedini reagirao. OESS je istaknuo kako će učiniti sve da i hrvatska manjina sudjeluje na izborima. 
M. T.
 
Produljen rok za registraciju poljoprivrednih gospodarstava
 
Novom uredbom Ministarstvo poljoprivrede je produžilo rok za registraciju i obnovu registracije poljoprivrednih gospodarstava do 30. travnja. Prema obrazloženju, rok je produžen zbog mnogih koji su zakasnili registrirati ili preregistrirati svoja gospodarstva, kako ne bi izgubili pravo na beneficije koje daje država. 
Tom je uredbom također omogućeno da se kao korisnik poljoprivrednog zemljišta može pojaviti i nositelj poljoprivrednog gospodarstva po osnovi ugovora o zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta, ako ugovor ne prestaje do 30. listopada u godini na koju se odnosi obnova registracije. 
Lj. D.
 
Pokrenut portal 
www.autonomija.info
 
Ovoga tjedna s radom je počeo web-portal www.autonomija.info u produkciji Nezavisnog društva novinara Vojvodine. Kako ističu njegovi pokratači, na portalu se mogu pratiti vijesti, čitati intervjui i pregled tiska vezan za ustavno-pravni i politički položaj Vojvodine. Također, na portalu je moguće čitati transkripte sa tribina i seminara u organizaciji NDNV-a.
Portal www.autonomija.info realiziran je u okviru realizacije projekta »Javna rasprava o Vojvodini«.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika