Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Odjel HNV-a za obrazovanje
 Kampanja u  Bačkom Monoštoru i Sonti
U okviru kampanje za upis djece u hrvatske odjele, dužnosnici Hrvatskog nacionalnog vijeća upriličili su nedavno sastanke s roditeljima u Bačkom Monoštoru i Sonti. »Cilj sastanaka bio je upoznavanje roditelja s nastavom na hrvatskom, a razgovarano je i o mogućnostima otvorenja hrvatskih razrednih odjela u osnovnim školama u ovim mjestima, u kojima imamo izučavanje hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture. Još ne znamo koliko se roditelja odazvalo pozivu jer je tek počeo upis. Inače, u okviru kampanje ovih će dana biti poslan dopis hrvatskim udrugama kulture da se i one angažiraju glede motiviranja roditelja da djecu upišu u hrvatske odjele«, kaže Stipan Stantić, predsjednik Odjela  HNV-a za obrazovanje. 
Kako ističe, Odjel za obrazovanje priredio je nastavne planove iz predmeta hrvatski jezik i hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture za one razrede za koje je to još nedostajalo. »Time je zaokružena cjelina koja podrazumijeva program iz ova dva predmeta za sve razrede osnovne škole, ali i za sva četiri razreda gimnazije«, objašnjava Stantić.
On podjseća da HNV i ove godine organizira ljetovanje u Selcu (Republika Hrvatska) za preko stotinu učenika iz hrvatskih odjela. Planira se, kako kaže, i nastavak stručnog usavršavanja nastavnika i profesora u Republici Hrvatskoj, ali i njihovo sudjelovanje na seminarima u Srbiji.  
Također, nakon što je Ministarstvo prosvjete konzultiralo vijeća nacionalnih manjina, učenici hrvatskih odjela će od iduće godine predmet srpski jezik kao nematerinji učiti po varijanti B, koja podrazumijeva poznavanje puno više riječi ovog jezika, za razliku od varijante A koja je namijenjena onima koji se prvi puta susreću s njime.
D. B. P.
 
Put na završnicu kviza
 
Učenici iz Vojvodine sudjelovat će za vikend (11.–13. travnja) na državnom i svehrvatskom natjecanju u kvizu »Lijepa naša«, koje će se održati u mjestu Sveti Martin na Muri. Bit će to njihovo  prvo natjecanje u ovom kvizu sa svojim vršnjacima iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.  Plasman su, podsjetimo, ostvarile tri ekipe – dvije iz OŠ »Ivan Milutinović« iz Subotice i ekipa OŠ »Vladimir Nazor« iz Đurđina, postigavši najbolje rezultate na natjecanju održanom krajem veljače u Subotici. 
 
Obavijest Hrvatskog nacionalnog vijeća
UPIS U HRVATSKE ODJELE
 
Hrvatsko nacionalno vijeće obavještava roditelje i djecu o mogućnosti upisa učenika u odjele na hrvatskom jeziku od 1.-8. razreda u sljedećim osnovnim školama: OŠ »Ivan Milutinović« Subotica i Mala Bosna, OŠ »Matko Vuković« Subotica, OŠ »Sveti Sava« Subotica, OŠ »Matija Gubec« Tavankut, OŠ »Vladimir Nazor« Đurđin.
U istim školama postoji i izborni predmet hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture.
HNV obavještava roditelje i djecu o  mogućnost upisa u hrvatske odjele u Gimnaziji »Svetozar Marković« u Subotici, u 1. i 2. razred društveno-jezičnog smjera.
Sve informacije možete dobiti na broj 024/556-898, ili osobno u uredu HNV-a (Subotica, Preradovićeva 4) u vremenu od 9 do 13 sati.
 
Udruga »Naša djeca«
Poziv roditeljima
Udruga roditelja »Naša djeca« poziva roditelje sadašnjih osmaka, generacija djece rođene 1993., koji žele upisati gimnaziju, bez obzira je li u pitanju prirodni ili društveno-jezični odjel, a žele da im djeca pohađaju nastavu na materinjem, hrvatskom jeziku, da se jave Udruzi radi lakšeg organiziranja.
Također, Udruga obavještava roditelje da je upoznata i s odobrenjem oko mogućnosti formiranja 8. razreda na hrvatskom jeziku, za djecu rođenu 1994., te poziva roditelje da obavijeste svoje prijatelje, susjede i rođake kako bi se bolje organizirali i formirali. 
Zainteresirani se mogu više informirati na brojeve 0636630050 – Ana Parčetić, 0637081114 – Nada Sudarević i 0637161760 – Nena Tumbas. 
J. K.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika