Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Mjesec
 
Tvrtka »Celestis«, koja se bavi lansiranjem pepela pokojnika raketama u orbitu, trebala bi sljedeće, 2009. godine, u sklopu svoje nove usluge pohraniti 1000 kapsula i na Mjesec. Cijena usluge za ovu lokaciju  posljednjeg počivališta, korisnike će stajati 10.000 američkih dolara.
 
Audio
 
Zahvaljujući skupini audio povjesničara, snimatelja inženjera i arhivara, povijest je postala bogatija za najstariji zvučni zapis ljudskog glasa koji datira iz davne 1860. godine. U pitanju je 10 sekundi zapisa jedne francuske narodne pjesme pod nazivom »Au Clair de la Lune« zapisane na uređaju fonogram, izumitelja Edouarda–Leon Scott de Martinvilla. Dosad se vjerovalo kako je najstariji audio zapis snimka dječje pjesme iz 1877. godine na Edisonovom fonografu. 
 
Vrijeme
 
Prelazak na ljetno računanje vremena, osim uobičajenog navikavanja, vlasnicima jednog britanskog muzeja zidnih satova kukavica donio je i dodatni posao u vidu višestrukog pomicanja kazaljki na izloženim eksponatima. Za »kompletiranje posla« na 600 primjeraka, koliko ih ima u fundusu, bilo je potrebno i više od jednoga dana. Muzej radi već 18 godina, a najstarija ura stara je više od 250 godina i radi bez zastoja.  Ku-ku...
 
Opasno
 
Sljedeća vijest zasigurno neće obradovati gurmane i sladokusce. Prema najnovijim nalazima medicinskih stručnjaka iz Svjetske organizacije za istraživanje raka, mesni i suhomesnati proizvodi poput šunke, slanine, kobasice, hrenovke i salame svojim svakodnevnim unošenjem u organizam za 50 posto uvećavaju rizik od oboljenja raka debeloga crijeva. Preporuča se tjedni unos od maksimalno 500 grama crvenoga mesa, uz, koliko je to moguće, izbjegavanje suhomesnatih proizvoda.
 
Farme
 
Prema futuristima, budućnost života na našem planetu poglavito će se odvijati u gradovima, a to također znači kako bi se i tradicionalne seoske vrijednosti, sukladno tomu, mogle preseliti u urbanu sredinu. Naime, pretpostavlja se kako bi čak i farme mogle biti nastanjene, primjerice, u visokim neboderima i na nebeskim bi se visinama uzgajala stoka, perad ili poljoprivredna dobra. Prinos bi služio za ishranu stanara zgrade, kao i voda za piće sakupljena procesom kondenzacije.
 
Otpad
 
Jedan australski farmer pronašao je na svojoj farmi, ispostavilo se, ostatke tzv. svemirskog otpada. Kugla omotanog, presavijanog  željeza, pretpostavlja se pripada dijelu rakete koja služi za lansiranje satelita u orbitu, a kako je dospjela na zemlju ostaje predmet daljnje istrage. 
 
Cadillac
 
Prošle subote u Zagrebu su održani izložba i svečani defile oldtimera na glavnom gradskom trgu. Na platou ispred spomenika Banu Jelačiću, mnogobrojne poglede znatiželjnika izmamio je legendarni cadillac s Brijuna, u kojemu se nekada vozio Josip Broz Tito. Automobil iz 1953. godine je u odličnom voznom stanju, a predstavlja turističku atrakciju gostima rezidencijalnog otočja.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika