Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

U Srijemskoj Mitrovici  
Vazmeno trodnevlje
Misu Večere Gospodnje, na Veliki četvrtak 20. ožujka u Srijemskoj Mitrovici, slavio je s velikim brojem vjernika preč. Eduard Španović, mitrovački župnik i dekan. U pobožnom i svetom raspoloženju vjernici su slavili ustanovu svete euharistije i svećeničkog reda, te se obredom pranja nogu podsjetili Isusove zapovijedi ljubavi, te primjera poniznosti koji nam je dao sam Krist Gospodin. U svojoj je homiliji župnik Eduard Španović istaknuo važnost slavljenja sakramenta euharistije. Poslije svete mise presveti oltarski sakrament prenesen je na pokrajnji oltar. 
Na Veliki petak, 21. ožujka, obrede Velikog petka predvodio je mons. Đuro Gašparović, pomoćni biskup đakovački i srijemski i generalni vikar za Srijem, u zajedništvu s preč. Eduardom Španovićem, mitrovačkim župnikom, te Ivicom Zrnom, župskim vikarom. Biskup Gašparović, tumačeći Božju riječ i približavajući otajstvo križa, istaknuo je kako je za nas križ znak spasenja, te kako se u današnjem svijetu treba razvijati smisao za križ i žrtvu, jer tek to čineći postajemo autentični svjedoci Krista. Poslije obreda pričesti, župnik je otvorio Isusov grob, a muškarci u narodnim nošnjama, čuvari Isusova groba, preuzeli su čuvanje groba sve do subote navečer, do Vazmenog bdijenja, što je veoma duga mitrovačka tradicija.
Misu Vazmenog bdijenja na Veliku subotu, 22. ožujka, slavio je mons. Đuro Gašparović, zajedno s mitrovačkim župnikom preč. Eduardom Španovićem. Za vrijeme slave, župnik je zatvorio Isusov grob koji su od Velikog petka do tog trenutka čuvali muškarci u narodnim nošnjama – čuvari Božjeg groba. Veliki broj vjernika proslavio je te večeri obrede Isusova uskrsnuća, pod kojima je sakramente kršćanske inicijacije primilo dvadeset katekumena koji su se kroz cijelu godinu pripremali za taj trenutak. Euharistijskom slavlju nazočili su, u ime civilnih vlasti, Zoran Mišćević, predsjednik Općine Srijemska Mitrovica sa suprugom, Nenad Lemaić, potpredsjednik Općine Srijemska Mitrovica, te otac Milorad Golijan, protojerej stavrofor i starješina saborne crkve u Srijemskoj Mitrovici, u ime Pravoslavne crkve. To je svjedočanstvo priznanja važnosti katolika za Srijemsku Mitrovicu, te suradnje u životu grada, kao i dobrih odnosa između Katoličke i Pravoslavne crkve, iz čega se da iščitati pozitivno ekumensko gibanje na ovim prostorima. Nakon obreda, u župskoj je dvorani blagoslovljeno jelo. Za primijetiti je i pohvaliti kako su sva tri dana Trodnevlja posjećena, ali Velika subota u najvećem broju, što je svjedočanstvo svijesti o važnosti Vazmenog bdijenja u najsvetijoj noći, te događaja Spasenja. Euharistijska slavlja tijekom Vazmenog trodnevlja, svojim kvalitetnim pjevanjem, uveličao je konkatedralni župski zbor svetog Dimitrija. Blagdan Uskrsa u Srijemskoj Mitrovici proslavljen je svečanom svetom misom koju je predvodio mons. Đuro Gašparović uz koncelebraciju mitrovačkog župnika preč. Eduarda Španovića. U svojoj homiliji, biskup Gašparović je naglasio kako kršćanstvo stoji ili pada s Istinom Kristova uskrsnuća, jer uskrsnućem nam Krist donosi svijetlo novoga života, te nadu da smrt nema posljednju riječ.
Ivica Zrno
 
Obnovljen i posvećen križ na Bikovačkoj pustari u Šimokovom kraju
Misa pod vedrim nebom
Vlč. Julije Bašić, župnik bikovačke župe Uznesenja Blažene Djevice Marije, na Bijelu nedjelju, 30. travnja, održao je svetu misu pod križem u Šimokovom kraju kod Bikova. Svetoj misi nazočilo je stotinjak vjernika kao i rodbina Laze Vukmanova Šimokova, koji je podigao ovaj križ davne 1893. godine, a koji su obnovom i spasili križ od propasti i zaborava. 
»Značaj obnavljanja križeva na ovim prostorima, ogleda se u dokazu da nismo zanemarili ono što su  naši preci ostavili iza sebe, a to je da živimo u vjeri u Isusa Krista. Ovaj križ je dokaz da na plodnoj zemlji može stajati i znak kršćanstva, koji nas podsjeća na život vječni. 
Kada sam došao u župu Bikovo 1978. godine, s članovima Pastoralnoga vijeća obilazio sam sve stanovnike i sve salaše Bikova. Obišao sam Šimokov, Romićev, Lamićev kraj i Čantavirski put, jer sam želio upoznati sve ljude. U Šimokov kraj me doveo pokojni Lajčo Tikvicki. Tu sam 1979. godine obišao 28 salaša. Na tih 28 salaša živjelo je 57 osoba, uglavnom starijih ljudi, a vremenom su iz ovog kraja svi otišli. Danas u Šimokovom kraju nema niti jednoga salaša, niti jednoga stanovnika, tu je bila i Šimokova škola, koja je također srušena. Ostao je samo simbol naše vjere i kršćanstva. Križ je podigao Lazo Vukmanov Šimokov 1893. godine. Križ je u vrijeme komunističkoga razdoblja bio srušen i stajao je tako do 2004. godine, kada je na poticaj vjernika počelo raščišćavanje smeća. Tada se za obnovu križa, pokraj vjernika župe, zainteresirao i unuk Lazin - Ivan Vukmanov Šimokov. Iste godine križ smo ponovno podigli i obnovili. Ove godine obojili smo i postavili ogradu oko križa. Vrata smo otvorili, kako bi vjernici uvijek mogli navratiti i odati pobožnost i zahvalnost Bogu što imamo znak, da je ovdje nekada bilo življa, koji je Boga štovao i redovito se Njemu molio«, rekao je za Hrvatsku riječ vlč. Julije Bašić.
M. Tucakov
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika