Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Izložba za dušu

Može li se otići zauvijek iz mjesta u kojem si živio? Otići, tek tako, bez traga. Ne vratiti se. Ni u sjećanju. Zaboraviti. Ne može! Ne može to ni u slučaju Ivana Balaževića, slikara iz Novog Vinodolskog, rodom Tavankućanina. Vratio se Ivan B. poslije 19 godina. Vratio se sa slikama u Suboticu u kojoj je živio. Vratio se u Modernu galeriju Likovni susret. Posljednji je put u Subotici, baš u ovom prostoru, izlagao 1989. godine. Danas, poslije toliko vremena, podario nam je izložbu s novim slikama. Dobili smo izložbu za dušu. Njegovu i našu. Izložio je u odajama Palače Raichle, na prvome katu, 43 slike baš za te sobe, za to svjetlo, te zidove, taj ugođaj.
U petak, 28. ožujka, otvarajući izložbu Olga Šram, ravnateljica Likovnog susreta, okupljenim je znalcima, ljubiteljima slikarstva i umjetnosti, prijateljima kazala i u katalog zapisala: »Posebno kreiran izbor najnovijih slika za postav u Raichle palači, Modernoj galeriji Likovni susret Subotica, prožet je iskustvom zvukova i boja Mediterana i nostalgijom šuma vjetrova i izmaglica Panonije. Kao sekvence filma koje izmiču, na njegovim velikim platnima ritmizirano se nižu segmenti krajolika i bojom natopljenog neba, portreti i figure duhovito stilizirani, stisnuti u fragmente sjećanja. Smjenjuju se široko slobodno slikane plohe sa snažnim vrtlozima linija, zgusnuti pastelni nanosi s karakterističnim prodorima svjetlosti što osvaja prostor sabijajući tamu. Kolorit dominira, očituje se u kontrastiranju komplemenata i u bogastvu tonova i refleksa na slojevima sveprisutne bijele. A negdje između svega, kao vremenski i prostorni pomak, izviru detalji šlinga, svile i damasta…« 
Nazočne je pozdravio i dobrodošlicu slikaru poželio i dogradonačelnik Subotice Petar Horvacki.
Na samome kraju otvorenja prisutnima se obratio Ivan Balažević riječima koje su iskazale radost što je ponovno u Subotici, što je imao priliku pokazati što i kako danas radi. Zahvalio se svima koji su omogućili postav i prezentaciju izložbe, koja se u Raichle palači može vidjeti još mjesec dana. 
M. K.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika