Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Osječki HNK gostuje u Subotici
 
U subotu 12. travnja, u Subotici gostuje Hrvatsko narodno kazalište iz Osijeka s predstavom »Riba ribi grize rep«, ženskom omnibusu od sedam priča suvremenih američkih autora. Predstava, koju je režirao Damir Mađarić, osmišljena je kao sedam kratkih jednočinki, sa životnim pričama o patnji, mobingu, napuštenosti, laži i ljubavi, u kojima šest glumica tumači ukupno 14 uloga. 
Izbor tekstova i adaptaciju potpisuje Nina Kleflin Torre. U predstavi igraju: Ljiljana Krička-Mitrović, Lidija Florijan, Mira Perić Kraljik, Anita Schmidt, Radoslava Mrkšić i Tatjana Bertok-Zupković. 
Predstava će biti izvedena na sceni Jadran Narodnog kazališta. Početak je u 19,30 minuta.
 
Izložba slika s likovne kolonije »Bunarić«
 
Izložba slika nastalih na prošlogodišnjem sazivu međunarodne likovne kolonije »Bunarić« bit će otvorena 14. travnja u 18 sati u izložbenom prostoru Otvorenog sveučilišta u Subotici. Organizator izložbe je Likovni odjel HKC »Bunjevačko kolo«.
Inače, dvadesetak članova Odjela boravilo je u subotu u Novom Žedniku, gdje je održalo svoju treću ovogodišnju jednodnevnu mini-koloniju. Njihovi domaćini bili su članovi obitelji Gandiš iz ovoga mjesta. 
 
U Beogradu održana večer 
posvećena Tinu Ujeviću 
 
Zajednica Hrvata Beograda »Tin Ujević« organizirala je prošloga tjedna književnu večer posvećenu velikom hrvatskom pjesniku Augustinu Tinu Ujeviću, koji je znatan dio svog života proveo u Beogradu. Večer je održana u dvorani Bartol Kašić u župi sv. Petra u Beogradu. Nakon uvodne riječi predsjednika ZHB Stipe Ercegovića, prikazan je dokumentarni film »Tin« (30 min, HRT), koji na najbolji način, sveobuhvatno ukazuje na svu veličinu Ujevićeva pjesništva. 
Nakon filma, nazočnima se obratio i župnik župe crkve sv. Petra, pater Ivan Cindori, osvrnuvši se na razlog večerašnjeg okupljanja, te ujedno i svima čestitajući Uskrs. 
O velikom pjesniku govorio je vrsni poznavalac njegove lirike, teatrolog Jovan Ćirilov. »Svi ga u ovom gradu, i u drugim gradovima, doživljavaju kao boema, vjerojatno zbog toga što je to ono najvidljivije, onda kada je šetao ovom ulicom ili paralelnim ulicama po Skadarliji, ili kada je sjedio u ‘Moskvi’, ima još ljudi koji ga se sjećaju i o njemu pričaju, i to je razumljivo i to je ljudski, i to je dio ljubavi koju su Beograđani imali prema njemu. Moram vam uzgred reći, a to nije nevažno, kako je izabrana prava ličnost da se po njemu nazove ova zajednica, zato što je on duboka veza između dvaju naših naroda, različitih vjera... i ne tako različitih, sličnog jezika, bliskog jezika, razumljivog i jednima i drugima. To je on stvarno bio, i onda a ostat će dokle god bude naših jezika, i dokle god bude njegove poezije, a ona će biti vječna«, rekao je Ćirilov.
Stihove Tina Ujevića ovom su prigodom kazivali Saša Alač, glumac Beogradskog dramskog pozorišta i Stojan Matavulj, prvak gradskog kazališta u Varaždinu.
 
Festival amaterskog teatra u Ljutovu
 
Premijerom predstave »Ode Bolto na ogled« Matije Poljakovića, u režiji Nandora Klinockog i izvedbi domaćeg HKUD »Ljutovo«, u Ljutovu je prošle subote započeo 12. po redu Festival amaterskog teatra, koji se održava u mjesnom Domu kulture. 
Otvorenju su nazočili i gosti iz Hrvatske i Mađarske – članovi amaterskog kazališta »Petar Hektorović« s Hvara i predstavnik Splitsko-dalmatinske županije Tomislav Alaupović, te predstavnici Hrvatske manjinske samouprave iz Kaloče na čelu s Barišom Dudašom. 
Program festivala nastavlja se  u nedjelju 6. travnja, najnovijim predstavama hrvatskih udruga iz Vojvodine. U 19 sati nastupa HKUD »Vladimir Nazor« iz Sombora s predstavom »Đuvegije« u režiji Marije Šeremešić, a nakon njih u 20 sati KPZH »Šokadija« iz Sonte izvest će predstavu »I knez bi pofalijo« po tekstu i u režiji Ivana Andrašića.
U subotu 12. travnja, u 19 sati, publika će premijerno moći pogledati predstavu »Ljubavno pismo« Koste Trifkovića u izvedbi HKC »Bunjevačko kolo« iz Subotice. Redatelj predstave je Ninoslav Šćepanović. 
Nakon Subotičana, iste večeri nastupit će mlađa dramska skupina HKUD »Ljutovo« s jednočinkom »Meštari« za koju je adaptaciju teksta uradio Vince Jaramazović, a režiju potpisuje Nandor Klinocki.
Ulaz na sve predstave je slobodan.  
 
Predstavljanje knjige o. Beata Bukinca
 
Predstavljanje knjige pod nazivom »O ulozi franjevaca u seobama hrvatskoga naroda u 16. i 17. stoljeću«, autora patera Beata Bukinca, koju je s latinskog preveo Bela Tonković, održat će se u petak 4. travnja, u velikoj dvorani subotičke Gradske knjižnice. 
Ovo je djelo doktorska disertacija patera Bukinca, koja se smatra iznimno važnom kao stručni doprinos rasvjetljavanju vrlo teških vremena za Katoličku crkvu i hrvatski narod u sudaru civilizacija u 16. i 17. stoljeću, koji je prouzročio i seobe Hrvata iz Bosne u Slavoniju, Bačku, Baranju, cijelu današnju južnu Mađarsku i u Podunavlje. 
Djelo će predstaviti monsinjor Stjepan Beretić, katedralni župnik. Organizator predstavljanja je Pučka kasina 1878. Početak je u 19 sati. 
 
Predstavljanje pisaca iz Slavonije 
u Subotici
 
Ogranak Matice hrvatske Subotica i NIU »Hrvatska riječ« organiziraju predstavljanje radova pisaca iz Slavonije, zastupljenih u tematskom svesku »Klasja naših ravni« (dvobroja 11 i 12 iz 2007. godine). Predstavljanje će se održati sutra (subota, 5. travnja) u Čitaonici Gradske knjižnice. Početak je u 12 sati. 
Ovo je prva manifestacija u okviru Dana Matice hrvatske 2008. u organizaciji subotičkog ogranka te ustanove.
 
»Političke prakse (post-) jugoslavenske umjetnosti« u MSUV
 
Do 12. travnja u Muzeju suvremene umjetnosti Vojvodine (MSUV) u Novom Sadu može se pogledati izložba realizirana u okviru projekta »Političke prakse (post-) jugoslavenske umjetnosti«. Izložba se sastoji iz dvaju segmenata. Prvi je »TV Galerija« kustosice Dunje Blažević, urednice programa u Galeriji SKC-a u Beogradu tijekom 70-ih i autorice kultne emisije »TV Galerija« na TV Beograd (od 1984. do 1991. godine), trenutačno direktorice Centra za suvremenu umjetnost Sarajevo, a drugi je »Primijenjena javnost« kustoskog kolektiva Što, kako i za koga (WHW) iz Zagreba, koja obuhvaća video radove Sanje Iveković, Maj 75, Dalibora Martinisa i Gorana Trbuljaka iz arhive Hrvatskog filmskog saveza.
Otvorenju izložbe, u utorak 1. travnja, prethodio je razgovor na temu »Umjetnost i javna televizija« u kojem su sudjelovali kustosica Dunja Blažević, zagrebački vizualni i video umjetnik Dalibor Martinis, pomoćnik ministra za kulturu Republike Srbije Branko Dimitrijević i urednica časopisa »Prelom« Jelena Vesić.
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika