Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tropicarium – Ocenarium

Glavni grad susjedne Mađarske, pokraj svojih brojnih znamenitosti, od 2000. godine ima i najveći akvarij u centralnoj Europi koji se prostire na 3000 četvornih metara prostora i svojim posjetiteljima »oživljava« autentični doživljaj oceana i tropa. U osam dvorana prostire se daleki i nepoznati svijet flore i faune egzotičnog podneblja u kojemu, primjerice, tropske ptice slobodne lete, majmuni se bezbrižno igraju, aligatori se lijeno izležavaju, dok stotine raznovrsnih riba i nekoliko prijetećih ajkula plivaju odvojene zaštitnim staklom. I sve to na samo nekoliko metara od rijeke posjetitelja, koja se svakog dana sliva Campona Shopping centrom, gdje je i smješten ovaj famozni »Tropicarium – Ocenarium«. 
Jedne »ženske« subote, prošloga mjeseca, odlučili smo posjetiti Budimpeštu i, naravno, ovaj golemi akvarij. Niti kiša, koja nas je ispratila iz naše ravnice, nije nas mogla spriječiti u zamišljenoj nakani, jer, konačno, ona gotovo svakog dana pada i u tropima. Lagano smo se zaputili autocestom prema cilju našeg jednodnevnog izleta. Poslije malo traženja, autocestom MO, glavnom cestom 6 i zatim Nagyfefenyi utom, stigli smo na veliki parking Campone i za pristupačnu cijenu od 7 eura zakoračili u fantastični svijet dalekih mora. Ne pomaknuvši se, i dalje, iz ravnice.
Što smo sve vidjeli, umjesto riječi, najbolje će prepričati izložene fotografije. Tropicarium – Ocenarium se jednostavno mora vidjeti. I doživjeti. 
A doživjeli su ga: Adrijana, Tatjana, Nevena, Jelena i Zoks.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika