Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

U Petrovaradinu je održana Godišnja skupština HKPD »Jelačić«
Josip Pokas predsjednik
Prošloga je petka, 28. ožujka, u Petrovaradinu održana redovita Godišnja skupština Hrvatskoga kulturno-prosvjetnoga društva »Jelačić«. Skupština je održana u prostorijama Vikarijata srijemskog, koje Društvo i inače koristi u raznim prigodama. Na samom početku nazočne je pozdravio predsjednik Mjesne zajednice Petrovaradin, Petar Mudri, te poželio uspješan rad Skupštini. Nakon toga je izabrano radno predsjedništvo u sastavu Marina Karavanić, Petar Barbek i Davor Martinčić.  Rad  Skupštine se odvijao po predloženom dnevnom redu, a vodilo ga je radno predsjedništvo. Izabrana je verifikacijska komisija, zapisničari i dva ovjerivača zapisnika. Verifikacijska komisija je utvrdila da postoji kvorum čime je omogućeno da Skupština donosi valjane odluke. Nazočni su jednoglasno prihvatili predloženi dnevni red, koji je brojio  trinaest točaka. Izvješće o radu i stanju u Društvu dao je predsjednik  Josip Pokas, a financijsko izvješće Anica Horvat. U raspravi su se svi složili da bi se u rad trebali aktivnije uključiti mlađi članovi Društva te animirati da se učlani što više mladih koji još nisu članovi. Naglašeno je da Društvo nema svoje prostorije, nego koristi prostorije Vikarijata te da nema ni najosnovnija sredstva za rad, poput telefona, faxa, računala..., a to predstavlja ozbiljan problem u radu i napredovanju Društva. Vodstvo se nada da će pronaći sponzore i ljude dobre volje koji bi pomogli i omogućili uspješniji rad Društva. Od sedam članova Upravnog odbora ovom su prigodom birana dva nova člana. Od predloženih triju kandidata za članove Upravnoga odbora izabrani su Petar Jureša i Mile Mikuljan. Na mjestu predsjednika ostao je dosadašnji predsjednik Josip Pokas. Na kraju je Godišnje skupštine upriličen domjenak i druženje uz dobru glazbu tamburaškog benda.
Igor Kušeta
 
U Srijemskoj Mitrovici na Mladi Uskrs obilježen
Dan starih i bolesnih
 
Na drugu vazmenu nedjelju u Srijemskoj Mitrovici tradicionalno je obilježen Dan starih i bolesnih u suradnji sa župnim Caritasom »Blažene Majke Terezije« koji već petu godinu djeluje u okviru župe Srijemska Mitrovica. Na svetoj misi koju je predvodio preč. Eduard Španović župnik i dekan mitrovačkog dekanata u koncelebraciji s vlč. Ivicom Zrno župnim vikarom, prisustvovao je veliki broj starih i bolesnih župljana kojima je inače redovit pohod nedeljnoj svetoj misi umnogome otežan ili čak onemogućen zbog lošeg zdravstvenog stanja. U želji da sa svim podjele radost vazmenog otajstva djelatnici Caritasa organizirali su prijevoz i stručnu medicinsku pratnju za osobe koje se nalaze u najkritičnijem zdravstvenom stanju.  U svojoj propovijedi župnik Španović istaknuo je da bez obzira na teškoće i kušnje koje križ bolesti nameće svakom čovjeku, svijetlost Kristovog uskrsnuća daje nadu i rasvjetljuje put ka vječnom Vazmu. Svaka patnja suobličava čovjeka Kristu patniku i vodeći ga  križnim putem dovodi nas do radosti uskrsnuća. Nakon euharistijskog slavlja u prostorijama župne dvorane priređen je domjenak za sve župljane. 
Župni Caritas »Blažene majke Terezije« već petu godinu djeluje na teritoriju općine Srijemska Mitrovica, broji 13 stalno zaposlenih djelatnika i prvenstveno se bavi pružanjem medicinskih usluga i pomoći u kući starim i socijalno ugroženim kategorijama stanovništva. Za svoj rad do sada je više puta primao priznanja od lokalne samouprave i predstavlja relevantnog partnera u rješavanju socijalnih problema u općini Srijemska Mitrovica. 
Caritas djeluje na području kućne njege (patronažne službe) koja djeluje na terenu i broji četiri medicinska tehničara i tri gerontodomaćice te pruža usluge merenja tlaka, šećera u krvi, pomoći pri održavanju osobne higijene korisnika i njihovog životnog prostora te na području dnevnog centra koji predstavlja mjesto za druženje i pružanje psiho-socijalne pomoći starim i usamljenim licima.
I. C.
 
U Općini Ruma
Prinudna uprava
Nakon mnogo neizvjesnosti, svojevrsnog »dvovlašća« u rumskoj općini, funkcioniranja dvije skupštine (jedne demokratskog bloka i druge koalicije SRS-SPS), napokon su, odlukom Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, od 20. ožujka u Rumi uvedene prinudne mjere i imenovano je Privremeno tijelo Općine Ruma. Za predsjednika je imenovan Nenad Borović (DS), a članovi su – Dragoslav Petrović (DSS), Dušan (NS), Dragan Kardaš (SPS) i Milan Radančević (DS), dok su radikali odbili sudjelovati u njegovom radu smatrajući odluku o prinudnim mjerama nezakonitom. Povijest političkog previranja u Rumi, koje je napokon, kako-tako dobilo svoj epilog na manje od dva mjeseca od lokalnih izbora, seže još u lipanj prošle godine, kada dolazi najprije do rascjepa unutar Srpske radikalne stranke, a ubrzo zatim i do istupanja DSS-a iz koalicije s radikalima i socijalistima na lokalnoj razini. Tri vijećnika SRS-a – Snežana Brkić, Ružica Divnić i Ozren Bojić tada pristupaju DS-u i u općinskoj skupštini se stvara nova skupštinska većina. No, tu je tek početak rumskog političkog galimatijasa – radikali aktiviraju tri bjanko ostavke svoja tri bivša vijećnika, dok oni sami te svoje ostavke povlače. Skupština, u kojoj većinu ima DS, bira novog predsjednika i zamjenika Skupštine Općine Nenada Borovića i Milana Smiljanića, biraju se novi ravnatelji javnih poduzeća, nova izborna i kadrovska komisija, dok radikali sa »svojom« skupštinom s tri nova vijećnika te odluke ne priznaju i onemogućavaju novoizabrane predsjednika i zamjenika predsjednika »demokratske« skupštine da preuzmu svoje urede u Gradskoj kući i službeni općinski pečat, iako je dopisom Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu rečeno da je Nenad Borović legalno izabrani predsjednik Skupštine i da mu treba omogućiti  nesmetano vršnje posla. U pokušaju preuzimanja ureda 26. listopada dolazi čak i do intervencije policije, ali novoizabrani predsjednik Skupštine ni ovoga puta ne dolazi do službenog pečata, pa donosi odluku da se donese novi pečat, a stari oglasi nevažećim. Od tada u Rumi nastupa svojevrsno »dvovlašće« - dvije skupštine zasjedaju naizmjenično jedna za drugom i mada je skupština demokratskog bloka, po mjerodavnom ministarstvu, jedina legalna, faktička vlast, Općinsko vijeće i cjelokupna općinska uprava je pod kontrolom radikala i odluke skupštine demokratskog bloka ostaju mrtvo slovo na papiru. Međutim, napokon, nakon što druga »demokratska« skupština nije zasjedala tri mjeseca, stekli su se uvjeti za uvođenje prinudne uprave i ona je uvedena. Političke čarke, međutim, ovime nisu prestale. Sve u svemu, uzavrelim političkim strastima u Rumi, tim prije što nas očekuje, po svemu sudeći, veoma prljava predizborna kampanja, još uvijek se ne nazire kraj.
Nikola Jurca
 
Rekordni broj posjetitelja
 
SOMBOR – U petak, 28. ožujka, u Sokolskom domu u Somboru održan je 10. veliki sajam zapošljavanja. Na sajmu je sudjelovalo više od 30 poslodavaca. Oni su ponudili radna mjesta radnicima – građevinske, metalske, ugostiteljske, prehrambene, ekonomske i drugih struka. Nezaposleni su na sajam uglavnom došli s namjerom pronaći bilo kakav posao, pa makar i onaj koji ne spada u njihovu struku. Oko 800 osoba je posjetilo sajam zapošljavanja i to je do sada rekordni broj u Somboru.
U Vojvodini je na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje 217.000 osoba, a osnovne orijentacije Nacionalne službe za zapošljavanje u ovoj godini su mjere aktivne politike zapošljavanja. 
 Z. G.
 
Zapažen nastup Brežana
 
U organizaciji Kulturnog centra »Laza Kostić« u Somboru i pod pokroviteljstvom Općine Sombor u Staparu je 30. ožujka održana Općinska smotra folklora. Na smotri je sudjelovala i dječja folklorna skupina HKPD »Silvije Strahimir Kranjčević« iz Bačkog Brega. U koreografiji Nenada Zubovića Brežani su nastupili sa spletom šokačkih igara, te se plasirali na daljnje natjecanje.
M. T.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika