Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dvije komedije – jedna cjelina

SOMBOR – Dramska sekcija HKUD-a »Vladimir Nazor« je u nedjelju, 30. ožujka, u Hrvatskom domu odigrala odličnu komediju »Đuvegije« u režiji i adaptaciji Marije Šeremešić. Ona je i scenografkinja i kostimografkinja ove komedije, koja je nastala na temelju jednočinki »Stidljivi mladoženja« A. Čipčića i »Mate Glupanović se ženi« nepoznatog autora. 
Tuna i Dorika, koje glume Zvonimir Lukač i Jolika Raič, imaju kćer Maru (Bojana Jozić) koju spremaju za udaju. Postoje dvije odgovarajuće osobe, koje su, naravno, odabrali baća i mama za svoju kćer jedinicu. Jedan đuvegija je Mata Glupanović (Ivica Pekanović) i vrlo stidljivi prosac iz Subotice Marko (Bojan Jozić). Marini roditelji se ne mogu dogovoriti koji je đuvegija odgovarajući i tu nastaju zavrzlame i nesporazumi. Prvi prosac ima »falingu« govornu manu, a drugog prosca smeta »falinga« stidljivost. Baća u ovu nezgodnu situaciju umiješa sluškinju Miciku (Agneza Šeremešić), čija je zadaća »opustiti« stidljivog Marka, kako bi poslije prišao njegovoj kćeri Mari. Radnja komedije postaje sve zamršenija, ali se ovo naizgled nerazmrsivo klupko polako razmotava i »mamaroš« Marko ipak zaprosi Maru, koja ni malo ne skriva svoje oduševljenje. Mladi Mata Glupanović ostaje pri svojoj priči da je on samo došao pitati »smiju li prići priko njihove njive da mogu luk čupati.« U priči se pojavljuje i sluga Stipica (Miloš Jevtić), koji ima kraću ali zapaženu ulogu te ovu komediju čini još zamršenijom i, dakako, zabavnijom. Biseri predstave su susjede – Manda (Elizabeta Nemoda), Klara (Klara Oberman), Žuža (Elizabeta Delić) i Bara (Sofija Vuković), koje »side na sokaku i pripovidaju svakodnevne seoske divane«. Uz to malo i popiju rakije pa divani postaju bučniji i »inspirativniji«.
Redateljica komedije Marija Šeremešić briljantno je odradila težak posao spajanja dva dramska komada, tako da oni doista izgledaju kao cjelina neovisna jedna od druge. Moraju se pohvaliti i mlade glumačke nade dramske sekcije HKUD-a »Vladimir Nazor«, a osobito izvrsna gluma Jolike Raič i Zvonimira Lukača.
Komedija »Đuvegije« je prošle nedjelje imala premijeru u Hrvatskom domu, a dramska sekcija je nedavno nastupila s ovim komadom na »Danima pučkog teatra« u Hercegovcu (Republika Hrvatska). Ovo je jedanaesta predstava po redu ove dramske sekcije, a u pripremi je i dvanaesta, otkrila nam je Marija Šeremešić.
U ovoj komediji su prošle nedjelje uživali brojni gledatelji u dvorani Hrvatskog doma. 
Z. Gorjanac      
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika