Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nezaboravna večer

Dramski odjel Kulturno-prosvjetne zajednice Hrvata »Šokadija« iz Sonte u subotu, 29. ožujka, proslavio je mali jubilej – glumci su premijerno izveli petu predstavu od početka svojega rada. Započelo se s Džinićevim »Ženskim prelom«, prerađenim na šokački dijalekt, a dalje se nastavilo s autorskim dramama Ivana Andrašića »Novi knez nije knez«, »Ljubav iz baba-Mandine kujne«, »Nije kako je suđeno, nego kako je rečeno« i ovosezonskom »I knez je pofalijo«. Za svih pet predstava režiju je potpisao sam Andrašić, a brojku 5 zaokružile su i najmlađa i najstarija članica odjela – desetogodišnja Maja Andrašić i šezdeset sedmogodišnja Ana Miličić. Maja je sudjelovala u četiri posljednje predstave odraslih, a prije toga tumačila je  glavnu ulogu u dječjoj predstavi »Sol vridnija od zlata«, čiji je autor također Andrašić. Ana Miličić je glumila u prethodne četiri predstave. Predstava »I knez je pofalijo« pripremljena je za svega mjesec dana. Najbolja potvrda ozbiljnosti rada bila je izvedba premijere. Članica »Šokadijine« recitatorske sekcije Sanja Andrašić govorila je pjesmu »Šokačka mamo« Ivana Andrašića, koja je, po riječima autora, i temelj ove drame. 
PUT DO PLJESKA: »Pjesma i drama su istodobno sazrijevale i to dugo. Živjele su u meni i ja u njima skoro godinu dana, a onda su, odjedanput, jednostavno ‘provalile’. Nakon dvotjednog ‘finog glanca’ drama se našla pred glumcima, koji su je odmah prihvatili. Mislim da je i odabir glumaca dobar, da su svi do jednoga uspješno ušli u psihu svojih likova. Hvala glumcima, hvala tehničkoj ekipi, a najviše hvala predivnoj sonćanskoj publici, koja jednostavno osjeća dramu i koja je na krilima svojih aplauza nosila cijelu ekipu. Mi smo amateri i upravo ti aplauzi su nam najveća nagrada za naš trud i rad. Mislim da onaj tko makar jedanput doživi aplauz na sceni, ostaje ‘zatrovan’ i cijeloga života žudi za novim«, kaže za Hrvatsku riječ Andrašić. Oko 200 gledatelja i uzvanika burnim je pljeskom često prekidalo predstavu, a glumci su na koncu doživjeli prave ovacije. Izvedba je bila sigurna, priča tečna, upotpunjena karakterističnim, šokačkim vrckavim humorom, ali u pojedinim momentima jednostavno nabijena emocijama. Riječ je o već prepoznatljivom Andrašićevom zapletu, te o prikazu naravi Šokaca kroz pojedine likove. Dvoje mladih iz obitelji s različitim socijalnim statusom zavole se, netko od roditelja to ne odobrava, ovoga puta djevojčin otac, koji je i seoski knez, a nakon puno peripetija i na zadovoljstvo publike ljubav na koncu pobjeđuje sve zapreke. Radnju su upotpunile izvorna sonćanska ikavica, neknjiževni dijalekt hrvatskoga jezika, te idealno odmjerena doza muzike i pjesme tamburaškog orkestra »Tandora«. Glumci, bodreni aplauzima, već pri prvom pojavljivanju na sceni priuštili su publici, ali i publika njima, nezaboravnu večer.
DRAGULJI ŠOKADIJE: Izdvajati ikoga bilo bi nepravedno, jednostavno se stječe dojam kako je svaki od njih ove večeri dao svoj maksimum. Viktor Feher, Ljiljana i Ivana Tadijan, Ljiljana i Maja Andrašić, Robert Lukić, Mario Jakšić, Agata Rižanji i Božana Vidaković, svojoj vjernoj publici priuštili su predivnu večer. Predstavi su bili nazočni: predsjednik Općine dr. Živorad Smiljanić, predsjednik Savjeta i tajnik MZ Sonta Antun Zlatar i Tomislav Silađi, župnik vlč. Dominik Ralbovsky, predsjednik DZH Đorđe Čović, te predstavnici udruga kulture iz – Bača, Sombora i Budrovaca, Republika Hrvatska. 
»Večerašnja premijera dramskoga odjela KPZH ‘Šokadija’, peta za redom, pokazala nam je svu raskoš pučke drame, koju ova skupina njeguje. Radnja jest vezana za bližu i daljnju prošlost Sonte, ali sa svojim satiričnim elementima aktualna je i danas, a bit će i sutra. Glumačka i tehnička ekipa na čelu s autorom i redateljem Ivanom Andrašićem dostigla je punu zrelost, a poznajući njihove radne navike i disciplinu, koje su na razini profesionalnih, mislim da im ovo nije i krajnji domet. Nije šala pripremiti ovakvu predstavu, a nevjerojatno je da su je u ovakvim uvjetima uigrali za samo mjesec dana. Kao predsjednik ‘Šokadije’ ponosan sam na takve dragulje«, kaže za Hrvatsku riječ Zvonko Tadijan. 
 H. R. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika